Η απαλλαγή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα από 01/01/21
Αναλαμβάνω το ρίσκο να προβλέψω ότι από αύριο Δευτέρα 01/02/21 που θα γίνουν οι περισσότερες καταθέσεις μισθοδοσίας Ιανουαρίου στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Το θέμα συζήτησης; Η αύξηση του μισθού των εργαζομένων από 01-01-21 ύστερα από την εφαρμογή της Ε.2204/2020 που απαλλάσσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της εφαρμογής του άρθρου 31 του Ν.4756/2020 που μειώνει τα ποσοστά κρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.
Το αποτέλεσμα εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων είναι η μείωση του συνολικού κόστους της μισθοδοσίας για τον εργοδότη και η αύξηση του πληρωτέου ποσού προς τον εργαζόμενο.
Αυτό που θα επικαλεστούν ορισμένοι εργοδότες είναι ότι η συμφωνία που έχουν με τους εργαζόμενους αφορά πληρωτέο ποσό, συνεπώς η όποια αύξηση μπορεί να προέλθει από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων δεν θα έχει αντίκρισμα στο πληρωτέο του εργαζόμενου. Λάθος και πολύ σημαντικό μάλιστα.
Ο τρόπος επικοινωνίας του χρηματικού ποσού που θα λαμβάνει ως μισθό ο εργαζόμενος είναι προβληματικός από την αρχή της συνεργασίας. Γιατί; Γιατί οι περισσότεροι συμφωνούν σε πληρωτέο μισθό και όχι σε μικτό. Αυτό αποτελεί το trigger event για το τι θα επακολουθήσει από αύριο. Το σφάλμα κατά τη γνώμη μου ξεκινάει από τον εργοδότη. Ο εργοδότης θα πρέπει να γνωρίζει τα πολύ βασικά στοιχεία υπολογισμού της μισθοδοσίας. Τι περιλαμβάνουν οι μικτές αποδοχές, πως υπολογίζεται το συνολικό κόστος, τι είναι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τι ακριβώς υπογράφουν. Στις συμβάσεις εργασίας δεν θα πρέπει να αναφέρεται το πληρωτέο ποσό αλλά οι μικτές αποδοχές.
Οι μικτές αποδοχές αποτελούν τη βάση υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών, των εισφορών εργαζομένου, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Συνεπώς, όταν μεταβάλλονται ή καταργούνται με νομοθετικές παρεμβάσεις, τα ποσοστά κρατήσεων των εισφορών ή ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος ή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ταυτόχρονα μεταβάλλεται το αποτέλεσμα του πληρωτέου ποσού, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με τα ποσοστά μεταβολής. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι οι μικτές αποδοχές.
Συμπερασματικά λοιπόν, όσοι είναι υπεύθυνοι προσλήψεων σε επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διαπραγματεύονται τους μισθούς που επιθυμούν να προσφέρουν στους εν δυνάμει εργαζόμενους, στη βάση των μικτών και όχι των πληρωτέων αποδοχών.
Το κείμενο έχει στόχο μόνο την ενημέρωση και δεν υποκαθιστά εξειδικευμένες λογιστικές, φορολογικές, νομικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Σχόλια