Όλοι μας είμαστε σε συνεχή αναζήτηση προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας και να εκπληρώσουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους. Ορισμένες φορές όμως, τα πιο σπουδαία μαθήματα τα παίρνουμε από τις αποτυχίες μας.
Έρευνα αναφέρει ότι όταν ψάχνουμε συνέχεια το τέλειο, τελικά δεν είμαστε αρκετά αφυπνισμένοι ώστε να εντοπίσουμε ευκαιρίες που κρύβονται πίσω από «ατέλειες», όπως ένα επαγγελματικό λάθος που μας γεμίζει εμπειρία ή μια άτυχη στιγμή που τελικά αποδεικνύεται πως είναι ευκαιρία να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.
Η προοπτική να αφήσουμε τους εαυτούς μας να αποτύχουν μπορεί να μας τρομάζει, αλλά βοηθάει στο να μετατρέψουμε τα λάθη μας σε ευκαιρίες για μάθηση. Πολλές φορές μάλιστα, αυτό που νομίζουμε ότι ήταν αποτυχία μπορεί να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις.
Παρακάτω θα βρεις 10 εμπειρίες ανθρώπων που το επαγγελματικό τους λάθος, τους οδήγησε στον σωστό δρόμο.
«Έκανα μια δουλειά που μισούσα, αλλά βρήκα τον μέντορά μου»
Το να κάνεις μια δουλειά που δεν σε γεμίζει, μπορεί να έχει ευχάριστη κατάληξη αφού ενδέχεται να βρεις έναν συνάδερφο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς ή τελικά το να κάνεις γνωριμίες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τελικά την δουλειά που πάντα ήθελες.
Austin Fabel, εργαζόμενος στα media
«Ανέλαβα πολλές ευθύνες σε μικρή ηλικία, αλλά τελικά έγινα leader»
Αν βρεθείς αντιμέτωπος με πολλές ευθύνες, πολύ νωρίς σε μια θέση, τελικά είναι πιθανόν να εξελιχθείς νωρίτερα από όσο νόμιζες. Άσε το άγχος στην άκρη και δημιούργησε ο ίδιος το μέλλον σου και την επαγγελματική σου πορεία.
Lindsay Patton, διευθύντρια περιεχομένου
«Παραιτήθηκα αντί να πω στο αφεντικό μου όσα ήθελα, αλλά έμαθα να διεκδικώ όσα αξίζω»
Ένα ακόμα λάθος που ορισμένοι κάνουν, είναι να μην εκφράζουν τις διαφωνίες ή τα θέλω τους στην δουλειά. Διεκδίκησε τα όσα αξίζεις και μπορείς να καταφέρεις και σίγουρα θα καταφέρεις πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες.
Carolyn Montrose, ομιλήτρια
«Με απέλυσαν επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στα όσα ήθελαν, αλλά έμαθα να έχω γύρω μου άτομα με τα ίδια πιστεύω»
Πολλές φορές, τα επαγγελματικά μας πιστεύω δεν ταιριάζουν με την εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε. Τα guidelines μιας εταιρείας είναι δύσκολο να αλλάξουν, αλλά αν νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις τότε δεν είναι σωστό να αλλάξεις τον εαυτό και τον χαρακτήρα σου. Αργά ή γρήγορα θα βρεις το σωστό επαγγελματικό περιβάλλον.
Margaret Meloni, συγγραφέας
«Πέρασα τις γιορτές μακριά από την οικογένειά μου λόγω δουλειάς, αλλά έμαθα τι πραγματικά έχει σημασία»
Σίγουρα χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για την καριέρα μας, αλλά είναι αναγκαίο να βάζουμε και όρια, όπου νομίζουμε ότι χρειάζεται. Αν το αφεντικό σου δεν εκτιμάει τις επαγγελματικές σου θυσίες, τότε πρέπει να κάνεις αλλαγή πλεύσης.
Qamar Zaman, επιχειρηματίας, ειδικός στις Δημόσιες Σχέσεις
«Δεν προετοιμάστηκα αρκετά για μια παρουσίαση, αλλά πλέον έγινα ειδικός»
Η προετοιμασία είναι το Α και το Ω στην επαγγελματική μας ζωή. Είναι λογικό να κάνουμε λάθη, ειδικά σε νεαρή ηλικία όπου νομίζουμε πως όλος ο χρόνος είναι δικός μας. Η επαγγελματική σου εικόνα είναι πολύ σημαντική και αν κάποια στιγμή έκανες το λάθος να την παραμελήσεις, τώρα ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι οργανωμένος, συνεπής και συγκροτημένος.
Aakriti Agarwal, σύμβουλος image
«Έπαθα burnout και παραιτήθηκα, αλλά έγραψα βιβλίο και το πώς να επανέλθεις και κέρδισα βραβείο»
Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην σύγχρονη επαγγελματική κουλτούρα. Πάρε τον χρόνο σου, αποφορτίσου και σίγουρα θα επανέλθεις δριμύτερος.
Gabriela Casineanu, συγγραφέας
«Διάλεξα μια δουλειά επειδή ο μισθός ήταν υψηλός, αλλά όχι εκείνη που αγαπούσα. Με τον καιρό, έμαθα τι αξίζει»
Τα χρήματα είναι βασικός παράγοντας επιλογής μιας δουλειάς, αλλά η αγάπη μας για το ίδιο το αντικείμενο, είναι βασικότερο. Αν κάνεις μια δουλειά που δεν σου αρέσει ή έκανες μια στο παρελθόν, ξέρεις ότι το πιο σημαντικό πράγμα, ακόμα και από τον μισθό, είναι να πηγαίνεις στην δουλειά σου με χαμόγελο.
Kristin Shaw, αρθρογράφος
«Μετάνιωσα που παραιτήθηκα μετά από 16 χρόνια, αλλά τελικά βρήκα μια καλύτερη δουλειά»
Το να αφήνουμε πίσω μας κάτι που μας έχει κουράσει, είναι σημαντικό ώστε να εξελιχθούμε. Εξάλλου, αν δεν κάνουμε «χώρο» στην ζωή μας, τότε τίποτα καινούργιο δεν θα μπορέσει να έρθει.
Carrie McEachran, executive director
«Παρακολούθησα κατά λάθος ένα σεμινάριο που μου άλλαξε τη ζωή»
Οποιαδήποτε πηγή γνώσης, είναι σεβαστή και σου ανοίγει ορίζοντες. Μην μένεις σε στερεότυπο και μην κλείνεις ο ίδιος τα μάτια και τα αυτιά σου σε όσα θα σου «ανοίξουν» το μυαλό. Μπορεί να έχεις παρακολουθήσει αναγκαστικά αρκετά επαγγελματικά σεμινάρια, αλλά το πιο συνετό είναι να βρίσκεις κάθε φορά τι μπορείς να κερδίσεις από αυτό.
Αρχική δημοσίευση από Marina Khidekel, Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια