Η Θεσσαλονίκη στο χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταυροδρόμι των πολιτισμών και των γεύσεων, γαστρονομική μητρόπολη, από την αρχή της ιστορίας της ως σήμερα, σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης με εβραϊκές, γαλλικές, βαλκανικές επιρροές, αναμεμιγμένες με τις παραδόσεις των προσφύγων από Πόντο, Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη
Εδώ, μας λέει ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλές διαφορετικές γεύσεις, συνδυασμένες στο ίδιο τραπέζι. Βυζαντινές γεύσεις και τεχνικές συνεχίζουν να συνυπάρχουν σήμερα με εβραϊκές, γαλλικές και βαλκανικές επιρροές αναμεμιγμένες με τις παραδόσεις των προσφύγων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Η Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει την ιδιαίτερη κουζίνα της, επηρεασμένη από την ιστορία της, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Σουρβάς (σούπα σαν τραχανάς) με πασκιτάν (ξινό γιαούρτι), δυόσμο, crumble χαρουπιού και αμύγδαλα
Ανάμεσα στις παραδοσιακές γεύσεις της Θεσσαλονίκης αναμφίβολα το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των τοπικών μας διατροφικών συνηθειών, γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Στα παραδοσιακά πιάτα συγκαταλέγεται ο τραχανάς, ο οποίος μάλιστα έχει καθιερωθεί σε ξενοδοχεία της πόλη μας, μετά από προσπάθειες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα, λουκουμάδες, πιροσκί με πατάτα, ένα παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα, ντολμαδάκια γιαλαντζί με καταγωγή από την Μικρά Ασία, Μαντί και αυτό πιάτο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο πατσάς, φαγητό με ιστορία 60 χρόνων στην πόλη, λαχανοντολμάδες, ένα φαγητό που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πόλη, μυδοπίλαφο, σαρδέλες παντρεμένες, μπακαλιάρο σκορδαλιά, αβγά Hamminados, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που απαιτεί 8 ώρες σιγανού βρασίματος και τα διάσημα τρίγωνα Πανοράματος.
Καπάνι και Μοδιάνο οι δύο φημισμένες αγορές
Εκτός από τα πιάτα που αναφέρονται παραπάνω, ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης μπορεί να γευτεί ψάρια και διάφορα άλλα θαλασσινά από τον Θερμαϊκό κόλπο, λαχανικά, τυριά, κρέας και πουλερικά από τις γύρω ορεινές και πεδινές περιοχές. Σε όλη την πόλη, άλλωστε, λειτουργούν μεζεδοπωλεία, ουζερί, ταβέρνες και εστιατόρια, με ιδιαίτερα μενού.
Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην φημισμένη κεντρική παραδοσιακή αγορά Καπάνι, όπου θα βρει αφθονία προϊόντων, τρόφιμα, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, ψωμί, ενώ λειτουργούν καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία, καθώς και στην αγορά Μοδιάνο, εξίσου φημισμένη για τις ταβέρνες της, που αυτή την περίοδο είναι κλειστή, εξαιτίας των εργασιών αναβάθμισης της.
Ο γαστρονομικός τουρισμός της Θεσσαλονίκης, εξηγεί, δεν είναι ανεπτυγμένος στο βαθμό που αξίζει στη μοναδική κουζίνα της. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξής του και πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες προσέλκυσης επισκεπτών στον εν λόγω τομέα.
Γλυκοκολοκύθα με γλυκάδια, μπάτζο και λάδι μαϊντανού
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, με συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς, προβάλλει και διαδίδει την Μακεδονική Κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει αρωγό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που κάνει σειρά ενεργειών για την ανάδειξη και διάδοση της Μακεδονικής Κουζίνας. Γενικά απαιτείται, αυτές οι ενέργειες να συνεχιστούν, με όλους τους φορείς με στόχο να αυξηθεί η προώθηση και η διαφήμιση της γαστρονομικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Να εμπλουτιστούν οι σχετικές εκδηλώσεις και οι θεματικές εκθέσεις. Η πόλη μας μπορεί να γίνει γαστρονομικός πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Λίγα λόγια για την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1994. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που στηρίζεται στις συνδρομές και την εθελοντική δράση των μελών της. Βασικό μέλημά της είναι η συνεχής και υπεύθυνη επιμόρφωση των αρχιμαγείρων στις διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους της γαστρονομίας, καθώς και η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Τον Φεβρουάριο του 2020 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη, με ένα μενού εμπνευσμένο από τη Μακεδονική Κουζίνα.
Σχόλια