Γνωρίζετε ότι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας, θετικά ή αρνητικά, σε τεράστιο βαθμό; Φυσικά και το ξέρετε, καθώς έχετε ακούσει προφανώς πολλές φορές πως το να μιλάμε θετικά και να διατηρούμε μία θετική στάση ζωής μας βοηθά γενικότερα να κρατάμε το επίπεδο παρακίνησης, σε ότι κάνουμε, σε υψηλότερο επίπεδο, από ότι αν μιλάμε ή σκεφτόμαστε αρνητικά.
Και ποιο είναι το νόημα λοιπόν αυτού εδώ του άρθρου, αν πρόκειται να σας ενημερώσει για κάτι που ήδη ξέρετε; Είναι να περάσει από την απλή θεωρία στην πράξη και να ασχοληθεί με δύο συγκεκριμένες λέξεις, το είμαι «είμαι» και το «νιώθω», οι οποίες σύμφωνα με μελέτες στον τομέα της νευροεπιστήμης, επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και μαθαίνοντας να τις χρησιμοποιούμε σωστά, μπορούμε να χειριστούμε το μυαλό μας κατάλληλα, ώστε να φτάνουμε σε υψηλότερα επίπεδα την απόδοσή μας, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα θετικά μας συναισθήματα και αποδυναμώνοντας τα αρνητικά.
Το μυαλό λοιπόν αντιδρά διαφορετικά όταν λέτε «είμαι» από όταν λέτε «νιώθω» και γνωρίζοντας την επίδραση που μπορεί να έχουν αυτά τα δύο ρήματα στον εγκέφαλό μας, μπορούμε ανάλογα με την κατάσταση να χρησιμοποιήσουμε το σωστό για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ρήμα «είμαι» μεταφράζεται ως μία μόνιμη κατάσταση στο μυαλό μας, το οποίο συνδέεται με την ταυτότητά μας ως ατόμου, ενώ αντιθέτως το ρήμα «νιώθω» είναι συνδεδεμένο με κάτι το οποίο είναι παροδικό και μπορεί να αλλάξει.
Έτσι, αν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε μία ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση, ή μία κατάσταση η οποία σας έχει προκαλέσει θυμό, και αυτό μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο παρακίνησής σας ή το αποτέλεσμα της εργασίας σας, αντί να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως «είμαι αγχωμένος» ή «είμαι θυμωμένος», πείτε «νιώθω άγχος» ή «νιώθω θυμό». Το ξέρω πώς κάτι τέτοιο τώρα μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο και αστείο, καθώς θα σκεφτείτε ότι την ώρα που έχετε άγχος ή θυμό δεν θα έχετε όρεξη να μιλάτε στον εαυτό σας με τρόπο που θυμίζει λίγο σαπουνόπερα, αλλά το μυαλό δεν αστειεύεται και καθώς από αυτό περνάνε όλες μας οι αντιδράσεις, θα πρέπει να πάμε με τα νερά του, αν θέλουμε να συνεργαστεί μαζί μας αρμονικά.
Όταν μπαίνουμε σε μία έντονη αρνητική κατάσταση (άγχος ή θυμό) το μυαλό μας ενεργοποιεί την αντίδραση fight or flight (την αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματός μας σε μία στρεσογόνο κατάσταση, η οποία προετοιμάζει το σώμα να παλέψει ή να τραπεί σε φυγή) και όταν εμείς το συνειδητοποιήσουμε, το να χρησιμοποιήσουμε τις φράσεις «είμαι αγχωμένος» ή «είμαι θυμωμένος» απλώς θα μας κρατήσει σε αυτή την κατάσταση για μεγάλη διάρκεια, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή μας.
Αντιθέτως χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «νιώθω αγχωμένος» ή «νιώθω θυμωμένος» μας βγάζει από την κατάσταση fight or flight, καθώς δίνουμε στο μυαλό μας το σήμα ότι δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο και έτσι η ροή του αίματος μετακινείται από το κέντρο του εγκεφάλου που ενεργοποιεί αυτή την κατάσταση συναγερμού, και από τους αντίστοιχους μύες του σώματός μας, και μεταφέρεται προς τον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα εκείνο του μυαλού που μας βοηθά να αναπτύσσουμε την ενσυνείδηση και την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα.
Με τον αντίθετο τρόπο, μπορούμε να μιλάμε στον εαυτό μας προκειμένου να ενισχύσουμε τα θετικά συναισθήματα και τις σκέψεις μας, για να αυξήσουμε τα επίπεδα της παρακίνησης και της απόδοσής μας. Να λέμε δηλαδή «είμαι ενθουσιασμένος» ή «είμαι παρακινημένος» αντί να λέμε «νιώθω ενθουσιασμό» ή «νιώθω παρακίνηση».
Κάντε λοιπόν το μυαλό σας σύμμαχο στην επιτυχία σας, εκπαιδεύοντάς το να:
- Βλέπει τα αρνητικά συναισθήματα ως κάτι το προσωρινό, το οποίο απλώς αισθάνεστε και έχετε τον έλεγχο να διαχειριστείτε, και όχι ως κάτι το οποίο είναι μόνιμο και σας χαρακτηρίζει, με τη χρήση της λέξης «νιώθω»
- Βλέπει τα θετικά συναισθήματα ως κάτι το οποίο είστε, και είναι μόνιμο τμήμα του εαυτό σας, και όχι ως κάτι το οποίο είναι στιγμιαίο, όπως ένα συναίσθημα ή μία σκέψη, με τη χρήση της λέξης «είμαι»,
- και δείτε την απόδοσή σας να ανεβαίνει, χάρη σε αυτό το μικρό εργαλείο της νευροεπιστήμης.
Σχόλια