Β. Καζάς, Grant Thornton: Η φράση κλειδί εν έτει 2021 είναι «ψηφιακή εξέλιξη»
Με αφορμή την πρόσφατη επένδυση για τη διεύρυνση του τμήματος Technology Intelligence & Performance, ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, μιλάει στο epixeiro.gr για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα σε αυτό, σημειώνοντας πως «η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».
Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, μιλήστε μας για την επένδυση της Grant Thornton, με στόχο τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας. Ποια η στόχευση που υπάρχει και ποια τα επόμενα βήματα, μετά από αυτήν την εξέλιξη;
Η πανδημία επιτάχυνε της διαδικασίες και απέδειξε, ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι εδώ. Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αναφορικά με την ολική μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, και την οικοδόμηση ενός δρόμου, ο οποίος οδηγεί σε ένα βιώσιμο μέλλον. Προκειμένου να βρεθεί η οικονομία μας στο επίκεντρο αυτής της ψηφιακής εποχής, απαιτείται μία διαρκής τάση για συνεχιζόμενη και σταθερή εξέλιξη, κυρίως σε επίπεδο επιχειρήσεων.
Αντιλαμβανόμενοι αυτήν την τάση και ακούγοντας τις ανάγκες της εποχής, αποφασίσαμε να διευρύνουμε το τμήμα Technology Intelligence & Performance, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν νέο κόμβο παροχής υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας. Ο ίδιος ο τομέας της τεχνολογίας, άλλωστε, οφείλει να προσφέρει λύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται με την ίδια αποτελεσματικότητα και στα ζητήματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από αυτή την απόφαση, επισφραγίζουμε τη δέσμευσή μας να στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, καθώς αυτές πραγματοποιούν σταθερά βήματα στην επόμενη ημέρα.
Οι νέες θέσεις εργασίας θα καλύψουν μία ευρεία ποικιλία ειδικοτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στη Grant Thornton να προσφέρει ακόμα περισσότερες εξατομικευμένες λύσεις στις επιχειρήσεις, ειδικότερα σε τόσο σύνθετα ζητήματα, όπως αυτά της τεχνολογίας. Όραμά μας είναι να δημιουργούμε συνεχώς λύσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε μελλοντικές τεχνολογικές προκλήσεις, και προς αυτόν τον στόχο κατευθυνόμαστε με αυτές τις πρωτοβουλία. Παράλληλα, όμως, παραμένουμε σε ισχυρή θέση, ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα σε κάθε έργο που συνδέεται με την ψηφιακή εξέλιξη, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα μας, αυτή τη στιγμή; Πώς επηρεάστηκε από την πανδημία, ποιες οι απώλειες που υπάρχουν ή θα υπάρξουν και πόσο εύκολη θα είναι η προσαρμογή στην επόμενη μέρα;
Αναμφίβολα, η χώρα μας έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια απρόβλεπτη συγκυρία της πανδημίας, η οποία δημιούργησε συνθήκες αβεβαιότητας και προκάλεσε υψηλή μεταβλητότητα, κοινωνικά και επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησε κατά -15,8% το γ΄ τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, με την πανδημία να έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοτήτων. Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν να προστεθούν στις απώλειες της τάξεως του -25,1% που σημειώθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2020, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ετήσια μείωση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων για το σύνολο του 2020 ενδέχεται να ξεπεράσει το -12,4% των αρχικών μας εκτιμήσεων. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει καταγράψει απώλειες σε κάθε επίπεδο και ότι η μετάβαση στην επόμενη μέρα θα αποτελέσει μία πολύπλοκη διαδικασία.
Καθημερινά, το επιχειρείν καλείται να επιδείξει γενναία αντανακλαστικά προσαρμοστικότητας σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Η προσαρμογή αυτή φυσικά ποικίλει, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η εκάστοτε επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η χώρα μας θα κληθεί να αδράξει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά και επιχειρηματικά. Μέσα από ένα εύρος πρωτοβουλιών που αναμένεται να ληφθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην οικονομία της, να δεχθεί περαιτέρω ώθηση χάρη στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, καθώς και να εκσυγχρονίσει το παραγωγικό της μοντέλο.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, σε όλη αυτή την προσπάθεια των επιχειρήσεων εμείς θα σταθούμε δίπλα τους, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρές βάσεις για τη σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξή τους, η οποία θα βρίσκεται σε κοινή τροχιά με αυτή της οικονομίας
«Κλειδί» για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων θα είναι η ψηφιακή εξέλιξη, η βελτίωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η ενίσχυση των «πράσινων» επενδύσεων, καθώς και ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στην Grant Thornton, είμαστε πεπεισμένοι ότι η επόμενη μέρα θα φέρει μαζί της νέες ευκαιρίες, τις οποίες θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε.
Όσον αφορά στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, θεωρείτε πως έχει καταφέρει να προσαρμοστεί η ελληνική αγορά στις ανάγκες που διαμόρφωσε η πανδημία; Υπάρχουν κίνδυνοι από την επιτάχυνση των διαδικασιών ή άλλα σημεία που απαιτούν προσοχή;
Στην Grant Thornton πιστεύουμε ότι η φράση κλειδί εν έτει 2021 δεν είναι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός», αλλά η «ψηφιακή εξέλιξη». Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, λέξεις όπως η ανθεκτικότητα και η πρόληψη είναι πλέον συνυφασμένες με την επιτυχία μίας επιχείρησης.
Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την ανάγκη της ψηφιακής εξέλιξης, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί έναν όρο που ήδη τίθεται σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια από αρκετές επιχειρήσεις. Με δύο λόγια δεν είναι μέλλον, αλλά παρόν. Ωστόσο, η επιτάχυνση των διαδικασιών μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα κενά στις λειτουργίες μίας επιχείρησης, καθώς και να την εκθέσει σε μία σειρά από κινδύνους που ενδεχομένως να μη γνώριζε καν ότι υπήρχαν.
Το τμήμα Technology Intelligence & Performance στοχεύει στη δημιουργία λύσεων που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά όχι μόνο στις τρέχουσες, αλλά και στις μελλοντικές τεχνολογικές προκλήσεις, και, ως εκ τούτου, βρίσκεται πάντα δίπλα στο πλευρό των επιχειρήσεων.
Σε συνδυασμό και με την πρόσφατη επένδυση της εταιρείας, ποιοι τομείς προσφέρουν σήμερα τις περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα; Είναι η τεχνολογία και η πληροφορική ένας από αυτούς;
Η τεχνολογία και η πληροφορική αποτελούν έναν τομέα, ο οποίος προσφέρει πλήθος εργασιακών ευκαιριών στην Ελλάδα, ενώ οι τρέχουσες συνθήκες έχουν αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη ενίσχυσης του εν λόγω τομέα. Η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολική μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, ακολουθώντας πιστά τον παλμό των εξελίξεων.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα κληθεί να αξιοποιήσει τους πόρους που αναμένεται να γίνουν διαθέσιμοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιταχύνει την ανάκαμψή της και να βελτιώσει σταθερά την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας της. Κατά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ευρωπαϊκού παραγωγικού μοντέλου, υπάρχουν ορισμένοι τομείς οι οποίοι θα βρεθούν στο επίκεντρο, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες και στη χώρα μας.
Πέρα από τον τομέα της τεχνολογίας, ο τομέας έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ο κλάδος της υγείας, θα δεχθούν επίσης σημαντική στήριξη μέσα από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το NextGenerationEU. Παράλληλα, και ο πρωτογενής τομέας της αγροδιατροφής και της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος παραμένει στρατηγικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια μίας κοινής γεωργικής πολιτικής.
Κλείνοντας, δώστε μας μια εικόνα από την παρουσία της Grant Thornton στην χώρα μας. Πόσα άτομα απασχολεί, ποιες υπηρεσίες προσφέρει; Και ποιος ο ρόλος της ελληνικής αγοράς στις ευρύτερες δραστηριότητες του ομίλου;
Η Grant Thornton αποτελεί έναν παγκόσμιο οργανισμό παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με περισσότερα από 56.000 στελέχη σε πάνω από 140 χώρες. Στην Ελλάδα, η Grant Thornton αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο ελεγκτικό και συμβουλευτικό οργανισμό, επενδύοντας αδιάκοπα τόσο στους ανθρώπους, όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αφουγκραζόμαστε πάντα τις ανάγκες των πελατών μας και τους βοηθάμε να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, γεγονός που μας προσφέρει ένα αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πελάτες μας να εμφανίζουν υψηλό επίπεδο ικανοποίησης και αφοσίωσης απέναντι στην εταιρεία μας, με το NPS (Net Promoter Score) να αγγίζει το 74%, ένα από τα υψηλότερα ανάμεσα στις 140 χώρες που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες-μέλη του δικτύου της Grant Thornton. Η εταιρεία μας απασχολεί αυτή τη στιγμή 750 στελέχη συνολικά, ενώ διαθέτει 5 γραφεία στην Ελλάδα, δύο στην Αθήνα και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα. Πραγματοποιώντας ενέργειες όπως είναι η επέκταση του τμήματος Technology Intelligence & Performance, παραμένουμε πιστοί στον στόχο μας για συνεχή ανάπτυξη και υπεύθυνη ανταπόκριση απέναντι στις απαιτήσεις του σήμερα, ανεξαρτήτως συνθηκών. Στόχος μας, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί η υποστήριξη δυναμικών επιχειρήσεων, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Παράλληλα, η βιωσιμότητα και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αποτελούν για εμάς βασική προτεραιότητα, και ως εκ τούτου, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τη δύναμη μου κρύβει η κάθε νέα πραγματικότητα. Στην Grant Thornton εργαζόμαστε καθημερινά με σκοπό να αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες και τους στόχους των πελατών μας έχοντας ως βασική μας αρχή ότι κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες, γεγονός που σημαίνει διαφορετικές λύσεις και εξατομικευμένες υπηρεσίες.
Σχόλια