Orange Grove: Το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα για καινοτόμους παραγωγούς και startups
Το πρώτο Unconference Αγρο-επιχειρηματικότητας διοργάνωσε το Orange Grove, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, μέσω διαδικτύου. Στο πλαίσιο της πρωτότυπης αυτής συνάντησης εκπροσώπων του αγροτικού τομέα, το Orange Grove ανακοίνωσε το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα αγρο-επιχειρηματικής εκπαίδευσης για καινοτόμους παραγωγούς και startups, που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα.
Το νέο πρόγραμμα Αγρο-επιχειρηματικότητας του Orange Grove θα πραγματοποιηθεί υπό τη διεθνή ομπρέλα “Lighthouse Project” του Wageningen University & Research (WUR), το οποίο έχει διακριθεί για την ηγετική του θέση διεθνώς στον αγροδιατροφικό χώρο. Σε συνεργασία με το Starthub του WUR, το Lighthouse Project θα είναι ένα πολυ-επίπεδο, bottom-up πρόγραμμα επιχειρηματικότητας το οποίο θα απευθύνεται στις διαφορετικές ανάγκες των νέων καινοτόμων επιχειρηματιών στον ευρύτερο χώρο του “Food & Sustainability” (από μικρούς παραγωγούς έως AgTech startups), ακολουθώντας ένα blended education μοντέλο, που συνδυάζει την εκπαίδευση και υποστήριξη μέσω διαδικτύου και φυσικής παρουσίας.
Σε ένα bottom-up πρόγραμμα, η πρώτη δράση δεν μπορούσε παρά να είναι ένα “Unconference”. Τι είναι ένα Unconference; Ένα Unconference είναι μία διαδραστική συνάντηση, χωρίς κεντρικούς ομιλητές, που τοποθετεί τους συμμετέχοντες στο επίκεντρο -αναγνωρίζοντας ότι ο καθένας από εμάς έχει πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις στο δικό του πεδίο- και δημιουργεί το χώρο για ανταλλαγή γνώσης, συνεργασία και δημιουργικότητα. Με γενική κατεύθυνση τις «Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την Ελληνική Αγρο-Διατροφική Καινοτομία στην Ευρώπη», οι άνω των 50 συμμετέχοντες -μικροί παραγωγοί, AgTech startups, διεθνείς επιχειρήσεις, ιδρύματα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων- επέλεξαν να εστιάσουν τη συζήτηση στους άξονες της αναγεννητικής γεωργίας, ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην παράδοση και της ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα 3 «εικονικά δωμάτια» και διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία. Στόχος της συνάντησης ήταν η καταγραφή αναγκών, ευκαιριών και προκλήσεων, η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών, η χαρτογράφηση των χώρων όπου χρειάζεται περισσότερη στήριξη και, πιο σημαντικά, η δημιουργία ενός δικτύου και οικοσυστήματος καινοτόμας αγρο-επιχειρηματικότητας.
Το Unconference διοργανώθηκε από το Orange Grove και το Starthub του Wageningen University & Research, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα και την ενεργή συμμετοχή του μεγάλου χορηγού του Orange Grove, την Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), και του χορηγού FrieslandCampina.
Η δράση αποτελεί την πρώτη από μία σειρά «Orange Unconferences» που ξεκινά το Orange Grove και θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες και θα αφορούν σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων της Οικονομίας.
Σχόλια