Άξονες ανάπτυξης Θεσσαλονίκης
Από το 1926, η ΔΕΘ αποτελεί ένα σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη στηρίζοντας παράλληλα όλες τις οικονομικές δραστηριότητές της. Σε λίγα χρόνια, συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας της. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να εστιάσουμε στο μέλλον. Σήμερα, το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον ίδιο πρωθυπουργό και βρίσκεται σ’ ένα ώριμο στάδιο.
Είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματικός και βιομηχανικός κλάδος της Βορείου Ελλάδος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εθνική οικονομία. Η παραγωγή βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων κάνει τη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με άλλες περιφέρειες.
Όμως, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και οι προκλήσεις της, φέρνουν στη επιφάνεια και το θέμα της μεταποίησης. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής που χαρακτηρίζεται από την ευφυή εκμάθηση/αυτό-εκπαίδευση των ιδίων των μηχανών (machine learning), την επιστήμη των δεδομένων (Data Science) και την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence) οι οποίες συνδυαστικά δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες για στήριξη και της μεταποίησης. Έτσι δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης για το οικονομικό μέλλον όλης της Βορείου Ελλάδος.
Η Θεσσαλονίκη λόγω της γεωγραφικής θέσης της και της ιστορίας της, αποτέλεσε από πολύ νωρίς σταυροδρόμι διαφόρων εθνικοτήτων, γλωσσών και θρησκειών. Στην σημερινή εποχή αλλά και στο μέλλον, μεγάλα έργα υποδομών θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να την καταστήσουν ξανά πύλη της ΝΑ Ευρώπης. Βέβαια, όπως είναι φανερό, υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα υλοποίησης έργων στην πόλη κάνοντας σαφές ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Υπάρχουν ακόμη ορισμένες απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Η ολοκλήρωση του βασικής αρτηρίας του μετρό αποτελεί μία από τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίησή του το 2023 με σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με την επέκταση του μετρό επίσης, η Δυτική Θεσσαλονίκη μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά για την αναβάθμισή της.
Στην πόλη μας επίσης, υπάρχει ένα δίκτυο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και επιχειρηματικούς φορείς που έχουν ως κοινό στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στο κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες με την σειρά τους θα επηρεάσουν θετικά την εθνική οικονομία. Το Α.Π.Θ σε συνεργασία με διάφορους φορείς της πόλης αντανακλά ξεκάθαρα τη διάθεση για καινοτομία και ερευνητική εξέλιξη. Με την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης που έγινε πρόσφατα από την κυβέρνηση, θα δούμε στο μέλλον και σημαντικότερα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι η κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ΤHESSΙNTEC θα αποτελέσει μια «ναυαρχίδα» καινοτομίας και μια πρωτοποριακή δράση για τη Θεσσαλονίκη.
Η ανάπτυξη φυσικά αφορά και στον τουρισμό. Χάρη στο νέο τέρμιναλ του αεροδρομίου και με νέες αεροπορικές συνδέσεις, η πόλη μας, έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σ’ έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επέκταση της έκτης προβλήτας του λιμανιού και η σύνδεση του με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό και τον σιδηρόδρομο θα δώσει μεγάλη ώθηση στο τουρισμό της πόλης μας. Με τα έργα αυτά, στόχος είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ένα από τα πιο σύγχρονα της Μεσογείου.
Η Θεσσαλονίκη, παραμένοντας ανοιχτή στην πρόοδο και στην καινοτομία, είναι δυνατό να αποτελέσει στο μέλλον έναν βασικό κόμβο ανάπτυξης της οικονομίας σημαντικό όχι μόνο για την βόρεια Ελλάδα αλλά για όλη την χώρα.
Σχόλια