Πατέλης: Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία
Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με στόχο την ανάδειξη των νέων φορολογικών κινήτρων από πλευράς πολιτείας, την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία ταχύτερων αντανακλαστικών ως προς την καινοτομία προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική στα νέα επιχειρηματικά ταλέντα.
Αλέξης Πατέλης: Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία
Ο Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, η οποία έχει προχωρήσει σε πάνω από 150 νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας και την φορολογία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πιστεύει σε «μείωση της φορολογίας και την παροχή των σωστών κινήτρων για να έρθουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα για να επενδύσουν αλλά και να ιδρύσουν εταιρείες». Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, μια «ομπρέλα» ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα.
Γενικότερα, πολύς κόσμος έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης, και όπως τόνισε ο κ. Πατέλης «Σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργείστε εταιρείες ή μεταφέρετε ένα μέρος της εταιρείας σας στην Ελλάδα. Έχουμε τον ήλιο, την τεχνολογία, και είμαστε δίπλα σας». Φυσικά, οι ευκαιρίες δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δημιουργίας του hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά το Brexit, παρέχει σίγουρα σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως για τον κλάδο των υπηρεσιών, από τις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα. Δεν θα χρειαστεί να ανταγωνιστούμε με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς είναι σημαντικό για τις εταιρείες να υπάρχει μια γεωγραφική ποικιλομορφία, με την κάθε πόλη και την κάθε χώρα να προσφέρει το δικό της στοιχείο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πατέλης, το σλόγκαν της χώρας μας είναι «Ελάτε για τον ήλιο, μείνετε για τους φόρους και την τεχνολογία». «Πιστεύουμε στην Ελλάδα και τις δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα».
Χάρης Θεοχάρης: Μέχρι και 1,6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα από τους ψηφιακούς νομάδες
Με την εξ αποστάσεως εργασία να γίνεται πλέον νόρμα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών προκειμένου να προσελκύσουν ψηφιακούς εργαζόμενους αυξάνεται. Πρόκειται για μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, επικερδής αγορά που προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και στα τεχνολογικά οικοσυστήματα. Πάνω στη νέα κατάσταση που δημιουργείται μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, και για ποιον λόγο θα επέλεγε κάποιος ψηφιακός «νομάς» να μείνει στη χώρα μας, ενώ εργάζεται σε κάποια άλλη χώρα.
Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εκατ. ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί μια τάση που ναι μεν αναπτυσσόταν, αλλά αφορούσε κυρίως έναν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς «το να δουλεύουμε από το σπίτι είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, και πολλές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ώστε να υπάρχει αυτή η συνδεσιμότητα και αυτή η ενσωμάτωση των απομακρυσμένων ατόμων που δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο».
Δεν είναι, όμως, μόνο οι εργαζόμενοι που μπορούν να επιλέξουν την χώρα μας, για να μείνουν ένα μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην ίδια κατηγορία ανήκουν, επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν την εταιρεία τους σε μια διαφορετική χώρα, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειες που θέλουν να έχουν τη φορολογική τους βάση στην Ελλάδα. «Είναι από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου μας να προσελκύσουμε αυτού του τύπου τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Πέρα από το κλίμα, ένα ακόμα κίνητρο που «στήνει» η κυβέρνηση, αποτελεί το 5G, που θα βοηθήσει στη γρήγορη συνδεσιμότητα, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωρών. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μια ποικιλία φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Τέλος, η χώρα μας, προσφέρει σύγχρονο και αρχαίο πολιτισμό, ευκαιρίες για διασκέδαση αλλά και χαλάρωση στους ψηφιακούς νομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό όφελος που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας από την ενίσχυση του τεχνολογικού τουρισμού, σύμφωνα με εκτίμηση του ΜΙΤ ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, αν η χώρα μας καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά και αν αυτοί έχουν μια μέση παραμονή των 6 μηνών, η χώρα θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά 1,6 δισ. έσοδα σε μια χρονιά. Πρόκειται επομένως για ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, που θα μπορούσε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον.
Βαρβιτσιώτης: Νέες υπηρεσίες για την προσέλκυση εργαζομένων
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, «διανύουμε τα τελευταία βήματα μίας πολύ δύσκολης διαδρομής που διήρκησε ένα χρόνο, στέρησε τη δυνατότητα της εκ του σύνεγγυς επαφή, στέρησε τις μετακινήσεις, τραυμάτισε το τουριστικό προϊόν και δημιούργησε τεράστια οικονομικά προβλήματα».
Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε πως «Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να προωθηθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό που επιθυμούμε να γίνει με ασφάλεια και όσο πιο γρήγορα γίνεται».
«Η Ελλάδα ωφελήθηκε πάρα πολλά από το Πακέτο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Από το Πακέτο η χώρα μας έχει στη διάθεσή της 32 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια και επιπλέον 41 δισ. από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν την επόμενη 3ετία και 7ετία ανάλογα ώστε να φέρουμε πραγματικά μια ισόρροπη και ουσιαστική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Ο κύριος Βαρβιτσιώτης έκανε λόγω για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα. «Έχουμε προχωρήσει στην business visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο και τους ανθρώπους που θέλουν να καλέσουν επιχειρηματίες από άλλες πλευρές του κόσμου με σκοπό να αναπτύξουν εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Επιπλέον, δημιουργήσαμε την student visa για τους φοιτητές που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας».
Ο κύριος Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως πρόκειται να υπάρξει η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης, άμεσης λειτουργικής και ψηφιοποιημένης διαδικασίας για την προσέλκυση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες». Αυτό αποτελεί μία πρόκληση για εμάς μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Brexit και όσους ανθρώπους έχουν επιλέξει να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία και αναζητούν τόπο εργασίας.
Σχόλια