Το όλο concept της ευγνωμοσύνης κέντρισε το ενδιαφέρον πνευματικών δασκάλων και φιλοσόφων αρκετούς αιώνες πριν. Από τον Κικέρωνα μέχρι τον Βούδα και τον Adam Smith, η ευγνωμοσύνη θεωρούνταν από όλους απαραίτητη για την ψυχική υγεία του εκάστοτε ανθρώπου.
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν δίκιο, γιατί πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι η ευγνωμοσύνη είναι ευεργετική για την υγεία μας και για την κοινωνία στο σύνολό της. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν ευγνωμοσύνη για κάτι, είχαν ισχυρότερους δεσμούς με τους γύρω τους.
Παρακάτω θα βρεις 6 οφέλη που έχει η ευγνωμοσύνη για τον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με την επιστήμη:
Τον κάνει να λειτουργεί καλύτερα
Χρησιμοποιώντας ειδικά μαγνητικά κύματα, νευρολόγοι είδαν ότι τα μέρη του μυαλού που συνδέονται με την κοινωνικοποίηση και την ευχαρίστηση, λειτουργούν καλύτερα όταν κάποιος νιώθει ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη αυξάνει το επίπεδο λειτουργίας τους, και για αυτό παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις σχέσεις.
«Όταν είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για κάτι, ψάχνουμε τρόπους για να το εκφράσουμε, όπως η αγάπη και η στοργή», λέει η Cynthia Catchings, η οποία είναι θεραπεύτρια από την Βιρτζίνια. «Πρέπει να θυμόμαστε το νόμο της έλξης. Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη για κάτι που έχει έρθει στην ζωή μας, το σύμπαν μας στέλνει και άλλα πράγματα για τα οποία θα νιώσουμε ευγνωμοσύνη στο μέλλον», συμπληρώνει η ίδια.
Τι μπορείς να δοκιμάσεις: «Πες σε κάποιον που αγαπάς 3 πράγματα για τα οποία τον αγαπάς λίγο περισσότερο».
Οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη είναι πιο γενναιόδωροι
Νευρολόγοι ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν ευγνωμοσύνη, είχαν καλύτερη λειτουργία στο μέρος του εγκεφάλου τους το οποίο είναι υπεύθυνο για την μάθηση και τη λήψη αποφάσεων. Αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν ότι όσο πιο ευγνώμων είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο γενναιόδωρος θα γίνει.
Αυτό μπορεί να εξηγεί την μελέτη του ψυχολόγου Paul Piff και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Berkeley, σύμφωνα με την οποία οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα και οι πιο πλούσιοι.
Τι μπορείς να δοκιμάσεις: Βρες έναν φιλανθρωπικό αγώνα στον οποίο μπορείς να συμμετέχεις χρηματικά, ή μια οργάνωση ώστε να συμμετέχεις εθελοντικά. Μπορείς ακόμα και να χαρίσεις ένα χαμόγελό σου σε κάποιον άγνωστο.
Η ευγνωμοσύνη έρχεται από μέσα μας
Νευρολόγοι ανακάλυψαν ότι το να νιώθει κάποιος ευγνωμοσύνη δεν γίνεται επειδή απλά »πρέπει». Μάλιστα, έρευνα αναφέρει ότι η ανάγκη που νιώθουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ευγνώμονες, να προσφέρουν κάτι σε κάποιον άλλο, έρχεται από την καρδιά τους. Αν θέλετε να μάθετε στα παιδιά σας να νιώθουν αυτά τα συναισθήματα, βοηθάει πολύ η συγγραφή και η ζωγραφική σαν δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι τα παιδιά μελετούν και ανακαλύπτουν συμπεριφορές και συναισθήματα.
«Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με το τι αισθάνονται και να χρησιμοποιούν θετικές σκέψεις, οι οποίες και θα τους κάνουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη», λέει η Catchings και συνεχίζει: «Όταν τα παιδιά μάθουν τα συναισθήματά τους και αντιλαμβάνονται ποιος τους προκαλεί θετικά συναισθήματα, βοηθιούνται πολύ ως προς το να εκτιμούν όσα τους δίνονται, αντί να σκέπτονται τι δεν έχουν».
Τι μπορείς να δοκιμάσεις: Γράψε ένα απλό «thank you» note.
Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που μαθαίνεται
Χάρη στην «νευροπλαστικότητα», την ικανότητα του εγκεφάλου μας να μαθαίνει συνεχώς καινούργια πράγματα, έχουμε την δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να ψάχνει πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Αυτό, βέβαια, είναι πολύ καλό νέο για οποίον νόμιζε ότι θα είναι για πάντα απαισιόδοξος, δεν συμφωνείς;
Αν κάνεις εξάσκηση καθημερινά, τότε θα βρεις τη δύναμη να αλλάξεις τον τρόπο που ο εγκέφαλός σου σκέπτεται. Αντί να σκέπτεσαι τι δεν πάει καλά, συγκεντρώσου σε όσα πάνε.
Τι μπορείς να δοκιμάσεις: Μόλις ξυπνήσεις, γράψε ένα πράγμα το οποίο ανυπομονείς να κάνεις σήμερα.
Η ευγνωμοσύνη καταπολεμά το στρες
Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη μετά από πρακτικές όπως ο διαλογισμός, αποδεδειγμένα μειώνει το στρες. Μελέτες υποστηρίζουν ότι αν είσαι συγκεντρωμένος στα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη, αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα καταστάσεις οι οποίες σε αγχώνουν και να ζήσεις περισσότερα χρόνια, μιας καλύτερης ποιότητας ζωή.
Πολλοί θεραπευτές, μεταξύ αυτών και η Cynthia Catchings, αναφέρουν ότι ο διαλογισμός σχετικά με θέματα αγάπης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ώστε να σου δημιουργηθεί το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.
Όπως είπε η Catchings: «Ο διαλογισμός που επικεντρώνεται στην αγάπη, γνωστός και ως διαλογισμός metta, μας διδάσκει με την πρακτική του ότι πρώτα μαθαίνουμε να αγαπάμε χωρίς όρια τον εαυτό μας, και μετά μαθαίνουμε πώς να αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο και τους γύρω μας».
«Άτομα που έχουν ζητήματα αυτοπεποίθησης ή έχουν υποστεί ενδοικογενειακή βία, επωφελούνται από τον διαλογισμό τύπου metta αλλά, τελικά, βοηθάει τους πάντες αφού έτσι μαθαίνουμε πως να αγαπάμε τον εαυτό μας αληθινά», αναφέρει η ίδια.
Τι μπορείς να δοκιμάσεις: Πάρε μια βαθιά ανάσα, κλείσε τα μάτια και σκέψου τα παρακάτω:
- Ένα πράγμα που αγαπάς στον εαυτό σου,
- Ένα πράγμα για το οποίο αγαπάς κάποιον γύρω σου,
- Ένα πράγμα για το οποίο εκτιμάς κάποιον που δεν ξέρεις καλά.
Η ευγνωμοσύνη δεν είναι πάντα απαραίτητη
Κι όμως, υπάρχουν φορές που δεν είναι απαραίτητο να νιώθεις ευγνωμοσύνη. «Η ευγνωμοσύνη, για να είναι βοηθητική, πρέπει να είναι γνήσια», λέει η Catchings και συνεχίζει: «Όταν βιώνουμε μια απώλεια ή όταν έχουμε υποστεί βία, το να σκεφτόμαστε ότι νιώθουμε ευγνωμοσύνη μας πάει στα λάθος μονοπάτια».
Αντί για αυτό, ένας θεραπευτής θα μας βοηθήσει να δούμε την κατάσταση με τη σωστή ματιά. Προσωπικά, όταν πέρασα μια τραυματική εμπειρία, με έκανε να νιώθω χειρότερα η κλασική συμβουλή «πρέπει να σκέφτεσαι θετικά» ή «σκέψου το μάθημα που θα πάρεις μετά από αυτό».
Βρήκα πολύ σωστή μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ένα άτομο που νιώθει ευγνωμοσύνη, δεν νιώθει και χαρούμενο συνέχεια. Μάλιστα, τα άτομα που νιώθουν συναισθήματα ευγνωμοσύνης, είναι ανοιχτά και σε άλλα συναισθήματα, τα οποία αναγνωρίζουν πιο εύκολα.
Τι μπορείς να δοκιμάσεις: Σκέψου ένα άτομο που σε βοήθησε να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση, και πες του πόσο σε βοήθησε αυτή του η στάση.
Στο τέλος της μέρας, η ευγνωμοσύνη δεν έχει να κάνει με τον διαλογισμό που κάνεις το πρωί, ή με το τι γράφεις στο λεύκωμα σου. Η ευγνωμοσύνη πηγάζει από μέσα σου και αφορά τις μικρές στιγμές. Έχει να κάνει με τα άτομα που έχεις δίπλα σου και περικλείει όλο της το νόημα, μέσα σε δύο λέξεις: «Σε ευχαριστώ».
Αρχική δημοσίευση από Elizabeth Su, Ιδρύτρια του Monday Vibes, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια