NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

​​Μόσιαλος:​​ Η ψηφιοποίηση θα αυξήσει την προσβασιμότητα των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας

​​Μόσιαλος:​​ Η ψηφιοποίηση θα αυξήσει την προσβασιμότητα των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας

«Η επόμενη μέρα στην υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο» είπε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ενώ σημείωσε ότι «το 70% των προβλημάτων οφείλεται σε δομικές ανεπάρκειες κι όχι στο προσωπικό».

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα Covid-19: H επόμενη μέρα στην Υγεία, φιλοξένησε η Generali σε συνεργασία με την Affidea με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics, κ. Ηλία Μόσιαλο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο να παρέχουν αξιόπιστη πληροφόρηση σε πελάτες και συνεργάτες τους. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πάνω από 300 Συνεργάτες Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές της Generali, στελέχη της Affidea και μεγάλοι πελάτες των δύο εταιρειών. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των δύο εταιρειών απηύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κα Σταυρούλα Σηφάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Affidea.

Όπως τόνισε ο κ. Πάνος Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Generali απευθυνόμενος στο κοινό: «H Generali εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της να αποτελεί Lifetime Partner όσων την εμπιστεύονται, συμπράττει με στρατηγικούς της εταίρους και βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις στον κλάδο υγείας». Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα ενέργειες με αφορμή την πανδημία είπε: «Διεθνώς ο όμιλος Generali ενέκρινε το 2020 τη δημιουργία Έκτακτου Διεθνούς Ταμείου ύψους έως 100 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη του αγώνα για την αντιμετώπιση της Covid-19. Πρόσφατα, ανακοίνωσε το Fenice 190, ένα πενταετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που επλήγησαν από την Covid-19. Τοπικά, προχωρήσαμε σε μια σειρά ενεργειών εταιρικής υπευθυνότητας και συνεχίζουμε». Επίσης, όπως υπογράμμισε: «…χάρη στον ψηφιακό μας μετασχηματισμό καταφέραμε να λειτουργήσουμε από την πρώτη στιγμή με ασφάλεια, παρέχοντας ψηφιακά τις υπηρεσίες μας σε πελάτες και συνεργάτες μας, ακόμη κι υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες απομακρυσμένης λειτουργίας».

Με τη σειρά του ο κ. Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος Affidea Ελλάδος αναφερόμενος στο ρόλο του ιδιωτικού κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας, την περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε: «Την κρίσιμη ώρα που το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας δίνει μάχη με έναν «αόρατο εχθρό», ο βασικός πυλώνας του, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον «κυματοθραύστη» περιστατικών, προκειμένου να μην καταλήγουν στα δημόσια νοσοκομεία και τα επιβαρύνουν. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Affidea βρίσκεται διαρκώς παρούσα στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας. Όλα τα διαγνωστικά κέντρα μας συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, παραμένοντας σε λειτουργία και συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών. Όλοι οι εργαζόμενοί μας δίνουν μια μεγάλη μάχη, ώστε να μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να νιώθουν ασφαλείς. Σε κάθε πόλη. Για κάθε οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε “όλοι μαζί” κι ας κρατάμε τις αποστάσεις!».

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Εμπορικός Διευθυντής Ευρώπης Ομίλου Affidea ανέφερε: «Στην πιο δύσκολη συγκυρία του πλανήτη των τελευταίων ετών χαίρομαι που η Affidea ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους υγείας στην Ευρώπη, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και άφησε το κοινωνικό της αποτύπωμα προστατεύοντας εργαζόμενους και εξεταζόμενους. Καλωσορίζοντάς σας και τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο και περιμένοντας την επιστημονική και διεισδυτική του ματιά στα γεγονότα και τις επιδιωκόμενες λύσεις, δεν μπορώ να μην σταθώ στην περίτρανη απόδειξη ότι η διατήρηση καλής υγείας είναι συστατικό στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης για οποιαδήποτε κοινωνία. Τέλος, τονίζω ότι Generali και Affidea μοιράζονται ισχυρούς δεσμούς, όχι μόνο εξαιτίας της ιταλικής τους καταβολής αλλά και λόγω των κοινών τους οραμάτων, που θέτουν στο επίκεντρό τους τη διευκόλυνση της διατήρησης καλής υγείας διαμέσου της πρόληψης. Για το σκοπό αυτό διαθέτουν στην υπηρεσία των πολιτών κοινά ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες».

Βασικά σημεία της ομιλίας

Κατά την εισαγωγή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη γενική εικόνα του κλάδου υγείας σήμερα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πώς… ένας πιο ουσιαστικός ρόλος του ιδιωτικού συστήματος υγείας στη χώρα μας και η σύμπραξη με το δημόσιο –όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες– θα πρέπει να είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις δαπάνες υγείας, σημείωσε ότι «Η καλύτερη οργάνωση δημόσιου και ιδιωτικού κλάδου ασφάλισης και υγείας θα προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και θα επιτρέψει τη συμπληρωματικότητα και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών υγείας, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται 35%-40% (ιδιωτικές δαπάνες).

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης Έκθεσης Υγείας Εισροών και Εκροών στο σύστημα υγείας, τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό, η οποία θα επιτρέψει την αντιμετώπιση ανισοτήτων, την καταγραφή κενών, τη λήψη βελτιωτικών μέτρων και τη συλλογή στοιχείων. Στοιχεία που αποτελούν τη βάση για δομικές αλλαγές στον κλάδο υγείας, το δημόσιο και ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών.

Όπως είπε, η επόμενη μέρα στην υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει, βάσει σύγχρονων επιδημιολογικών προτύπων, έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Επίσης, σημαντική είναι και η αναδιάταξη υπηρεσιών με τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων και φορέων, για μία πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση πιο σύνθετων θεμάτων υγείας, που αντιμετωπίζουν ακόμη και νεαρές σε ηλικία πληθυσμιακές ομάδες. Ενώ, σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι θα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ένας παθητικός πληρωτής υπηρεσιών, αλλά ως ένας φορέας που θα θέτει ποιοτικά κριτήρια, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες συνολικά στους πολίτες στο πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας, τονίζοντας ωστόσο ότι το 70% των προβλημάτων οφείλεται σε δομικές ανεπάρκειες στο σύστημα υγείας κι όχι στο προσωπικό. Υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού σχεδίου υγείας για ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος που επηρεάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τέλος, επισήμανε το σημαντικό ρόλο της ψηφιοποίησης της υγείας και τη δημιουργία υπηρεσιών, όπως ο ψηφιακός φάκελος υγείας, ως κοινό σημείο αναφοράς για την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή και τη μείωση νοσηλειών. Όπως είπε, η ψηφιοποίηση σε συνδυασμό με τη φυσική επαφή μπορεί να συμβάλει σε κλάδους επιστήμης και εκπαίδευσης μειώνοντας τις ανισότητες και αυξάνοντας την προσβασιμότητα των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, όπως αυτές της τηλεϊατρικής και ιατρικής τηλε-συμβουλευτικής.

Covid-19: Η επόμενη μέρα

Καταιγιστικά ήταν τα ερωτήματα του κοινού σχετικά με τους εμβολιασμούς. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μόσιαλος είπε ότι και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί και τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, όπως διασφαλίζει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα εισέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι αυτό θα συμβεί όταν θα έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ελληνικού πληθυσμού ή το 70% -75% των άνω των 50 ετών. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης για ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση εξέλιξης των μεταλλάξεων του ιού, καθώς δεν αποκλείεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο, η οποία όμως θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. αρνητές εμβολίων). Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία και την ψυχραιμία του για τις εξελίξεις, εφόσον οι εμβολιασμοί προχωρήσουν ομαλά.

Αναφορικά με τα self-tests o καθηγητής χαρακτήρισε γενναία την απόφαση παροχής τους από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε ότι ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Με επιστημονικό αλλά ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο ο κ. Μόσιαλος εξήγησε στο κοινό, πώς ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία αντισωμάτων και μέσω κυτταρικής ανοσίας. Μεταφέροντας τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ανέφερε ότι το ποσοστό ανοσο-απόκρισης των εμβολίων αγγίζει μέχρι και το 99%. Ωστόσο, τόνισε ότι καθώς το ιικό φορτίο που μένει στον οργανισμό μας αν έχουμε νοσήσει είναι πολύ μικρό, η πιθανότητα μετάδοσής του ιού σε τρίτους είναι μόλις 10%-20% βάσει μέχρι τώρα μελετών. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα η τήρηση μέτρων, μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις στην υγεία και ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Σημαντικές όπως είπε είναι και οι επιπτώσεις του Lockdown στην ψυχική υγεία, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ειδικά σε νεότερες ομάδες πληθυσμού.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο καθηγητής αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα τονίζοντας ότι η εξέλιξη των εμβολιασμών και η μεταφορά των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους - όπου σύμφωνα με έρευνες η μετάδοση του ιού είναι σημαντικά μικρότερη - θα συμβάλλουν στη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Ωστόσο, όπως τόνισε η τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, μέτρα υγιεινής) παραμένει κλειδί στην ανακοπή της εξάπλωσης του ιού.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους εκπροσώπους της Generali και της Affidea να ευχαριστούν του προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους και με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στους πελάτες και τους συνεργάτες τους στο μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr