OK!Thess: Ο καταλύτης του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης
Έχει υποστηρίξει περισσότερες από 120 επιχειρηματικές ομάδες με περισσότερα από 360 μέλη συνολικά, από τις οποίες έχουν προκύψει 32 εταιρείες με πάνω από 110 νέες θέσεις εργασίας, που για το 2019 είχαν συνολικό κύκλο εργασιών 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος για το OK!Thess, τη θεσμική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Θεσσαλονίκη.
Οι ομάδες που υποστηρίχθηκαν από το OK!Thess έχουν λάβει συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις από Grants, Angel funding, Microloans και VCs. Από τα VCs συγκεκριμένα, οι επενδύσεις έφτασαν τις 800.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και εταιρείες που έλαβαν επένδυση συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του OK!Thess, το ποσό αυτό υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. «Σαφώς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από VC funds σε startups της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες, ενώ προσδοκούμε ότι θα αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα με τη διαρκή ωρίμανση του οικοσυστήματος» σημειώνει ο Αντώνης Ηλίας, συντονιστής του προγράμματος.
Μια σύμπραξη από τη Θεσσαλονίκη
Το OK!Thess υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λειτουργεί ως σύμπραξη από το 2016 με τη συμμετοχή 9 φορέων της πόλης: Δήμος Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας και Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, όσον αφορά στις δράσεις του προγράμματος, το Thessaloniki Demo Day είναι η πιο γνωστή ίσως εκδήλωση που διοργανώνει για την προώθηση της δικτύωσης μεταξύ startups, Venture Capital Funds και angel investors από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέντε Demo Days έχουν διοργανωθεί από τo ΟΚ!Thess μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκαν 380 συναντήσεις μεταξύ επενδυτών και startups που αναζητούν χρηματοδότηση.
Η Θεσσαλονίκη σταδιακά αποκτά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό οικοσύστημα καινοτομίας
Τα success stories του OK!Thess
Ζητήσαμε από τον κ. Ηλία να μας αναφέρει κάποια παραδείγματα, ορισμένα success stories, που έχουν υποστηριχθεί μέσω του προγράμματος. Σε αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, συμπεριλαμβάνονται οι K-Invent και η Aidplex από το Health-Tech, η BIO2CHP από την ενέργεια και το CleanTech, η Loceye στο online advertising, αλλά και άλλες ομάδες με ενδιαφέροντα εγχειρήματα και τεχνολογίες, όπως η Come Together στο Blockchain και η Rhoe με λύσεις σε Smart Cities & Mobility και σημαντική R&D δραστηριότητα.
Όπως αναφέρει, υπάρχουν πολλές ακόμα ομάδες που ίσως είναι σε πιο πρώιμο στάδιο, αλλά εργάζονται στη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα έχουν σημαντική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στις αγορές που εστιάζουν οι επιχειρηματικές ιδέες, εκεί βλέπουμε Social & Lifestyle, Business Services, Mobility & Logistics, EdTech, Life Science, Tourism & Hospitality και AgriTech, με μία ενθαρρυντική τάση στη χρήση τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως AI, IoT και Big Data Analytics.
Το οικοσύστημα καινοτομίας
«Τα μηνύματα και οι εξελίξεις που παρατηρούμε μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι» τονίζει ο κ. Ηλίας. Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει ήδη μία εξαιρετική βάση, ενώ σταδιακά αποκτά όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό οικοσύστημα καινοτομίας». Ισχυρή ερευνητική κοινότητα, τοπικές επιχειρήσεις παραδοσιακά εξωστρεφείς, μία δυναμικά αναπτυσσόμενη startup κοινότητα, δρομολόγηση σημαντικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της καινοτομίας, στρατηγικές τοποθετήσεις κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών και εσχάτως το πρώτο Venture Capital Fund με περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη».
Για το τα επόμενα βήματα, ο επικεφαλής του OK!Thess αναφέρει πως «αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση όλων αυτών των παραγόντων, όπως και η εναρμόνιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις και την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να αναδείξει ένα οικοσύστημα καινοτομίας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμο. Η επόμενη μέρα είναι η μέρα των αποτελεσμάτων, των νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, των νέων εταιρειών με διεθνή δυναμική, των επενδύσεων και των συνεργασιών μεταξύ τοπικών σχημάτων και παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών».
Οι πιθανότητες επιτυχίας
Πόσο εύκολο είναι, όμως, σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, να ξεκινήσει μια ιδέα και να φτάσει στην αγορά; «Αν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία, η ομάδα με τεχνογνωσία και συμπληρωματικότητα χαρακτηριστικών, η ανάπτυξη λύσεων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής που δίνει μοναδικότητα στο εγχείρημα αλλά και μία αναπτυσσόμενη αγορά σε συνδυασμό με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να υποστηρίξει εκθετική ανάπτυξη, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας είναι εξαιρετικές» σημειώνει ο κ. Ηλίας.
«Σίγουρα, πολλές φορές, το να ξεκινά κανείς μία προσπάθεια από μία πόλη – παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας ενισχύει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους του. Ωστόσο, έχουμε ήδη πολλά από όλα όσα χρειάζονται για να το επιτύχει κανείς ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη», προσθέτει, τονίζοντας «τη σημασία της πολιτικής με γνώμονα την περιφερειακή σύγκλιση. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τις ανάγκες κάθε περιοχής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα στοιχεία που με κάποια υποστήριξη μπορούν να την αναδείξουν και να την τοποθετήσουν εμφατικά στο διεθνή χάρτη της καινοτομίας».
Είναι για όλους η επιχειρηματικότητα;
Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτήσαμε τον επικεφαλής του OK!Thess αν, τελικά, είναι η επιχειρηματικότητα για όλους. «Δεν ξέρω αν είναι για όλους, πάντως σίγουρα είναι για όσους επιθυμούν να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο, να εκτεθούν σε νέα γνώση και πληροφορία, να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν και να δουλέψουν σκληρά για τους στόχους που έχουν θέσει. Πολλές φορές, τα στοιχεία που χρειάζονται στην πράξη είναι πιο απλά από αυτά που θεωρητικά περιγράφουμε πως χρειάζονται».
Προσανατολιζόμαστε σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των δράσεων που εξασφαλίζουν στο οικοσύστημα ροή και προοπτική εξέλιξης
«Είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούμαστε στο συγκεκριμένο χώρο να υποστηρίξουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη των επιχειρηματικών σχημάτων μέσα από κατάλληλες συνεργασίες, πρόσβαση σε δίκτυο, υποδομές, κεφάλαια και φυσικά καθοδήγηση από ειδικούς, όταν και όπου αυτό είναι απαραίτητο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι αλλαγές και η επόμενη μέρα
Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου έτους, οι επιχειρηματικές ομάδες που υποστηρίχτηκαν από το OK!Thess προέρχονταν κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή με δεδομένο πως το πρόγραμμα απαιτούσε την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Από τον Μάρτιο του 2020, που εκ των συνθηκών λειτουργεί ψηφιακά, υπάρχουν επιχειρηματικές ομάδες με μέλη τόσο σε άλλες περιοχές της χώρας, και κυρίως περιοχές που δεν έχουν αντίστοιχες δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, όσο και ομάδες με μέλη που ζουν στο εξωτερικό. «Αυτή ήταν μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της ψηφιακής μετάβασης που εκ των πραγμάτων πραγματοποιήσαμε στον τρόπο που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας» σημειώνει ο Αντώνης Ηλίας
Για τη νέα χρονιά, αλλά και γενικότερα, στόχος είναι ένα ευρύτερο και συνεκτικότερο οικοσύστημα καινοτομίας. «Προσανατολιζόμαστε σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των δράσεων που εξασφαλίζουν στο οικοσύστημα ροή και προοπτική εξέλιξης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: προσέλκυση ταλαντούχων ανθρώπων μέσω ανοικτών δράσεων που απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν υπόβαθρο σε ζητήματα επιχειρηματικότητας και νέων τεχνολογιών, υποστήριξη αυτών μέσω του κύκλου επιτάχυνσης όταν ωριμάζοντας σταδιακά θελήσουν να δουλέψουν πάνω σε μία καινοτόμο ιδέα τους και διασύνδεσή τους με φορείς χρηματοδότησης και υποψήφιους στρατηγικούς εταίρους όταν πλέον έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο».
Επιδίωξή του OK!Thess, καταλήγει ο κ. Αντώνης Ηλίας, είναι να ενισχύσει την εξωστρέφεια και τη συνεργασία του με άλλους φορείς όπως και να δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις ώσμωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος.
Σχόλια