Κάποτε η αλλαγή στη ζωή και την επαγγελματική μας καριέρα ήταν σπάνιο φαινόμενο. Σήμερα είναι καθημερινότητα!
"Οι αγράμματοι του μέλλοντος δεν είναι αυτοί που δεν θα ξέρουν να διαβάζουν, αλλά αυτοί που δεν θα ξέρουν να μαθαίνουν να ξεμαθαίνουν και να ξαναμαθαίνουν". Κάπως έτσι περιγράφει ο Alvin Toffler (φουτουριστής, οπαδός της επανάστασης, των καινοτομιών αλλά και συγγραφέας βιβλίων με θέματα οικονομίας τους μέλλοντος), τον τρόπο με τον οποίο θα ξεχωρίζουν οι αγράμματοι από τους μορφωμένους, ευέλικτους και συνάμα ανταγωνιστικούς ανθρώπους.
Θυμάμαι παλιά παππούδες είτε ακόμα και τους γονείς μας, που λέγανε "εγώ έτσι δουλεύω, αυτό ξέρω να κάνω και έτσι θα το κάνω". Είτε κάποιοι άλλοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που εργαζόντουσαν ως τσαγκάρηδες για 50 χρόνια, και περνούσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους εξασκώντας την τέχνη ή το επάγγελμα τους χωρίς αλλαγές, νέες τεχνολογίες, διαφορετικότητα ή νέες τεχνικές.
Φτάσαμε σε μια εποχή που δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν το επάγγελμα που κάνουμε σήμερα θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Αν αυτό που ξέρουμε να κάνουμε σήμερα, θα έχει ισχύ τις επόμενες δεκαετίες. Όπως γράφει στο βιβλίο του "Ηγεσία" ο Δημήτρης Μπουραντάς περίπου το 80% της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιούμε τα επόμενα δέκα χρόνια δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Ακούγεται τρελό και όμως είναι πραγματικότητα.
Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αλλαγές, να παραμείνουμε στο παιχνίδι ως ισχυροί και ανταγωνιστικοί παίκτες, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις νέες τεχνικές, τις τάσεις και ακόμα περισσότερο να χαράξουμε νέες καινοτόμες πορείες ώστε να μπορέσουμε να εξελισσόμαστε. Εξέλιξη, προσωπική βελτίωση, ανάπτυξη της νοημοσύνης, καθημερινή μάθηση, γνώση είναι οι παράγοντες που βοηθούν στην δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡ ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟ ΑΠΕΠΑΝΤΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ
Δυστυχώς (για κάποιους) το "έμαθα κάτι και αυτό ήταν" έχει περάσει στην ιστορία. Όσο δεν εξελισσόμαστε ατομικά (individuals) το φορτίο γίνεται πιο βαρύ, ο φόβος της αντικατάστασης αυξάνεται, η ψυχολογία μειώνεται και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.
Μέσα από έρευνες στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού διαπιστώνεται ότι το βιογραφικό το οποίο δεν ενημερώνεται, δεν προστίθενται σε αυτό νέα στοιχεία μορφωτικού επιπέδου (μεταπτυχιακά, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια κ.α.) ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου 2 χρόνια), δεν είναι ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας.
Πρέπει να επενδύσουμε στους εαυτούς μας με γνώση! Πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη μάθηση για να πάρουμε αύριο πολύ περισσότερα. Η ζωή είναι ανηφορική και χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Αν ξεχαστούμε και αφεθούμε στην πίεση του βάρους θα μας πάρει η κατηφόρα.
Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ποτέ ότι αυτό που μας δίδαξε η ζωή είναι ότι τα ζώα που παρέμειναν και δεν εξαφανίστηκαν δεν ήταν τα πιο δυνατά, τα πιο γρήγορα, τα πιο μεγαλόσωμα και το πιο έξυπνα αλλά τα πιο προσαρμοστικά.
Η επιλογή είναι ξεκάθαρα δική μας!
Σχόλια