Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο mRNA για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου
Η έρευνα γύρω από την τεχνολογία messenger RNA (mRNA) επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και οι επιστήμονες αναφέρουν τώρα πως αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο mRNA ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί σε μια πρωτεΐνη που παράγεται από καρκινικά κύτταρα, αντί της πρωτεΐνης που παράγεται από τον κορονοϊό.
Επί της ουσίας, αυτό το mRNA περιέχεται σε μια πρωτοποριακή υδρογέλη που αναπτύχθηκε από το Κινεζικό Εθνικό Κέντρο Νανοεπιστημών και Τεχνολογίας η οποία, όταν εγχύθηκε σε ποντίκια με μελάνωμα, απελευθέρωσε αργά το RNA και προκάλεσε με επιτυχία τη συρρίκνωση των όγκων, εμποδίζοντας τους να μετασταθούν.
Τα δύο εμβόλια COVID-19 που αναπτύχθηκαν από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA για να στέλνουν γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του σώματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων για τον κορονοϊό χωρίς να εισάγεται ο ιός στο σώμα.
Η θεραπεία καρκίνου mRNA, που αναφέρεται στα Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο - εισάγοντας κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνα, ενεργοποιώντας άλλα ανοσοκύτταρα ώστε να αναζητήσουν και να καταστρέψουν πραγματικά καρκινικά κύτταρα.
Με αρκετό χρόνο στο σώμα, το εμβόλιο mRNA ενεργοποίησε επιτυχώς τα T-λεμφοκύτταρα και διέγειρε την παραγωγή αντισωμάτων, προκαλώντας συρρίκνωση των όγκων στους ποντικούς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υδρογέλη έχει μεγάλες δυνατότητες επίτευξης μακροχρόνιας και αποτελεσματικής ανοσοθεραπείας με μία μόνο θεραπεία», λένε οι ερευνητές.
Με πληροφορίες από sky.com
Σχόλια