Ο αλφαβητισμός των κινδύνων έρχεται σήμερα να μας λύσει διλήμματα που έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις μας. Σωστό ή λάθος, διερωτώμεθα, ψάχνοντας να βρούμε την σωστή απάντηση.
Εν μέσω της αβεβαιότητας των ημερών μας, ο αλφαβητισμός των κινδύνων μπορεί να μας βοηθήσει, γράφει σε ανάλυσή της η Euler Hermes, να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις. Ο αλφαβητισμός των κινδύνων είναι η ικανότητα αντίληψης των κινδύνων και λήψης κατάλληλων αποφάσεων, αφού έχουμε ενημερωθεί για τους κινδύνους.
Η Euler Hermes με στόχο να μετρήσει τον αλφαβητισμό των κινδύνων κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, πραγματοποίησε έρευνα σχεδόν σε 7.000 άτομα σε επτά χώρες. Οι ερωτήσεις αφορούσαν σε κινδύνους, καθώς και στον αντίκτυπο της πανδημίας στα οικονομικά τους.
Ελβετοί, Αυστριακοί, Γερμανοί στην πρώτη τριάδα
Συνολικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το επίπεδο αλφαβητισμού των κινδύνων είναι θλιβερό: Λιγότερο από το ένα τρίτο του δείγματός μπορεί να θεωρηθεί «εγγενές σε κίνδυνο». Τα υψηλότερα επίπεδα αλφαβητισμού των κινδύνων παρατηρούνται μεταξύ Ελβετών, Αυστριακών και Γερμανών ερωτηθέντων: 33%, 31% και 29%, αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι Λατίνοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί με 26% και οι Ισπανοί με 25%. Ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στις ηλικίες, στις ΗΠΑ, η παλαιότερη γενιά κατανοεί καλύτερα τους κινδύνους (28%) σε σύγκριση με το συνολικό επίπεδο της χώρας (23%).
Στη Γερμανία και την Ελβετία, για παράδειγμα, ο υψηλότερος αλφαβητισμός κινδύνου φαίνεται να συμβαδίζει με υψηλότερη διάθεση ανάληψης κινδύνων. Στις ΗΠΑ ή την Ιταλία είναι το αντίθετο. Οι ερωτηθέντες με μέτρια όρεξη ανάληψης κινδύνου, είναι αυτοί που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα γνώσης κινδύνου (με τη μόνη εξαίρεση της Ελβετίας).
Πού βρίσκονται τα ποσοστά των ανδρών και που των γυναικών
Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν διάθεση να αναλάβουν λιγότερους κινδύνους. Εξαιρείται η Γαλλία και η Ισπανία, όπου οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερη διάθεση για ανάληψη κινδύνων (Γαλλία: 30%, Ισπανία: 27%) σε σύγκριση με τους άνδρες (Γαλλία: 26%, Ισπανία: 20%). Οι Γερμανίδες εμφανίζονται πιο προσεκτικές. Μόνο το 8% ήταν πρόθυμες να δεχτούν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου, σε αντίθεση με το 15% των Γερμανών ανδρών. Η όρεξη κινδύνου μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν παρόμοια στην Αυστρία (γυναίκες: 10%, άνδρες: 12%) και στην Ιταλία (γυναίκες: 13%, άνδρες: 16%). Στην Ελβετία, τα επίπεδα όρεξης κινδύνου ήταν διαφορετικά (γυναίκες 14%, άνδρες: 26%) καθώς και στις ΗΠΑ (γυναίκες: 21%, άνδρες: 33%).
Τα επίπεδα αλφαβητισμού κινδύνων επηρεάζουν τις αποφάσεις για επενδύσεις
Ένα υψηλότερο ποσοστό ατόμων στην έρευνα, αναλφάβητοι στον κίνδυνο, θα προτιμούσαν να διατηρήσουν μετρητά (30%), σε σύγκριση με το ποσοστό των ατόμων ενήμερων στον κίνδυνο (22%). Από την άλλη πλευρά, το 36% με γνώμονα τον κίνδυνο προτιμούσε τους τίτλους (ομόλογα, μετοχικά κεφάλαια ή αμοιβαία κεφάλαια), ενώ μόνο το 26% των αναλφάβητων δεν θα το θεωρούσε κατάλληλη επένδυση. Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα και τα ασφαλιστικά προϊόντα παίζει ρόλο η γνώση του κινδύνου και οι προσωπικές επιλογές.
Επενδύσεις σε μετρητά, ασφάλιση, χρεόγραφα
Οι επενδύσεις σε μετρητά επιλέγονται περισσότερο ως επενδυτικό μέσο για τις γυναίκες, ενώ η ασφάλιση όχι, σε όλες σχεδόν τις χώρες (κατά μέσο όρο 32%), με εξαίρεση την Αυστρία (μετρητά: 24% έναντι τίτλων: 29%) και τις ΗΠΑ (μετρητά: 23% έναντι τίτλων: 36%) όπου προτιμούν χρεόγραφα.
Αντίστροφα, στις περισσότερες χώρες, οι άνδρες επιλέγουν τους τίτλους ως χρηματοοικονομικό μέσο (κατά μέσο όρο 33%) - με μόνη εξαίρεση τη Γαλλία όπου προτιμούν τα μετρητά από τα χρεόγραφα (μετρητά: 29% έναντι τίτλων: 23%).
Η Γαλλία είναι επίσης η μόνη χώρα στο δείγμα όπου και τα δύο φύλα προτιμούν την ασφάλιση έναντι των κρυπτονομισμάτων με μεγάλη διαφορά (ασφάλιση: 18% έναντι κρυπτονομισμάτων: 6%).
Τα μηδενικά επιτόκια ακυρώνουν την έννοια της αποταμίευσης και ασφάλισης
Ενώ στην Ιταλία (και στην Αυστρία), τουλάχιστον οι γυναίκες βλέπουν μεγαλύτερη αξία στην ασφάλιση από ό,τι στα κρυπτονομίσματα, σε όλες τις άλλες χώρες, η ασφάλιση δεν είναι δημοφιλής ως χρηματοοικονομικό μέσο. Το μηδενικά ή ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια έχουν αμαυρώσει φαινομενικά την αντίληψη της ασφάλισης ως πολύτιμο προϊόν αποταμίευσης.
Αντίκτυπος της κρίσης Covid-19 και επιλογή περιουσιακών στοιχείων
Ακόμη και μεταξύ των ερωτηθέντων που επηρεάστηκαν αρνητικά από την κρίση και εκείνων που ανέφεραν ότι λαμβάνουν πληρωμές κοινωνικής προστασίας, οι τίτλοι είναι το πιο δημοφιλές επενδυτικό μέσο (28% και 35%, αντίστοιχα). Τα μετρητά είναι βασικά μόνο μεταξύ εκείνων που είχαν περισσότερα έσοδα (34%) και εκείνων που κατανάλωναν περισσότερο από το εισόδημά τους (28%).
Σχόλια