TechReporter: Τα apps και οι ηλεκτρονικές συσκευές κατακτούν τον κόσμο
Ο TechReporter αυτής της Δευτέρας μετράει τις πωλήσεις που παρουσιάζουν τα διάφορα app stores (και τις βρίσκει αυξημένες), μετράει τις ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται σε χρήση (και τις βρίσκει και αυτές αυξημένες). Μάλλον ικανοποιημένος από την ολοένα και ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας, κάνει μια βόλτα στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά και επιστρέφει εντός συνόρων. Ακολουθήστε τον.
Αν κάτι έφερε σίγουρα η πανδημία, τότε αυτό ήταν οι πωλήσεις - ρεκόρ που σημείωσαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα των Apple και Google. Για την ακρίβεια, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, έφτασαν στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει πως ήταν κατά 40% περισσότερες από τις δαπάνες των καταναλωτών στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Το App Store της Apple κυριάρχησε σε έσοδα, με τους χρήστες να ξοδεύουν 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε εφαρμογές και παιχνίδια, ενώ οι χρήστες Android ξόδεψαν περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια στο Google Play.
Η Apple κυριαρχεί και σε ένα άλλο πεδίο, εκείνο των εξαγορών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ενός κλάδου που βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, ενώ ακολουθούν Google, Microsoft και Facebook. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες τέσσερις τεχνολογικές εταιρείες - που έχουν έδρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - πραγματοποίησαν συλλογικά 60 εξαγορές στον χώρο του AI κατά την περίοδο 2016-2020, ενώ η Apple ηγήθηκε με 25 εξαγορές. Η Accenture, με έδρα την Ιρλανδία, ήταν η μόνη εταιρεία εκτός ΗΠΑ που εμφανίστηκε στις 5 πρώτες θέσεις.
Την ίδια στιγμή, πέρα από τις αγορές εφαρμογών για smartphones, εκτοξεύεται και ο αριθμός των συσκευών που βρίσκονται σε χρήση παγκοσμίως - κάτι που συμπεριλαμβάνει υπολογιστές, tablet και κινητά. Σύμφωνα με την Gartner, οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα χρησιμοποιούνται μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα φτάσουν τα 6,2 δισεκατομμύρια, με τον αριθμό να αναμένεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 3,2% το 2022, φθάνοντας στα 6,4 δισεκατομμύρια. Ο μεγαλύτερος «χαμένος» φαίνεται πως θα είναι οι desktop, που αναμένεται να μειωθούν σε 470 εκατομμύρια το 2022.
Φυσικά, η αύξηση των συσκευών φέρνει και αύξηση εκείνων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix, πόσο μάλλον μέσα στην πανδημία και τα lockdown. Η γνωστή υπηρεσία, παρουσιάζοντας τους περιβαλλοντικούς της στόχους, αποκάλυψε το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα της, σε μια έκθεση περιβαλλοντικής κοινωνικής διακυβέρνησης. Σε αυτήν, αναφέρεται ότι παρήγαγε περίπου 1,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 πέρυσι, ισοδύναμους με τις ετήσιες εκπομπές από περίπου 240.000 επιβατικά αυτοκίνητα. Μέχρι το τέλος του '22, θέλει να επιτύχει «καθαρό μηδέν» εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Με στόχο και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και η επόμενη είδηση, αυτήν την φορά όμως από την αγορά των αυτοκινήτων και μια τεχνολογική εταιρεία που ετοιμάζει την είσοδο της στον κλάδο. Για την ακρίβεια, η Xiaomi, την οποία γνωρίζουμε κυρίως από τα smartphones και τις διάφορες «έξυπνες» συσκευές που παράγει, ανακοίνωσε πως ξεκινά μια νέα δραστηριότητα «έξυπνων» ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Η εταιρεία θα επενδύσει αρχικά 10 δισεκατομμύρια γουάν (1,29 δισεκατομμύρια ευρώ) σε μια εξ ολοκλήρου θυγατρική, με συνολικό επενδυτικό στόχο τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η Xiaomi η οποία, την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε και την νέα εταιρική της ταυτότητα, με ένα «καινούργιο» λογότυπο. Και βάζουμε το «καινούργιο» σε εισαγωγικά καθώς, επί της ουσίας, είναι το ίδιο με το προηγούμενο που χρησιμοποιούσε η κινεζική εταιρεία, αλλά αυτήν την φορά με στρογγυλεμένες γωνίες. Το νέο αυτό branding έχει στόχο, όπως αναφέρεται, να ισχυροποιήσει περαιτέρω την παρουσία της στην premium αγορά, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναγνωρισιμότητα της μάρκας στο κοινό της, «μέσα από το καινούργιο δυναμικό λογότυπο».
Μια άλλη εταιρεία που φαίνεται πως προχωρά σε σημαντικές αλλαγές είναι η Facebook, παρουσιάζοντας μια νέα δυνατότητα που θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν το περιεχόμενο που θα εμφανίζεται στη ροή. Αντί να βασίζονται μόνο στους αλγόριθμους του Facebook για τον καθορισμό του τι ακριβώς θα βλέπουν, οι χρήστες θα μπορούν να εναλλάσσουν μεταξύ της προβολής αλγοριθμικά επιλεγμένου περιεχομένου, των πιο πρόσφατων αναρτήσεων και ενημερώσεων από φίλους, και των σελίδων που ακολουθούν. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα προσφέρει και δυνατότητες απενεργοποίησης των σχολίων στις αναρτήσεις.
Κάνοντας μια σύντομη βόλτα στον κόσμο, βλέπουμε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, να λέει ότι η Amazon είναι μία από τις 91 εταιρείες του Fortune 500 που «χρησιμοποιούν διάφορα παραθυράκια τα οποία τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος». Στις ΗΠΑ, επίσης, ο στρατός προχώρησε σε super - deal 21,9 δισ. δολαρίων με την Microsoft για συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας που θα χρησιμοποιούνται από στρατιώτες, ενώ, στην άλλη πλευρά της Γης, η Ινδία είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά σε κάθε εταιρεία ημιαγωγών που θα δημιουργήσει μονάδες παραγωγής.
Στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, που φαίνεται πως θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η Visa ανακοίνωσε πως θα επιτρέπει, πλέον, την χρήση ψηφιακών νομισμάτων στο δίκτυο πληρωμών της, σε ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης αποδοχής τους από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Παράλληλα, η γνωστή υπηρεσία πληρωμών PayPal προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμών με Bitcoin, Ethereum και Litecoin, μετά τη διάθεση της δυνατότητας - στους χρήστες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα απευθείας από τους λογαριασμούς τους.
Κλείνουμε εντός συνόρων: η «Συμμετοχές 5G» ανακοίνωσε τη σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η Χρυσή Ευκαιρία εξαγόρασε την πλατφόρμα MyJobNow (λίγες μέρες μετά την εξαγορά της SendX από την Skroutz), η Wolt - μετά την Φιλανδία - εισέρχεται και στην ελληνική αγορά λιανικής με το Wolt Market και η ελληνική startup Sentio Solutions επιλέχθηκε από τη Janssen της Johnson & Johnson για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Janssen Digital Solutions QuickFire Challenge.
Σχόλια