Όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε με τη δημοσιογραφική ομάδα του epixeiro.gr για την ιδέα ενός εκτενούς αφιερώματος για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, κάναμε μία πολύ ευχάριστη κοινή διαπίστωση. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον να πει πραγματικά πολλά, και πολλά πραγματικά. Το οικοσύστημά της είναι γεγονός, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητάς της επίσης, ενώ οι επενδύσεις που έγιναν στην πόλη από την Pfizer, τη Cisco και τη Delloite έπεισαν και τους πιο δύσπιστους για την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης.
Και όσοι από την γενιά μου, τη γενιά που αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ γύρω στο 2005, επιμείναμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στην πόλη μας πιστεύοντας στη δυναμική της, βλέπουμε φως. Για εμάς τους ίδιους, αλλά και για την πλειοψηφία των επιστημόνων μηχανικών που διέφυγε στο εξωτερικό, αλλά πλέον έχει το βλέμμα της στραμμένο εδώ μπροστά στις νέες ευκαιρίες που δίνει η Θεσσαλονίκη. Σε ισότιμες ευκαιρίες με αυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για δημιουργία, εφευρετικότητα, και ανάπτυξη καινοτομίας.
Η Καινοτομία στη Θεσσαλονίκη του 2005
Η ίδια Θεσσαλονίκη, στην οποία πριν από 15 περίπου χρόνια εγκαινιάζονταν υποδομές στην ανατολική πλευρά της και χαρακτηρίζονταν ως ανερχόμενες «Σίλικον Βάλεϊ» στον τοπικό και εθνικό ημερήσιο τύπο. Την εποχή που η σημαντικότερη πραγματική επένδυση ύψους 110 εκατ. Ευρώ στην περιοχή της ήταν το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Την ίδια εποχή που το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργούσε «Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας» με το συντονισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Που ανακοινώθηκε η ίδρυση της «υπερδομής» στα σχέδια για τα δεδομένα της πόλης, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Που η Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος προσπαθούσε να επικοινωνήσει γιατί είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να μετατρέψει την πόλη σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Και τι συνέβαινε πραγματικά; Το ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δημιουργούσαν. Δημιουργούσαν νέα γνώση, νέα αξία, περιουσία ολόκληρη κρυμμένη στα ερευνητικά εργαστήρια και ως επί τω πλείστο ανεκμετάλλευτη. Και κατ’εξαίρεση κάποιες επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες, με φωτεινό παράδειγμα την «Τεχνόπολις» συντηρούσαν ένα επιχειρηματικό πνεύμα στην πόλη.
Η Καινοτομία στη Θεσσαλονίκη Σήμερα
Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες ιδεών και επιχειρηματικούς φορείς, που συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με πολλαπλές προεκτάσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Ένα οικοσύστημα που στελεχώνεται από σύγχρονες ομάδες ανθρώπων. Ομάδες που αντιλαμβάνονται ότι η επένδυση στην καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για την πόλη, για την ανάπτυξή της και την κοινωνική ευημερία της.
Και αν έπρεπε να ιεραρχήσουμε τη σημαντικότητα των επενδύσεων που γίνονται στην πόλη, ας μιλήσουμε για νέες θέσεις εργασίας – αυτές είναι που θα φέρουν πίσω τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, και θα κρατήσουν τους νεότερους επιστήμονες εδώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι μία σειρά εταιρειών με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη κέντρων καινοτομίας επενδύοντας στη διασύνδεση με το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Η Pfizer έχει αναπτύξει στη Θεσσαλονίκη το δικό της Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας, η Cisco έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και η Deloitte, έχει αναπτύξει ένα Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.
Το κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας Thess-INTEC, στο οποίο θα εγκατασταθούν συμπράξεις καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, νεοφυείς επιχειρήσεις Startup / Spin off και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτόμων Επιχειρήσεων, αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει σταδιακά 7.000 θέσεις εργασίας.
Και φυσικά, στον πυρήνα του οικοσυστήματος δεν είναι άλλο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ΑΠΘ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, και μάλιστα αποτελεί τον βασικό «τροφοδότη» εξειδικευμένου επιστημονικού ερευνητικού προσωπικού στις παραπάνω δομές. Στους κόλπους του δε, γεννιούνται πετυχημένες και πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως είναι η Fieldscale, η Net2Grid, η Bialoom, καθώς και εταιρείες τεχνοβλαστοί, όπως η Exothermia, η EMISIA, η Plin Nanotechnology, η Bio2CHP, η Cyclopt, η Medoid AI, η Atmosphere, η SeamX, η Kiklo, η Captain Coach.
Η πόλη της Θεσσαλονίκης άργησε, αλλά τα κατάφερε. Κατάφερε να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων, ανθρώπων, ιδεών. Είναι στο χέρι της νέας γενιάς να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευνοϊκή συγκυρία και οι επενδύσεις να μετατραπούν σε αξία. Ηθική και υλική.
Σχόλια