ΔΝΤ: Αλλαγή οικονομικών πολιτικών για να κλείσει η «ψαλίδα» εισοδημάτων που άνοιξε
Η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ του Μπάιντεν δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής
Να αξιοποιηθεί η αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τα Κράτη και τις Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό περιβάλλον και να στηριχθούν οι αδύναμοι εισοδηματικά πολίτες προσκαλεί τα κράτη μέλη του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία κατεύθυνση που φαίνεται ότι βρίσκεται και στο οικονομικό πρόγραμμα του Μπάιντεν, ο οποίος θα αυξήσει τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων άνω των 400.000 δολαρίων και τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών που εκμεταλλευόμενες παλαιές πολιτικές πλήρωναν εντός και εκτός ΗΠΑ ελάχιστους φόρους. Ας μην ξεχνάμε και τη δήλωση του Γουώρεν Μπάφετ πρόπερσι ότι «είναι αδιανόητο να πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του».
Η πανδημία, και η οικονομική αβεβαιότητα που έχει επιφέρει, λειτουργούν ως μοχλός μεγέθυνσης των αποστάσεων ανάμεσα στα χαμηλά εισοδήματα και τα υψηλότερα. Δηλαδή, οι πλούσιοι δεν καταγράφουν τόσες απώλειες όσες οι φτωχοί, γιατί μπορούν εύκολα να υιοθετήσουν εργαλεία και επιχειρηματικές επιλογές που μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση και, ενδεχομένως, να δημιουργήσουν νέα μεγαλύτερα εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2020, όλες οι επενδυτικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση κερδών πάνω από 40% σε περιόδους που τα κρατικά ΑΕΠ βυθίστηκαν σε «ποσοστά πολέμου».
Η πανδημία διέκοψε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε Ασία και Ευρώπη και απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις
Η πανδημία λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής φτώχειας στα κράτη-δορυφόρους (αυτά που δεν βρίσκονται στην πρώτη ταχύτητα) και ταυτόχρονα φρέναρε την ανάπτυξη σε κράτη αναδυόμενων οικονομιών. Για να επανέλθουν τα κράτη αυτά στους προηγούμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα απαιτηθούν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, όπως έχει προγραμματίσει η Αμερική, πάνω σε τομείς ενέργειας και υποδομών.
Οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι χρειάζονται ψηφιακή εκπαίδευση
Το Ταμείο προειδοποιεί ειδικότερα πως η μετάβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, που επιταχύνθηκε ραγδαία με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αποβαίνει εις βάρος των ανειδίκευτων εργατών και θα αυξήσει τα ποσοστά των μακροχρόνια άνεργων.
Όπως τονίζει, στο περιβάλλον αυτό που δημιούργησε η πανδημία, «μπορεί να καλλιεργηθεί οξυμένη πόλωση στο εσωτερικό των κοινωνιών, να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και να προκληθούν κοινωνικές ταραχές».
Πρόκειται για παράγοντες που, όπως υπογραμμίζει το Ταμείο, «δυσχεραίνουν την εφαρμογή συνετών οικονομικών πολιτικών και εγκυμονούν κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας».
Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων στα κράτη
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του Ταμείου για ανάκαμψη «πολλών ταχυτήτων» εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών δεδομένων χωρών ή γεωγραφικών χώρων.
Το Ταμείο υπογραμμίζει, άλλωστε, πως «η πανδημία κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις βασικές υπηρεσίες υγείας, στην ποιοτική εκπαίδευση και στις ψηφιακές υποδομές», αλλά και πόσο αναγκαίο είναι ένα επαρκές και αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους, όπως και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όλους. Τονίζει μάλιστα πως οι καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς έχουν ενισχύσει την αντοχή των οικονομιών στην πανδημία και αποτελούν «το κλειδί για να ανακάμψουν οι οικονομίες κατά τρόπο επωφελή για όλους και έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις».
Σχόλια