Το Coaching είναι μία τέχνη, η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να αναπτυχθούν συνολικά, είτε αυτό σημαίνει να πετύχουν στόχους τους, ή να πετύχουν ένα προσωπικό όραμα. Δηλαδή, μπαίνει σε εφαρμογή μία διαδικασία η οποία βοηθάει τους συμμετέχοντες να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να βελτιώσουν την απόδοση τους σε όλους τους τομείς είτε σε εργασιακό ή προσωπικό επίπεδο και να φτιάξουν πλάνα τα οποία και θα υλοποιήσουν.
«Coaching χωρίς δράση και αλλαγή δεν υπάρχει» όπως επισημαίνει ο Χαράλαμπος Πετράς, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Οργανωσιακός Coach, ιδρυτής του Athens Coaching Institute και λίαν προσφάτως συγγραφέας, με το βιβλίο του να κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία.
Ο κ. Πετράς μίλησε στο επιχειρώ για την Coaching ψυχολογία και το Coaching, τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο καθώς και την πορεία εξέλιξης του Coaching μέσα στα χρόνια μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή.
«Εγώ προσωπικά ήρθα σε επαφή με το Coaching το 2009. Μέχρι τότε έκανα ανθρωπολογία, σπούδασα ανθρωπολογία με εξειδίκευση στην ιστορική και πολιτισμική ανθρωπολογία. Με την ψυχική υγεία «γνωριστήκαμε» στο στράτευμα, όπου βρέθηκα δίπλα σε ανθρώπους που εξασκούσαν αυτό που λέμε στρατιωτική ψυχιατρική, οι οποίοι και με αποδέχτηκαν ως ανθρωπολόγο γεγονός που αποτέλεσε τεράστια ευκαιρία για εμένα» είπε ο κ. Πετράς σε μία συνοπτική ιστορική αναδρομή.
Σε εκείνο το σημείο, του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ψυχοπαθολογία, δηλαδή την ψυχιατρική διάγνωση και νοσηλεία από τη σκοπιά των ασθενών. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε στη συστημική ψυχοθεραπεία, στη θεραπεία τραύματος, και σπούδασε ψυχολογία. Λες και αυτά δεν ήταν αρκετά πραγματοποίησε και ένα διετές πρόγραμμα εξ΄ αποστάσεως για το Life Coaching στο Oxford College.
Ποιος είναι, όμως, ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκε προσωπικά με το Coaching;
«Ο λόγος που ξεκίνησα αυτές τις εκπαιδεύσεις και μάλιστα τις έκανα βιωματικές ήταν γιατί συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα κενό. Μπορούσε κανείς να διαβάσει θεωρητικά πράγματα για το Coaching αλλά δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει συνεδρία μόνος του και να διαχειριστεί την εκπαίδευση καθώς περιλαμβάνει μία συνολική προσωπική ανάπτυξη» εξήγησε ο κ. Πετράς και συνέχισε «ο Coach πρέπει να έχει τρία είδη δεξιοτήτων. Η πρώτη είναι η σχέση του με τον εαυτό του, η δεύτερη να μπορεί να διαμορφώσει τη σχέση του με τον πελάτη (παραγωγική- δημιουργική) και η τρίτη η αμιγώς Coaching γνώση, που έχει να κάνει με τα μοντέλα, τις προσεγγίσεις, τις επιμέρους τεχνικές και διεργασίες του Coaching».
Σύμφωνα με τον κ. Πετρά, για να μάθει κανείς τα παραπάνω πρέπει να μπει σε ένα βιωματικό πρόγραμμα με ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να είναι μελετημένες-συντεταγμένες και να χορηγούνται μέσα στην ομάδα.
«Αυτό κλήθηκα και εγώ να κάνω, βλέποντας αυτό το κενό, και αποφάσισα να παντρέψω την επιστήμη με την εμπειρία και την τεχνική» κατέληξε.
Με αφορμή όσα προαναφέρθηκαν το 2010 ιδρύθηκε από τον κ. Πετρά το Athens Coaching Institute με τα πρώτα σεμινάρια να είναι τρίωρα και να έχουν περισσότερο ενημερωτικό ρόλο «Μέχρι το 2013 η κατάσταση ήταν περισσότερο ενημερωτική παρά εκπαιδευτική». Πλέον, έχουν δημιουργηθεί μεγαλύτερα προγράμματα εξάμηνα και ετήσια.
Το ετήσιο Πρόγραμμα Accredited Diploma in Coaching του Athens Coaching Institute έχει ως στόχο τη διαμόρφωση επαγγελματιών Coaches. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εις βάθος τις επιστημονικές και θεωρητικές βάσεις του Evidence-based Coaching ( το οποίο τοποθετεί τα μοντέλα του σε ανθρώπινο έλεγχο), να εκπαιδευτούν στον συνδυασμό μοντέλων και τεχνικών, και να αναπτύξουν την προσωπική τους προσέγγιση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν μια Coaching-σχέση με τον πελάτη τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οργανωσιακό επίπεδο, σύμφωνα με τη Δεοντολογία και την Ηθική του κλάδου.
Με σκοπό τη βιωματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων πραγματοποιούνται συνεδρίες με εθελοντές, μετά από δημοσία πρόσκληση. Στα εν λόγω event συμμετέχουν άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν το Coaching και να έρθουν κάνουν μία δωρεάν συνεδρία. Επίσης, υπάρχει μία ανοιχτή, δημόσια πρόσκληση στην ιστοσελίδα για όποιον θέλει να κάνει μία δωρεάν συνεδρία.
«Και τα event και η ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντές, θα πραγματοποιηθούν και φέτος» τόνισε ο κ. Πετράς και πρόσθεσε «αυτό είναι και το καινούργιο στοιχείο και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αν μπορούμε να το θέσουμε με αυτόν τον τρόπο. Από τη μία η επιστημονική κατάρτιση που προσφέρουμε σε συνδυασμό με την πρακτική άσκηση με βιωματικό χαρακτήρα είναι η ταυτότητα μας».
«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενθουσιάζονται με το Coaching και επιθυμούν πραγματικά να εκπαιδευτούν σε αυτό, να ξεκινήσουν μία νέα καριέρα, να αναπτύξουν δεξιότητες, είναι προσωπικότητες οι οποίες πάντα είχαν αναζητήσεις, και τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος ως ύπαρξη. Αυτοί έχουν κίνητρο, να βοηθήσουν τους άλλους και αυτό για μένα είναι καταπληκτικό! Είναι μία εξαιρετική πρώτη ύλη!» εξήγησε ο κ. Πετράς για το προφίλ των ανθρώπων που αποφασίζουν να ασχοληθούν με το Coaching, το οποίο έχει αλλάξει αρκετά μέσα στα χρόνια, όπως και το ίδιο το Coaching εξάλλου.
Λίγα λόγια για το Coaching...
Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Coaching ψυχολογία και το Coaching είναι δύο αυτόνομα πράγματα, δεν ταυτίζονται, η Coaching ψυχολογία βοηθάει το Coaching, το οποίο γίνεται η πρακτική εφαρμογή της.
Το Coaching εμφανίστηκε, όπως είναι γνωστό, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Τη δεκαετία του 1940, έγινε η πρώτη δημοσίευση, η οποία και αφορούσε κυρίως αυτό που λέμε Executive Coaching, το Coaching που απευθύνεται σε στελέχη, δηλαδή σε ανθρώπους που εργάζονται σε μεγάλους οργανισμούς. Το ερώτημα ήταν απλό «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να είναι πιο αποδοτικοί στη δουλεία τους; Να αναπτύξουν δεξιότητες, να είναι πιο αποτελεσματικοί;».
Ομολογουμένως, αυτό δεν αφορούσε την ακαδημαϊκή εκπαίδευση αλλά στοιχεία που αφορούν την προσωπικότητα. Δηλαδή, πόσο συνεργάσιμα είναι τα στελέχη με την υπόλοιπη ομάδα, πως μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις μέσα στη δουλειά, να διαχειριστούν το άγχος τους, να βάζουν στόχους, να φτιάχνουν ένα πλάνο με πορεία για την ανάπτυξη του αντικειμένου τους.
Από τότε έχουν περάσει πολλά στάδια ανάπτυξης του Coaching. Μέχρι τη δεκαετία του 1980-1990 πέρασε από τη μορφή της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής και τώρα πια είναι αυτόνομο και είναι συνεδρία, είναι μία μέθοδος υποστήριξης ανθρώπων. Στα τέλη του 1990 και αρχές 2000 το Coaching έψαχνε να βρει τα βήματα του στον κόσμο των επιχειρήσεων και στην κοινωνία, δηλαδή στην υποστήριξη εκτός εργασίας, αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα, τη μη θεσμοθέτηση, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο επάγγελμα coach με αναγνωρισμένη, κατοχυρωμένη, θεσμική εκπαίδευση.
«Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια με κάποια μεταπτυχιακά δημιουργήθηκαν στο Σύδνεϋ και το Λονδίνο» σύμφωνα με τον κ. Πετρά.
Στην Coaching ψυχολογία πλέον τα μοντέλα και τα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται είναι ελεγμένα και αξιόπιστα. Υπάρχουν σύλλογοι οι οποίο εστιάζουν στο Coaching αμιγώς ως τέχνη και πρακτική εφαρμογή.
Ο Χαράλαμπος Πετράς ως συγγραφέας
Ότι διαβάζετε τόση ώρα για την τέχνη του Coaching, όπως την αποκαλεί ο κ. Πετράς, μπορείτε να τα διαβάσετε και ακόμα πιο αναλυτικά στις 306 σελίδες του βιβλίου του, που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες "Η Τέχνη του Coaching. Εισαγωγή στη Θεωρία & Πρακτική της Coaching Ψυχολογίας", με την επίσημη παρουσίαση να έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 στις 19:00, στο πλαίσιο της 44ης έκθεσης βιβλίου στο Ζάππειο στο Περίπτερο Εκδηλώσεων της Έκθεσης.
«Το βιβλίο ξεκίνησε ως μία αναζήτηση. Έχω συμπεριλάβει, σχεδόν, όλα από αυτά που μπορώ να μοιραστώ μέχρι τώρα για το Coaching. Ουσιαστικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνομαι εγώ. Μετά από πάρα πολύ διάβασμα και πολλές σελίδες σημειώσεων, το 2015, πλέον, έφτασα στο σημείο να μπορώ να μοιραστώ με το κοινό αυτή την ιστορία αναζήτησης μου για το Coaching» περιέγραψε για τη δημοσίευση του βιβλίου του ο κ. Πετράς.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος, του βιβλίου ο συγγραφέας αναπτύσσει μια, ιστορικά και θεωρητικά, ολοκληρωμένη πρόταση για τον ορισμό αυτής της τέχνης και των κινημάτων που εμπεριέχει. Στο δεύτερο μέρος, επιχειρεί να προσφέρει έναν πλήρη οδηγό της Coaching πρακτικής, με μεθόδους και εργαλεία για τη στοχοθεσία και την αλλαγή που μπορεί να αξιοποιήσει ο επαγγελματίας Coach.
Τέλος, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Gazarte, η καθιερωμένη εκδήλωση-ημερίδα του Athens Coaching Institute με τη διάλεξη του κ. Πετρά «Γίνομαι Coach: Ένα προσωπικό ταξίδι εκπαίδευσης, επαγγελματικής ανάπτυξης και αλλαγής» και την απονομή των φετινών Διπλωμάτων στους νέους Coaches.
Σχόλια