NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Η παγίδα της ικανότητας: Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους

Η παγίδα της ικανότητας: Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους
05_02_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Καριέρα & HR

Αντί να διατηρήσουν ένα ανοιχτό μυαλό για να μάθουν νέα συστήματα, μοντέλα, πρακτικά, δεξιότητες και διαδικασίες επιτυχίας, πολλοί επιτυχημένοι και έξυπνοι άνθρωποι σταματούν να αμφισβητούν τις αρχές της επιτυχίας τους. Προσκολλώνται στις ίδιες συνήθειες, ρουτίνες και ικανότητες. Σταματούν να σκέφτονται εναλλακτικές και βασίζονται διαρκώς στην ίδια επιτυχημένη προσέγγιση του χθες.

Η παγίδα της ικανότητας είναι η ψευδής πεποίθηση ότι οι παλιές αρχές, ιδέες, νοητικά μοντέλα θα εξακολουθούν να οδηγούν σε μελλοντικές επιτυχίες και καλύτερη κρίση. Είναι η τάση να στηρίζονται σε οικεία εργαλεία ή ρουτίνες, χωρίς να μετρούν την αποτελεσματικότητά τους τώρα και στο μέλλον.

Ο όρος εισήχθη στη βιβλιογραφία του management, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά πεδία, όπως οι επιχειρήσεις, ακόμα και η προσωπική μας ζωή. Είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα της ικανότητας, την τάση να πηγαίνουμε προς τα πράγματα που κάνουμε εκ φύσεως, χωρίς να αμφισβητούμε τις απόψεις, τις δεξιότητες και τη δουλειά μας.

«Η παγίδα της ικανότητας μας παγιδεύει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο να κάνουμε τα πράγματα, γιατί μπορούμε ήδη να τα κάνουμε με αυτόν τον τρόπο», γράφει ο Daniel Kim. Μπορεί να είσαι τόσο καλός σε αυτό που κάνεις, ώστε να τυφλώνεσαι από προηγούμενες επιτυχίες. Το να κάνεις κάτι καλά σε παγιδεύει συχνά σε ένα φαύλο κύκλο. Αντί να εξελίσσεσαι και να αναπτύσσεσαι, η παγίδα της ικανότητας μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό σου.

«Όταν είμαστε επιτυχημένοι σε μια αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η εσωτερική οπτική της επιτυχίας είναι ίδια με την οπτική της αγοράς. Ο κύκλος της εσωτερικής επιτυχίας μας τυφλώνει απέναντι στις αλλαγές του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, οι οποίες είναι εμφανείς στους λιγότερο επιτυχημένους παίκτες,» υποστηρίζει ο Kim. Όταν πέφτεις στην παγίδα της ικανότητας, οι κύριες ικανότητές σου γίνονται οι κύριες δυσκαμψίες σου. Εστιάζεις στην ενδυνάμωση και την εξάρτηση από την ίδια δεξιότητα ξανά και ξανά και ξεχνάς την αξία εξίσου σημαντικών δεξιοτήτων, εργασιακών συνηθειών και ψυχικών μοντέλων που χρειάζεται να αναπτύξεις για να ευημερήσεις στο μέλλον. Η υπερβολική αφοσίωση στις κύριες ικανότητες και δεξιότητές σου μπορεί να γίνει η αδυναμία σου.

Το πρόβλημα με την παγίδα της ικανότητας είναι ότι όταν έρχεται η αλλαγή, και πάντα έρχεται, μας εκπλήσσει, γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή. Οι δύο συνέπειες της παγίδας ικανότητας είναι η μειωμένη προσαρμοστικότητα και οι χαμένες ευκαιρίες, αυτά δηλαδή που σε βοηθούν να εξελιχθείς ως άτομο.

Ό,τι σε έφερε εδώ δεν θα σε πάει παραπέρα

Για να αποφύγεις την παγίδα ικανότητας, βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου! Αποκτώντας νέες δεξιότητες, κανόνες και προσέγγιση στη δουλειά, μπορείς να γίνεις ο καλύτερος ανταγωνιστής σου. «Τροφοδοτώντας ένα καινοτόμο πνεύμα και αναζητώντας διαρκώς νέες εναλλακτικές. Με αυτήν τη νοοτροπία, γίνεσαι ο πιο κρίσιμος παράγοντας της επιτυχίας σου, ψάχνοντας συνεχώς κενά και περιοχές για βελτίωση,» αναφέρει ο Kim. Για να γίνεις ακόμα πιο επιτυχημένος με το πέρασμα του χρόνου, επένδυσε ένα κομμάτι του χρόνου, των χρημάτων, της προσοχής σου σε νέες μεθόδους, εργαλεία και μοντέλα που θα αντέξουν στο χρόνο. Βρες χώρο για βελτίωση και αναβάθμιση.

Ξεκίνα να αμφισβητείς τις πεποιθήσεις σου για τη ζωή, τη δουλειά, την καριέρα και τι σημαίνει επιτυχία. Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι βρίσκουν χρόνο για να μετρήσουν τα αποτελέσματά τους και να ακολουθήσουν αποτελεσματικές ρουτίνες που γλιτώνουν χρόνο και χρήματα. Μην παγιδεύεσαι στην επιτυχία σου, μαθαίνοντας να κάνεις το ίδιο πράγμα καλύτερα.

Για να προχωρήσεις μπροστά, κοίτα πίσω για γνώσεις. Βρες χρόνο να αναλύσεις τους στόχους ζωής και καριέρας σου και πόσο παραγωγικές είναι οι στρατηγικές και οι πράξεις σου στο πέρασμα του μήνα ή του χρόνου. Ένας ετήσιος ή μηνιαίος έλεγχος θα σε βοηθήσει να δεις τι λειτουργεί, τι πρέπει να βελτιώσεις και τις νέες τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσεις. Όταν κοιτάς πίσω, έλεγξε αν υπάρχουν μοτίβα στις ενέργειές σου. Πρόσεξε πραγματικές και υποθετικές καταστάσεις που στέκονται στο δρόμο της εξέλιξής σου.

Σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο, οι προηγούμενες επιτυχίες μπορεί να σταθούν εμπόδιο σε νέες ευκαιρίες. Για να ευημερήσεις στο μέλλον, ξαναδές την προηγούμενη απόδοσή σου, υιοθέτησε μια ευέλικτη νοοτροπία και βγες από τη ζώνη άνεσής σου. Με λίγα λόγια ανταγωνίσου τον εαυτό σου.


Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr