Βιομηχανική πολιτική για το μέλλον της μεταποίησης
Η στήριξη της μεταποίησης καθορίζει επιμέρους αναπτυξιακές προοπτικές για το μέλλον της επιχειρηματικής και μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα.
Δύο, μεταξύ άλλων είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην ανάγκη οριοθέτησης και υλοποίησης μιας «εθνικής βιομηχανικής πολιτικής»: η επαναφορά της μεταποίησης και η αντιμετώπιση των προκλήσεων από την «4η βιομηχανική επανάσταση». Η νέα εθνική βιομηχανική πολιτική θα στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην ενσωμάτωση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας στην καθημερινή λειτουργία των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Ενάντια στην ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας αποτελούν εμπόδια τα οποία δεν έχουν αρθεί, όπως το υφιστάμενο καθεστώς φορολογίας, οι φόροι στα κέρδη, η απουσία ρευστότητας, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας που διέπει την επιχειρηματικότητα, οι εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, οι φόροι στην παραγωγή και τα διάφορα τέλη, η γραφειοκρατία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
Η στήριξη του μεταποιητικού κλάδου καθορίζει τις συνολικές και τις επιμέρους αναπτυξιακές προοπτικές για το μέλλον της επιχειρηματικής, και της μεταποιητικής, δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΕ σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ τα πέντε σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βιομηχανίας της Βορείου Ελλάδος, είναι:
- η προσαρμοστικότητα στην παραγωγή προϊόντων με βάση τις απαιτήσεις του πελάτη,
- η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων λόγω του οικογενειακού χαρακτήρα των επιχειρήσεων,
- η παροχή προϊόντων / υπηρεσιών σε υψηλή ποιότητα,
- η ευελιξία του προσωπικού για την κάλυψη πολλαπλών θέσεων και αναγκών και
- η ταχεία ανταπόκριση στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Η αξιοποίηση ακριβώς των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, συνδυαζόμενα με τις στρατηγικές επιλογές διαμορφώνουν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος το μείγμα της μελλοντικής τους στρατηγικής. Αυτό διαμορφώνεται από την προσήλωση στον στόχο των εξαγωγών, από τη διαρκή προσπάθεια για αύξηση του μεριδίου αγοράς εντός και εκτός Ελλάδος και από την ανάπτυξη της επιχείρησης μέσω επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της άρσης των εμποδίων στην καθημερινή άσκηση μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα, απασχολεί διαχρονικά, αφενός το έργο της πολιτείας και αφετέρου το έργο των Συνδέσμων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και ειδικά της μεταποίησης, αλλά και των κλαδικών Συνδέσμων και φορέων.
Σχόλια