Τα μεγάλα επιτόκια δανεισμού τροφοδοτούν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Το μεγάλο τραπεζικό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων δημιουργεί κινδύνους μεγάλης αναζωπύρωσης των «κόκκινων δανείων» της περιόδου 2020-2021 (κορονοδάνεια), αφού οι εργασίες σε ζωτικούς τομείς παραμένουν υποτονικές ή εντελώς κλειστές.
Οι τράπεζες μαζί με τους επιχειρηματίες φοβούνται ότι, εάν παραμείνουν και τον Απρίλιο κλειστές οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εστίασης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και στο β' εξάμηνο 2021. Το επιτοκιακό περιθώριο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδος τον Φεβρουάριο 2021 διαμορφώνεται στο 4,5% περίπου.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω κλάδοι που εκπροσωπούν ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ (περίπου 20% σωρευτικά) και πολύ παραπάνω σε συγκεκριμένες περιοχές θα χρειαστεί να αναπτυχθούν με ρυθμούς τουλάχιστον 10% στο β' εξάμηνο 2021 (εάν και όπως ανοίξουν) προκειμένου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Μετά την καθίζηση του τζίρου, θα πρέπει να υπάρξει τέτοιο διαθέσιμο εισόδημα που να μπορέσει να υποστηρίξει το κύμα αγορών που θα οδηγήσει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν (όχι κατ' ανάγκη κερδοφόρα) και να πληρώσουν τα δάνεια.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις θα αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις και μετά το άνοιγμα της οικονομίας και έτσι αναγκαστικά θα πάμε σε νέο κύκλο διακανονισμών.
Δεύτερη ευκαιρία με το ΓΕΦΥΡΑ 2
Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 ουσιαστικά είναι η δεύτερη ευκαιρία σε συνεπείς επιχειρήσεις να μπορέσουν να διακανονίσουν τον δανεισμό τους και ειδικά την ανισορροπία που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία με τα αλλεπάλληλα lockdowns.
Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
- Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
- Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
- Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.
- Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.
Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:
Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών (www.keyd.gov.gr) ή στην ενιαία πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr).
Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.
Σχόλια