Μαρία Τσαντσάνογλου: Ανάγκη και λειτούργημα η συνεργασία MOMus - ΔΕΘ
Βάση συνεργασιών με τη ΔΕΘ αποτελεί ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Το γεγονός ότι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του MOMus μετέχει θεσμικά και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ καθιστά ακόμα πιο οργανικούς και ουσιαστικούς τους δεσμούς που οφείλουμε να μετουσιώσουμε σε έργα και πρωτοβουλίες που θα εμπλουτίσουν πολιτιστικά την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης δηλώνει σε συνέντευξή της στο epixeiro.gr η Μαρία Τσαντσάνογλου Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια MOMus.
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μνημείο Βυζαντινής τέχνης, ένα κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς. Πώς θα μπορούσε ο επισκέπτης, ο επαγγελματίας ταξιδιώτης να έρθει πιο κοντά στον πολιτισμό της πόλης αυτής, από τον οποίο διαπνέονται και οι κάτοικοι και ας μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μίας πόλης ενός κράτους συμμετέχει και καθοδηγεί τα εμπορικά δρώμενα.
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιστορία που είναι και σήμερα ορατή και παρούσα στην καθημερινότητα της ζωής μας. Υπήρξε σημαντικό άστυ και λιμάνι, η δεύτερη σημαντικότερη από διοικητικής και πολιτιστικής πλευράς πόλη κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με καθοριστική γεωπολιτική σημασία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολυπολιτισμικότητα που απώλεσε οδυνηρά στην πορεία της ιστορίας της. Τα σημάδια αυτών των περιόδων βρίσκονται παντού ζωντανά σήμερα στον αστικό ιστό και συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης ξεδιπλώνουν και βιώνουν την καθημερινότητά τους.
Μια βυζαντινή πόλη αναδεικνύεται στο μετρό της Βενιζέλου, βυζαντινές εκκλησίες ορίζουν οικοδομικά τετράγωνα και γειτονιές, η ρωμαϊκή αγορά και το γαλεριανό συγκρότημα -από το ύψωμα της Ροτόντας έως τα σπαράγματα του Ιπποδρόμου στα υπόγεια των οικοδομών της πλατείας Ναυαρίνου- λειτουργούν ως σημεία συνάντησης, τα βυζαντινά τείχη με τις ενετικές προσθήκες αγκαλιάζουν μια ζωντανή και πολύβουη αμφιθεατρική διαδρομή. Μέσα σ’ αυτόν τον πυκνό ιστορικό καμβά, στην πόλη αναπτύσσεται και ενυπάρχει και ο σύγχρονος πολιτισμός, με πολλά μουσεία και χώρους σύγχρονης τέχνης, με το φεστιβάλ κινηματογράφου, την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, τη PhotoBiennale, την Έκθεση Βιβλίου, με ορχήστρες και πειραματικές θεατρικές σκηνές, με καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες.
Έχει μεγάλη σημασία να δοθούν οι δυνατότητες στους κατοίκους και τους επισκέπτες να συναντούν και να ανακαλύπτουν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο, να διαθέτουν χρόνο να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιτεχνική νεωτερικότητα ισότιμα, να υποστηρίζονται και να επικοινωνούνται όλες οι πρωτοβουλίες που καθιστούν την Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερη πόλη, πολιτιστικά ζωντανή και συνεπώς πολιτιστικά αναπτυξιακή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο MOMus αποτελεί ένα πλέγμα χώρων τέχνης με εκθέσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες
Θα υποστηρίζατε μία συνεργασία με την ΔΕΘ για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης υπό την έννοια ότι κατά την διάρκεια της ΔΕΘ λαμβάνουν χώρα παράπλευρες εκδηλώσεις;
Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) αποτελεί ένα πλέγμα χώρων τέχνης με εκθέσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες που καλύπτουν όλο το φάσμα από την μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη στη φωτογραφία, τα νέα μέσα και τις πειραματικές τέχνες. Αυτό από μόνο του αποτελεί ικανή βάση για να προκύψουν ουσιαστικές συνέργειες με τη ΔΕΘ, με στόχο, πρωτίστως, τον επαναπροσδιορισμό και τη βελτιστοποίηση του δημόσιου χώρου, αλλά και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα από τα δίκτυα και τους πυλώνες εργασίας της ΔΕΘ. Εξάλλου, και μόνο το γεγονός ότι ένας από τους φορείς του MOMUs, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται στους χώρους της ΔΕΘ λειτουργεί ως ανάγκη και λειτούργημα των δύο φορέων (MOMus και ΔΕΘ) να συνεργαστούν με όλους τους πιθανούς τρόπους για την πολιτιστική ανάπτυξη. Όμως δεν είναι μόνο χωροταξικό θέμα. Το γεγονός ότι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του MOMus μετέχει θεσμικά και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ καθιστά ακόμα πιο οργανικούς και ουσιαστικούς τους δεσμούς που οφείλουμε να μετουσιώσουμε σε έργα και πρωτοβουλίες που θα εμπλουτίσουν πολιτιστικά την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης.
Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει άπειρες δυνατότητες εξέλιξης και σύμπραξης
Θα υποστηρίζατε προγράμματα επισκέψεων διάρκειας μία ή περισσοτέρων ημερών που να περιλαμβάνουν και ενημερωτικές εκδηλώσεις;
Από τον Νοέμβριο του 2018 που ιδρύθηκε το MOMus, αλλά και παλαιότερα, ως χωριστοί φορείς σύγχρονου πολιτισμού στην πόλη πριν την συνένωσή μας, ήμασταν και είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες και προτάσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού. Τέτοιες πρωτοβουλίες και στρατηγικοί σχεδιασμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης συχνά συνδιαμορφώνονται με αναφορά και στον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει άπειρες δυνατότητες εξέλιξης και σύμπραξης. Υπάρχουν εμβληματικά παραδείγματα τέτοιων συνεργειών σε πόλεις του εξωτερικού όπου ο αστικός επαναπροσδιορισμός για τις επόμενες δεκαετίες σχεδιάστηκε, υποστηρίχθηκε και ευοδώθηκε με την ισότιμη σύμπραξη φορέων διοίκησης, οικονομίας και σύγχρονου πολιτισμού.
Σχόλια