Κάθε χρόνο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να ανταλλάσουμε ευχές με τους δικούς μας ανθρώπους. Οι ευχές αυτές είθισται να έχουν ως περιεχόμενο την υγεία, τη ευτυχία, την επαγγελματική μας εξέλιξη κ.τλ. Όμως, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, ώστε οι ευχές για τον εαυτό μας να έχουν περισσότερες ελπίδες να πραγματοποιηθούν;
Μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε στόχους!
Η διαφορά μεταξύ ευχής και στόχου είναι ότι στην πρώτη περίπτωση είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως η κατάσταση είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, οπότε ελπίζουμε στην τύχη να μας φέρει κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας. Όταν όμως μετατρέπουμε μία ευχή σε στόχο, τότε αναγνωρίζουμε την δική μας υπευθυνότητα να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα δικά μας χέρια, αλλά και να πιστέψουμε στη δύναμη που έχουμε να κατευθύνουμε τον εαυτό μας προς το επιθυμείτο αποτέλεσμα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με αισιοδοξία. Και αν ακόμη όντως βιώνουμε μία κατάσταση, της οποίας εκ των πραγμάτων η βελτίωση δεν εξαρτάται από εμάς, τότε μπορούμε να βάλουμε ως στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς την αντιμετωπίζουμε ή που νιώθουμε και σκεφτόμαστε για αυτή.
Ξεκινήστε λοιπόν κάνοντας τις παρακάτω ενέργειες:
- Αναγνωρίστε ποια είναι αυτή η κατάσταση που θα θέλατε να αλλάξετε ή να βελτιώσετε. Αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη και μία συνήθεια που έχετε και διαπιστώνετε ότι σας κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη (π.χ. εκρηκτική συμπεριφορά, αναβλητικότητα, ηττοπάθεια κτλ.) ή μία κατάσταση στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή, με την οποί α δεν είστε ευχαριστημένοι και επιζητάτε την αλλαγή ή την καλυτέρευση.
- Σκεφτείτε τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να πετύχετε το στόχο σας. Αφήστε κατά μέρος τις δικαιολογίες και τους περιορισμούς που δημιουργείτε εσείς στον εαυτό σας, σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι, και καταγράψτε τις ιδέες σας σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσατε να φέρετε την αλλαγή ή τη βελτίωση που θέλετε στη ζωή σας. Για να βοηθηθείτε ακόμη περισσότερο ρωτήστε τον εαυτό σας τι θα συμβουλεύατε έναν φίλο σας να κάνει, αν βρισκόταν εκείνος στη δική σας θέση. Και αυτό γιατί, όλοι είμαστε καλοί στο να δίνουμε συμβουλές στους άλλους, παρά στον ίδιο μας τον εαυτό.
- Βάλτε άμεσα το σχέδιό σας σε εφαρμογή. Θέστε ως ημερομηνία έναρξης του στόχου σας την πρώτη κιόλας ημέρα του καινούριου χρόνου. Ξεκινήστε με κάποια μικρή ενέργεια, όπως με μία μικρή αλλαγή σε κάποια από τις συνήθειές σας. Ακόμη και μία μικρή θετική αλλαγή, ξυπνά μέσα μας την επιθυμία να «δουλέψουμε» με πιο πολύ επιμέλεια και όρεξη για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.
- Εμμείνετε στο στόχο σας. Συνήθως η όρεξη για αλλαγή καθώς και οι πρωτοχρονιάτικες ευχές, ξεθωριάζουν με το πέρας του πρώτου μήνα κιόλας, του καινούριου χρόνου. Μην αφήσετε να συμβεί το ίδιο και στο στόχο σας. Θυμηθείτε πως η αλλαγή του κόσμου γύρω μας, ξεκινάει πρώτα αλλάζοντας τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αυτή τη χρονιά λοιπόν, κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας, δουλεύοντας για τη βελτίωση του. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε! Ίσως μόνο τις κακές σας συνήθειες και τον αρνητικό τρόπο σκέψης που ίσως σας έχει καταβάλει. Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία!
Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ. |
|
Σχόλια