Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να βρει περισσότερο χρόνο, η ενέργεια είναι άλλο θέμα. Αναρωτιέσαι ποτέ γιατί σου παίρνει το διπλάσιο χρόνο να γράψεις μια αναφορά στις 2 το μεσημέρι από ό,τι στις 10 το πρωί; Δε μειώθηκε ξαφνικά η νοημοσύνη σου, απλώς τα επίπεδα ενέργειας αλλάζουν μέσα στη μέρα. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια στις 8 το πρωί, πιθανώς όταν λειτουργεί η καφεΐνη. Στη συνέχεια τα επίπεδα ενέργειας σταδιακά πέφτουν, όσο προχωρά η μέρα.
Η ίδια έρευνα, ωστόσο, διαπίστωσε ότι ακόμα και μόνο 5 λεπτά να ανεβούμε σκάλες, αυξάνεται η ενέργειά μας για πάνω από μία ώρα. Περισσότερη ενέργεια μεταφράζεται σε καλύτερη δουλειά, κάτι που κάνει τα διαλείμματα εξαιρετικά παραγωγικά - αν βέβαια γίνονται σωστά. Το κλειδί είναι να τα προγραμματίζεις εκ των προτέρων. Το κουρασμένο σου μυαλό θα κάνει διάλειμμα έτσι κι αλλιώς, αλλά θα επιλέξει μάλλον κάτι λιγότερο αναζωογονητικό, όπως το ανούσιο σκρολάρισμα. Οπότε, λάβε δράση και προγραμμάτισε 3 βασικά διαλείμματα.
Κάνε διάλειμμα τη σωστή χρονική στιγμή
Κάνε ένα σύντομο διάλειμμα στα μέσα του πρωινού, ένα μεγαλύτερο διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι και ένα διάλειμμα το απόγευμα, για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Αυτά τα διαλείμματα παρεμβάλλονται αποτελεσματικά στη μέρα σου, χωρίς να σε αποσπούν από την ουσιαστική δουλειά.
Ιδανικά, αυτά τα διαλείμματα πρέπει να αποτελούνται από δραστηριότητες που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας ή ότι βελτιώνουν τη διάθεση. Μία έρευνα που μέτρησε τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων μέσα στη μέρα και κατά τη διάρκεια διαφορετικών δραστηριοτήτων διαπίστωσε ότι πέρα από τους προφανείς νικητές - το φαγητό και τις προσωπικές σχέσεις - οι άνθρωποι ήταν πιο ευτυχισμένοι όταν ασκούνται, κοινωνικοποιούνται και ασχολούνται με πνευματικές δραστηριότητες.
Τα 3 διαλείμματα είναι σωματικό, κοινωνικό και πνευματικό
Διάλειμμα 1: Σωματικό
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια βόλτα στο τετράγωνο, μια βόλτα με το σκύλο, τρέξιμο, σχοινάκι, ασκήσεις με βάρη.
Διάλειμμα 2: Κοινωνικό
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν καφέ με έναν συνάδελφο, ένα μεσημεριανό γεύμα με τον σύντροφο και τα παιδιά σου αν έχεις, ή ένα τηλέφωνο με ένα φίλο ή συγγενή, με τον οποίο θες να μιλήσεις.
Διάλειμμα 3: Πνευματικό
Ένα πνευματικό διάλειμμα δεν είναι τόσο προφανές, αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε επηρεάζει το ανθρώπινο πνεύμα ή την ψυχή. Πολλές δραστηριότητες του πνεύματος μπορούν να χωρέσουν στην εργασιακή μέρα: ο διαλογισμός, η ανάγνωση πνευματικών κειμένων, η διασκεδαστική μουσική, η ενασχόληση με οτιδήποτε σε συνδέει με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου.
Διάλεξε διαλείμματα από κάθε κατηγορία που σου ταιριάζουν και μετά, δες το πρόγραμμά σου και έλεγξε πότε μπορείς να τα χωρέσεις. Τα διαλείμματα μπορεί να είναι σύντομα. Πραγματικά σύντομα. Μια έρευνα τέσταρε τη διάρκεια των διαλειμμάτων 1, 5 και 9 λεπτών και όλα τα διαλείμματα έκαναν τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα. Ναι, ακόμα και ένα διάλειμμα ενός λεπτού έκανε σημαντική διαφορά. Οποιοσδήποτε μπορεί να βρει 60 δευτερόλεπτα μέσα στη μέρα του, αν και μπορείς να βρεις περισσότερα. Στο κάτω-κάτω, οι χρήστες των social media περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες τη μέρα σε αυτά τα site και δεν είναι όλες εκτός ωρών εργασίας. Κι αυτά διαλείμματα είναι, αλλά όσα έχουν επιλεγεί με σύνεση λειτουργούν πολύ καλύτερα.
Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια