Ο TechReporter αυτής της εβδομάδας βλέπει έναν τεχνολογικό κολοσσό να ρίχνει μαύρη πέτρα και να αποχωρεί από την αγορά των smartphones, βλέπει κινητά Ελλήνων να διαρρέουν από το Facebook, παρακολουθεί δικαστικές διαμάχες τεχνολογικών εταιρειών και καταλήγει να μετρά τα τρισεκατομμύρια που θα επενδυθούν στην τεχνολογική αγορά μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Για την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε την αποχώρηση της LG από την αγορά των smartphones. Όπως γράψαμε, άλλωστε, η παρουσία της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ήταν πάντα ενδιαφέρουσα, με μια σειρά πρωτοπόρων, ιδιαίτερων - ενδεχομένως και απρόσμενων - ιδεών και καινοτομιών. Τελικά, όμως, ο «εξαιρετικά ανταγωνιστικός τομέας», όπως η ίδια χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά, την οδήγησαν να αποχωρήσει από αυτήν, κάτι που θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, είχαμε την διαρροή δεδομένων από το Facebook, η οποία, αν και πραγματοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια (προ GDPR, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία), ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας. Το σύνολο των δεδομένων περιείχε πληροφορίες από χρήστες της πλατφόρμας που προέρχονται από 106 χώρες, ενώ η Facebook δεν σχεδιάζει να τους ενημερώσει. Πάντως, έχει ήδη επιβεβαιωθεί πως στα στοιχεία που διέρρευσαν εντοπίζονται αρκετά και από Έλληνες, όπως αριθμοί κινητών τηλεφώνων.
Σε μια άλλη αναφορά για διαρροή δεδομένων, ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο, το LinkedIn, διέψευσε την περασμένη εβδομάδα πως διέρρευσαν από αυτό τα προσωπικά στοιχεία 500 εκατομμυρίων χρηστών του. Η εταιρεία είπε ότι το σύνολο δεδομένων που δημοσιεύτηκε ήταν «μια συλλογή δεδομένων από έναν αριθμό ιστότοπων και εταιρειών». Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα δεδομένα προέρχονται από «δεδομένα προφίλ που είναι δημόσια ορατά» στην υπηρεσία.
Ένα τρίτο κοινωνικό δίκτυο, το Twitter, θέλησε να εξαγοράσει μια υπηρεσία που αποτελεί trend των ημερών, το Clubhouse. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, η Twitter πραγματοποίησε συνομιλίες τους τελευταίους μήνες για να εξαγοράσει την συγκεκριμένη πλατφόρμα, με μια πιθανή αποτίμηση περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι το Clubhouse βρίσκεται σε συνομιλίες για να συγκεντρώσει χρηματοδότηση, εκτιμώντας την δραστηριότητα του σε περίπου 4 δισ. δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στο τέλος τους και δύο μεγάλες δικαστικές διαμάχες γύρω από την τεχνολογία. Στην πρώτη, Nokia και Lenovo έβαλαν τέλος σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη γύρω από πατέντες, επιλύοντας όλες τις εκκρεμείς διαφορές, σε όλες τις δικαιοδοσίες. Στην δεύτερη, δικαστήριο έδωσε στη Google μια μεγάλη νίκη, αποφασίζοντας ότι η χρήση κώδικα της Oracle για τη δημιουργία του Android δεν παραβίασε την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Πολλές οι εξελίξεις και από τον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων. Όχι μόνο περιοχές της Καραϊβικής θα χρησιμοποιούν πλέον το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, αλλά Κίνα και Χονγκ Κονγκ δοκιμάζουν το ψηφιακό γουάν, ένα βήμα πριν την διασυνοριακή χρήση, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ξεκίνησε τη Δευτέρα το δικό της «πείραμα». Και όλα αυτά καθώς υπολογίζεται πως η εξόρυξη bitcoin στην Κίνα ξεπερνά την κατανάλωση ενέργειας ολόκληρων χωρών, ενώ ο Thiel λέει πως αποτελεί «ένα κινεζικό οικονομικό όπλο».
Μια Κίνα που βρίσκεται, για ακόμη μια φορά, στο αμερικανικό στόχαστρο, αυτήν την φορά για τους υπερυπολογιστές. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσθέτει επτά κινεζικές υπερυπολογιστικές οντότητες σε μια οικονομική αμερικανική μαύρη λίστα, λόγω της βοήθειας που φέρονται να προσφέρουν σε κινεζικές στρατιωτικές προσπάθειες. Η Κίνα τόνισε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών εταιρειών.
Θα ξεχωρίσουμε και έρευνες: Η πρώτη είναι από την Gartner και λέει πως οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής αναμένεται να ανέλθουν σε 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αύξηση 8,4% από το 2020. Η δεύτερη είναι από την Visa και λέει πως οι ανέπαφες πληρωμές, δηλαδή όλο αυτό το σύστημα που υποστηρίζεται από την τεχνολογία μέσω του σχετικού hadrware και software, τις οποίες επεξεργάστηκε η συγκεκριμένη εταιρεία, ήταν κατά ένα δισεκατομμύριο περισσότερες λόγω της πανδημίας.
Και αν όλες οι επενδύσεις στην τεχνολογία αυξάνονται, αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται και σημεία που απαιτούν προσοχή, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Για παράδειγμα, η Facebook προχώρησε στην κατάργηση 16.000 λογαριασμών λόγω πώλησης ή αγοράς ψευδών κριτικών προϊόντων και υπηρεσιών στις πλατφόρμες της. Στην Ελλάδα, εντοπίστηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε ηλεκτρονικό κατάστημα με κινητά, με τις αδήλωτες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Και κλείνουμε με ακόμη τέσσερις εξελίξεις εντός συνόρων: το Papaki, 17 χρόνια μετά την ίδρυσή του, εξαγοράστηκε από την team.blue, ο Andy Miao ανέλαβε νέος Country Manager της Huawei CBG Ελλάδος, η Cisco προχώρησε στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με 9 φορείς για το Hub στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Συμμετοχές 5G στην υπογραφή του δικού τους μνημονίου, αυτήν την φορά για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη στήριξη επιχειρηματικών σχημάτων που αναπτύσσουν προϊόντα και λύσεις για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας 5G.
Σχόλια