Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στην Έρευνα και Καινοτομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Ελλάδα δεν έχει φυσική έδρα καινοτομίας, για την ακρίβεια, δεν έχει ακόμα φυσική έδρα καινοτομίας. Πολύ σύντομα όμως, ελπίζουμε πως θα αποκτήσει δύο, μία στην Αττική, την «Πολιτεία Καινοτομίας» και μία στη Θεσσαλονίκη, το «ThessIntec».
Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε εντός της χώρας τους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες μας αλλά και για να επαναπατρίσουμε κάποιους που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. Έχει φτάσει, όμως, η στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να μπορεί να προσελκύει ταλαντούχους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πλούτο εντός της χώρας μας.
Ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις λειτουργούν αντίστοιχα πάρκα και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τεχνοβλαστούς από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις. Η σμίλευση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Προφανώς, όλο αυτό οδηγεί στο να δημιουργηθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η Θεσσαλονίκη έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο κόμβο καινοτομίας όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά με σημαντική επίδραση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος μας εξ αρχής ήταν η εκμετάλλευση μίας αναξιοποίητης έκτασης 760 στρεμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού και στη θέση αυτή να αναπτυχθεί ένα υπερσύγχρονο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς.
Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην 84η ΔΕΘ, το 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για το ThessINTEC ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύ ρυθμό τις νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Από τότε, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «τρέξαμε» όλα τα απαραίτητα νομοθετικά ζητήματα και μέσα σε λίγους μήνες μεταβιβάστηκε η έκτασης - κυριότητας πλέον του Ελληνικού Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ - στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Επίσης, συμπεριλάβαμε τους όρους μεταβίβασης, τα χρονικά περιθώρια για αξιοποίηση της έκτασης και ορίστηκε ως εταιρία ανάπτυξης και υλοποίησης της δράσης η “Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου THESS INTEC AE”, (ΕΑΝΕΠ ThessINTEC AE). Επιπλέον, επεκτάθηκαν τα φορολογικά κίνητρα για τους δωρητές και νομοθετήθηκε ο κοινωφελής και μη-κερδοσκοπικός χαρακτήρας της ΕΑΝΕΠ.
Παράλληλα, υπεγράφη το καταστατικό της εταιρίας σύμφωνα με το οποίο μετέχουν 58% ιδιώτες και 42% φορείς του δημοσίου. Έκτοτε, ξεκίνησε και επίσημα η συγκέντρωση κεφαλαίων για την έναρξη της Α’ φάσης ανάπτυξης της υποδομής. Ήδη η ΕΑΝΕΠ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με περισσότερες από 70 επιχειρήσεις της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, καθώς επίσης Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος. Στόχος της εταιρείας είναι να προσελκύσει και άλλες άμεσες επενδύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφοροποίηση του ThessINTEC σε σχέση με άλλα Τεχνολογικά Πάρκα έγκειται στην επένδυση σε μεγάλης εμβέλειας δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει σε τομείς ερευνητικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος όπως: τα προηγμένα υλικά και διεργασίες παραγωγής, τα εύκαμπτα οργανικά νανοϋλικά, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προσομοιώσεις, η «καθαρή» ενέργεια, τα Logistics και οι μεταφορές του μέλλοντος.
Πρόκειται για τομείς που συγκεντρώνουν έντονο ερευνητικό και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον διεθνώς και γι’ αυτό αναμένουμε μέσω του Τεχνολογικού Πάρκου να δημιουργηθούν «μηχανισμοί» και συνέργειες μεταξύ ακαδημαϊκών, επιχειρήσεων που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής.
Αφού ξεπεράσαμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έναρξης της Α’ φάσης ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει σύντομα το δικό της πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας, όπου οι φρέσκες ιδέες θα μπορούν να βρουν στήριξη μέσα από το οικοσύστημα που δημιουργείται, ώστε να εξελιχθούν στις τεχνολογίες του αύριο.
Συνεπώς, παρά την πολυπλοκότητα και τις αντιξοότητες που προκάλεσε ο κορονοϊός, το έργο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Αναγκαία προϋπόθεση όμως είναι οι φορείς και επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας να «αγκαλιάσουν» και να «πιστέψουν» το συγκεκριμένο εγχείρημα και να το στηρίξουν έμπρακτα με κάθε τρόπο. Ωφελημένη δεν θα είναι μόνο η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, αλλά όλη η χώρα.
Σχόλια