Ά. Αμανατίδης, ΕΥΑΘ: Φιλοδοξούμε να είμαστε πυλώνας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή
Ο Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, μιλάει στο epixeiro.gr για το επενδυτικό πρόγραμμα των 75 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη, με αειφορικά έργα υποδομής που - μεταξύ άλλων - αναμένεται πως θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στην επενδυτική κινητικότητα που εντοπίζεται, αυτή τη στιγμή, στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας την πόλη στον «επενδυτικό χάρτη».
Πώς εξελίχθηκε το επενδυτικό σας πλάνο εντός του 2020 και ποιοι οι στόχοι για την τρέχουσα χρονιά και τα επόμενα έτη;
Παρά τις πρωτόγνωρες πιέσεις που δέχτηκε η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως από την πανδημία το 2020, στην ΕΥΑΘ καταφέραμε να μην παρεκκλίνουμε καθόλου από τον προγραμματισμό μας. Εκτελούμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 75 εκατομμυρίων ευρώ τους μήνες αυτούς, με αειφορικά έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της. Ειδικότερα, τη δεκαετία που διανύουμε ο βασικός επενδυτικός σχεδιασμός μας προβλέπει: (α) διπλασιασμό της δυνατότητας παραγωγής νερού στο διυλιστήριό μας, επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων μας (β) αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ώστε να ανταποκριθούμε στο αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο, (γ) υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, για να μειώσουμε το υδατικό μας αποτύπωμα (δ) επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να μειώσουμε και το ανθρακικό μας αποτύπωμα και (ε) επενδύσεις στις κτιριακές μας υποδομές, στη μηχανογράφηση και το λογισμικό μας, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των καταναλωτών μας.
Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Διαβλέπετε την πορεία σας να είναι συνυφασμένη με το μέλλον της πόλης;
Υπάρχει πράγματι επενδυτική κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα. Η πόλη μας έχει μπει στον επενδυτικό χάρτη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και δημιουργώντας παράλληλα προσδοκία για μια τονωτική ένεση στην οικονομία και την απασχόληση στην περιοχή μας. Η διατήρηση βέβαια της συνοχής και της οικονομικής δραστηριότητας το διάστημα της πανδημίας θα παίξει, εκτιμώ, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτής της δυναμικής. Εμείς, ως ΕΥΑΘ, έχουμε ως στρατηγική επιλογή την επέκταση σε νέες περιοχές, είτε με παροχή υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, είτε με μεταφορά τεχνογνωσίας, εντός και εκτός συνόρων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μόλις πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Νάουσας για μεταφορά τεχνογνωσίας GIS, συζητάμε και με άλλες πόλεις, ενώ αναμένουμε και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, στον οποίο συμμετέχουμε με κοινοπρακτικό σχήμα. Φιλοδοξούμε να είμαστε πυλώνας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας και εργαζόμαστε γι’ αυτό.
Θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου η διαχείριση του νερού, να αναμένουμε εξελίξεις στην μετοχική σύνθεση της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ;
Η ορθολογική, βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι κοινωνικό αγαθό. Ο δημόσιος έλεγχος όχι μόνο διά της εποπτείας, αλλά και μέσα από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει ήδη διασφαλιστεί από το ανώτατο δικαστήριο. Η αξιοποίηση μέρους των μετοχών της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ είναι στην ευχέρεια της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει λόγο επ’ αυτού, όπως γνωρίζετε.
Εξηγήστε μας τα νέα σας σχέδια σε ό,τι αφορά την καλύτερη διαχείριση νερού. Μπορούμε με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων να μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση υπηρεσιών νερού;
Νομίζω, πλέον, όλοι καταλάβαμε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές κινούν τις εξελίξεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση σε μια ψηφιακή κουλτούρα ειδικά των εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης συνδέεται επιπρόσθετα με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του επενδυτικού μας προγράμματος, λοιπόν, ολοκληρώνουμε το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεελέγχου του δικτύου μας (SCADA), έργο 2,4 εκατ. ευρώ, που θα μας εξασφαλίσει καλύτερη πρόγνωση της λειτουργίας του και ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού καθημερινά αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις.
Παράλληλα, στο επίπεδο του τελικού χρήστη, εγκαθιστούμε πιλοτικά τα λεγόμενα «έξυπνα υδρόμετρα», μια ψηφιακή υποδομή συστημάτων τηλεμέτρησης της κατανάλωσης και διαχείρισης του νερού. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται για τις καθημερινές καταναλώσεις του και να ελέγχει το υδρόμετρό του από υπολογιστή ή ακόμη και από το κινητό του. Η υλοποίηση και των δύο αυτών έργων θα καταστήσει την ΕΥΑΘ πάροχο νέων, ολιστικών υπηρεσιών νερού στη Θεσσαλονίκη, με μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο στην τσέπη του καταναλωτή όσο και στην προστασία του υδάτινου αποθέματος στην περιοχή μας.
Εν μέσω πανδημίας, ποια η στρατηγική που ακολούθησε η ΕΥΑΘ, όσον αφορά και στην υποστήριξη των καταναλωτών της; Ποιες οι δράσεις ΕΚΕ της εταιρείας;
H ΕΥΑΘ υπήρξε από τις πρώτες ΔΕΚΟ που έλαβαν μέτρα ενάντια στην πανδημία. Οι νέες συνδέσεις υδροληψίας αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κατά προτεραιότητα, καθώς το νερό είναι καίριας σημασίας για τη δημόσια υγεία, ενώ το καταναλωτικό μας κοινό μπορεί διαχρονικά να αξιοποιήσει το κοινωνικό μας τιμολόγιο, εφόσον ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όπως κι ένα ευρύ πρόγραμμα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών για όλους τους οφειλέτες, ιδιώτες και επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο της ΕΚΕ, το διοικητικό μας συμβούλιο συνέδραμε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης με ειδικό εξοπλισμό κατά COVID-19, ώστε να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας, μοιράσαμε μάσκες για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ φυσικά συνεχίζεται η συνεργασία μας με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του ιού στα λύματα. Κοινωνική ευθύνη επιδεικνύουμε επίσης απέναντι σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, που πλήττονται καίρια από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν. Η πανδημία υπήρξε, άλλωστε, ένα «στοίχημα» κοινωνικής αλληλεγγύης για όλες τις επιχειρήσεις και νομίζω το κερδίζουμε.
Το πλάνο επιχειρησιακής σας συνέχεια κατά την πανδημία;
Όπως σας είπα και πριν, επιδείξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά κατά την εκδήλωση της πανδημίας. Μεριμνήσαμε ώστε το προσωπικό να είναι και να αισθάνεται ασφαλές κι ενεργό υπό συνθήκες κρίσης, πράγμα απολύτως απαραίτητο για τη συνοχή και την παραγωγικότητα μιας εταιρείας. Καταρτίσαμε επιχειρησιακό πλάνο απασχόλησης (προσωπικό ασφαλείας, τηλεεργασία, εκ περιτροπής εργασία), δημιουργήσαμε προγράμματα προσωπικού σε εφεδρεία, ώστε να διασφαλιστεί το τεχνικό μας αντικείμενο στην ύδρευση και στην αποχέτευση, και φυσικά παρείχαμε όλα τα ενδεικνυόμενα από τον ΕΟΔΥ μέσα προστασίας σε όσους είχαν φυσική παρουσία (αντισηπτικά, μάσκες, τήρηση αποστάσεων, συνεχείς απολυμάνσεις, διενέργεια τεστ κ.λπ.).
Τι προβλέπει η συνεργασία σας με το ΑΠΘ, η συνεργασία σας έχει και κοινωνικό πρόσημο, αναφέρομαι στην έρευνα ανίχνευσης ιικού φορτίου στα λύματα.
Η ΕΥΑΘ συνεργάζεται από τον περασμένο Απρίλιο με το ΑΠΘ, στο πλαίσιο βέβαια μιας εμπεδωμένης από χρόνια συνεργασίας με το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το επιστημονικό μας προσωπικό, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, από νωρίς αντιλήφθηκε ότι οι υποδομές μας «ακούν» τον υγιεινολογικό παλμό της πόλης και σπεύσαμε φυσικά να υποστηρίξουμε την έρευνα για την ανίχνευση ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία μας, εκτός από ερευνητικό και κοινωνικό πρόσημο, προβλέπει και οικονομική υποστήριξη σε συνδυασμό με διερεύνηση νέων δυνατοτήτων στο ερευνητικό πεδίο. Θα μπορούσαμε λοιπόν, υπό προϋποθέσεις, να αναζητήσουμε την πορεία της δημόσιας υγείας ανά περιοχή, ανά γειτονιά ή να δούμε το θέμα της χρήσης - κατάχρησης ουσιών. Η θεματολογία έχει δυναμική και προφανώς επηρεάζεται και από τις ανάγκες.
Σε μερικούς μήνες, τον Απρίλιο, συμπληρώνετε έναν χρόνο στη θέση του CEO της ΕΥΑΘ. Ποιοι οι δικοί σας στόχοι, αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη θέση, και πώς εξελίσσονται αυτοί;
Νομίζω ότι, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τον τελευταίο χρόνο, είναι σημαντικό για μια διοίκηση να διατηρεί ακμαίο το ηθικό, την αισιοδοξία και την παραγωγική διάθεση των εργαζομένων της, να μην αφήσει την πανδημία να επηρεάσει τον σχεδιασμό της, να διασφαλίσει προστιθέμενη αξία προς όφελος των καταναλωτών και των μετόχων της. Ποιοι είναι οι στόχοι μας λοιπόν; Να «τρέξουμε» τα μεγάλα έργα υποδομής, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων, όπως η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και η συντήρηση του υδαταγωγού της Αραβησσού. Να συνεισφέρουμε στην ψηφιακή μετάβαση της εταιρείας, ανάγκη που τόσο σκληρά κατέδειξε η πανδημία σε όλα τα επίπεδα, βελτιώνοντας μαζί το υδατικό μας αποτύπωμα. Να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τις εγκαταστάσεις μας για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην περιοχή. Δεν πρόκειται για ευχολόγιο, αλλά για συμβάσεις και έργα που «τρέχουν» και δημιουργούν προοπτική για τον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη.
Σχόλια