A. Preradovic, Dell Technologies: Οι «ψηφιακοί νομάδες» θα ωφελήσουν τη δημιουργία υποδομών
Ο Aleksandar Preradovic, Country Manager της Dell Technologies για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, μιλάει στο epixeiro.gr για το πώς θα ωφεληθεί η δημιουργία ψηφιακών υποδομών στην χώρα μας από τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες», για την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ανάγκη σωστού σχεδιασμού, αλλά και για τη στρατηγική της Dell στην ελληνική αγορά.
Πως έχει διαμορφωθεί η ελληνική αγορά τεχνολογίας εν μέσω της COVID-19 και της πανδημίας; Μπορείτε να μας δώσετε, συνοπτικά, μια εικόνα για τη θέση της Dell στην ελληνική αγορά, αναφορικά με τα μερίδια που κατέχετε, ειδικά στα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;
Τους τελευταίους 12 μήνες πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και διατηρήσαμε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε καινοτόμα προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες τεχνολογίας. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των πελατών μας. Δανειζόμενος μια πρόσφατη έκφραση του Global CTO της εταιρείας μας, John Roese, «η τεχνολογία είναι ο σιωπηλός ήρωας της πανδημίας: έχει καταστήσει δυνατή την online εκπαίδευση, τις online αγορές, την εργασία από το σπίτι, μεταξύ των άλλων». Στην δική μας αγορά τώρα, παρατηρήσαμε μεγάλες ανάγκες για προσωπικούς υπολογιστές, για να υποστηριχθεί η εργασία από το σπίτι. Με την ομάδα μας στην Ελλάδα είμαστε χαρούμενοι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, στην κατηγορία των υπολογιστών desktop και notebook, όπως προκύπτει από τα δεδομένα ανάλυσης της αγοράς της IDC για το 3ο τρίμηνο του 2020. Επίσης, στην κορυφή βρισκόμαστε για πάρα πολλά τρίμηνα στην προτίμηση των επιχειρήσεων για τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, ενώ οι λύσεις για τις υποδομές ΙΤ που παρέχουμε βρίσκονται στις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Πρόσφατα, επίσης, ανακοινώσαμε τα οικονομικά αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας έσοδα ρεκόρ 94,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στις λύσεις μας που βοηθούν τους πελάτες μας να προσαρμοστούν στη νέα εργασιακή πραγματικότητα.
Η φράση την οποία ακούμε συνεχώς τελευταία είναι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός». Τί επίδραση έχει σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ποιες είναι οι προκλήσεις που φέρνει για τις Ελληνικές επιχειρήσεις;
Πράγματι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δικαιολογημένα μας απασχολεί πολύ. Στην Dell Technologies εκπονούμε περιοδικά μια παγκόσμια μελέτη που καταδεικνύει τις τάσεις και την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τα προγράμματα τεχνολογικού μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και κατάφεραν να επιτύχουν μέσα σε λίγους μήνες αυτό που κανονικά θα απαιτούσε χρόνια. Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις έχουν επιταχύνει αρκετά από τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού φέτος, και το 79 τοις εκατό επανεφευρίσκουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν και υιοθετούν με περισσότερη τόλμη τις νέες τεχνολογίες, αντιλαμβανόμενες ότι χωρίς επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, αλλά και στις απαιτήσεις των πελατών τους. Πιστεύω ότι η χρηματοδότηση είναι κάτι που έχει δυσκολέψει αρκετές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να κάνουν τα απαραίτητα βήματα.
Υπάρχουν κίνδυνοι από αυτή την ξαφνική απαίτηση για γρήγορη στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό; Υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής;
Όπως σε κάθε διαδικασία που γίνεται βιαστικά, υπάρχει κίνδυνος λαθών. Οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πρώτη φάση της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία, πράγματι αναγκάστηκαν να λάβουν πολύ γρήγορες αποφάσεις, χωρίς πάντα να εφαρμόσουν τις καλύτερες λύσεις. Το είδαμε, για παράδειγμα, στον τομέα της ασφάλειας. Με την ωριμότητα που υπάρχει στο επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η ανάγκη σωστού σχεδιασμού ενός νέου τεχνολογικού αλλά κυρίως λειτουργικού μοντέλου. Αυτή είναι η ουσία και τα τεράστια οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Dell Technologies και το δίκτυο των συνεργατών μας, είμαστε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δίπλα στους πελάτες με συμβουλευτική υποστήριξη. Παρουσιάζουμε τα κατάλληλα σχέδια δράσεων, προσαρμοσμένων στις λειτουργίες και το μοντέλο της εκάστοτε επιχείρησης. Πρώτον για να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις κάθε πελάτη, δεύτερον για να προτείνουμε την καταλληλότερη και πλέον οικονομικά συμφέρουσα λύση και, τρίτον, για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε νέα μοντέλα πρόσβασης και χρηματοδότησης της νεότερης τεχνολογίας. Μας ενδιαφέρει να είμαστε μαζί με τους πελάτες σε κάθε βήμα ανάπτυξης και όχι απλώς να κλείσουμε μια συμφωνία πώλησης εξοπλισμού.
Ποια είναι τα ευρήματα της Dell Technologies σχετικά με τις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες; Πώς θα επηρεαστούν οι επιχειρηματικές μας ενέργειες, αλλά και η καθημερινότητά μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο;
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες διαμορφώνουν καταλυτικά το τοπίο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, 9 στους 10 επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως φάνηκε από την έρευνά μας για τον Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αναγνωρίζουν ότι, ως αποτέλεσμα της διαταραχής που επέφερε το 2020, χρειάζονται μια πιο ευέλικτη και επεκτάσιμη υποδομή Πληροφορικής, για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, αλλά και των μελλοντικών προκλήσεων. Έτσι λοιπόν, οι κορυφαίες τεχνολογικές επενδύσεις για τα επόμενα 1-3 χρόνια, πιστεύουμε ότι είναι η κυβερνο-ασφάλεια, τα εργαλεία διαχείρισης δεδομένων, το 5G, η προστασία δεδομένων και η αξιοποίηση ενός περιβάλλοντος multi-cloud. Οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Blockchain παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές που ανατρέπουν τα δεδομένα και μας επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα αδύνατα με την τεχνολογία του πρόσφατου παρελθόντος.
Όσον αφορά στα προϊόντα τεχνολογίας, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσαμε να δούμε μια νέα «επανάσταση» σε κάποιον τομέα, όπως έγινε με τα smartphones;
Θεωρώ ότι τα δίκτυα 5G αποτελούν ένα τεράστιο άλμα προόδου, καθώς επηρεάζουν συνολικά το τοπίο, και στις επιχειρήσεις και σε επίπεδο καταναλωτή. Το 5G δεν προσφέρει απλώς ταχύτερη μεταφορά δεδομένων, αλλά αποτελεί μια θεμελιώδη τεχνολογία. Είναι ο συνεκτικός ιστός για τη δημιουργία εντελώς νέων δομών και εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, επιτρέποντας την επεξεργασία, σε πραγματικό χρόνο, τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων μακριά από τα κεντρικά data centers των επιχειρήσεων, πιο κοντά στην πηγή των δεδομένων, ιδίως στους χώρους παραγωγής, στο λεγόμενο «Edge». Αυτό αλλάζει τόσο τις υπηρεσίες των ίδιων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και ολόκληρους κλάδους, όπως ο χώρος της γεωργίας. Επίσης δημιουργεί όλο το απαραίτητο υπόβαθρο για υπηρεσίες «έξυπνων πόλεων».
Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας; Θεωρείτε ότι η πανδημία θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ή θα ακολουθηθεί ένα πιο «υβριδικό» μοντέλο;
Οι αλλαγές που βιώνουμε κατά την περίοδο της πανδημίας, θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και μετά το τέλος της. Κάποιες εταιρείες είχαν ήδη αλλάξει εργασιακά μοντέλα υποστηρίζοντας την εργασία από το σπίτι. Στην Dell Technologies είχαμε ήδη μια δεκαετία εμπειρίας και σήμερα εκτιμούμε ότι μετά την πανδημία το 50% των εργαζομένων μας δεν θα βρίσκεται στο γραφείο. Η εμπειρία μας στο γραφείο μας στην Ελλάδα είναι επίσης σημαντική: Το 42% των εργαζομένων προτιμά να εργάζεται από το σπίτι τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 30% εργάζεται όλο το πενθήμερο από το σπίτι, επισκεπτόμενο σποραδικά το γραφείο. Εκείνο που έχει σπουδαία σημασία είναι να τονίσουμε ότι η εργασία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια δραστηριότητα και όχι ως μια καθορισμένη τοποθεσία, και να αξιολογούμε αυτή την εργασία σύμφωνα με το αποτέλεσμά της και όχι με την παρουσία του εργαζόμενου σε ένα κτίριο συμπληρώνοντας ένα τυπικό ωράριο. Αυτό νομίζω γίνεται σαφές όχι μόνο στις εταιρείες τεχνολογίας.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν στη χώρα μας. Μιλήστε μας για αυτό.
Για πολλούς εργασιακούς κλάδους, η εργασία από το σπίτι επιτρέπει υψηλή παραγωγικότητα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό το πλαίσιο την καθιστά ελκυστικό προορισμό για πολλούς επαγγελματίες που συνδυάζουν την εργασία τους με ένα ανώτερο επίπεδο διαβίωσης. Νέοι, και όχι μόνο, επιχειρηματίες, που έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν στον τόπο που τους αρέσει περισσότερο, έλκονται ιδιαίτερα από τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας – αυτοί οι λεγόμενοι «ψηφιακοί νομάδες», βρίσκουν εξαιρετικά ελκυστική την προοπτική να εργάζονται στη χώρα μας, στο ήπιο και υγιές κλίμα ενός νησιού ή της υπαίθρου. Αυτό θα ωφελήσει και τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Νομίζω ότι αυτό θα αποτελεί μια εντυπωσιακή αλλαγή για την Ελλάδα που πλεονεκτεί στη φυσική της ομορφιά.
Πως διαμορφώνονται οι στόχοι της Dell για το 2021; Ποια είναι η ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας;
Σταθερή μας επιδίωξη είναι η παροχή κάθε βοήθειας στους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Το δίκτυο των συνεργατών μας δημιουργεί εξαιρετικές λύσεις, αξιοποιώντας πλήρως τα προϊόντα μας και τις τεχνολογικές τους καινοτομίες. Οπωσδήποτε θα ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθούμε σε λειτουργικό και χρηματοδοτικό επίπεδο τους πελάτες μας, με στόχο τη στήριξη των σχεδίων τους για ανάπτυξη. Τους προηγούμενους μήνες παρουσιάσαμε εξαιρετικά καινοτόμα προϊόντα, τόσο σε επίπεδο προσωπικών υπολογιστών για οποιονδήποτε χρήστη, όσο και υποδομών ΙΤ που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τους, να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και να αντλήσουν την ευελιξία από τις υποδομές cloud.
Σχόλια