Πες «όχι» στη μοναξιά στα χρόνια του κορονοϊού με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, ήρθαν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας και μαζί με αυτήν άλλαξαν και οι κοινωνικές μας συνήθειες. Καφεδάκια, ποτά και, φαγητό σε εστιατόρια ή και με καλεσμένους στο σπίτι, έξοδοι με φίλους κοπήκανε μαχαίρι. Και τώρα τι; Θα μείνουμε στην απομόνωση και μοναχικοί; Όχι βέβαια! Οι νέες συνθήκες ζητάνε και νέες λύσεις! Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να βρούμε νέους, δημιουργικούς τρόπους να είμαστε σε επαφή με φίλους και γνωστούς, για να μη χάσουμε την κοινωνικοποίηση και την κοινωνικότητά μας.
Μέχρι σήμερα τονίζαμε τα αρνητικά της τεχνολογίας, σε αυτή τη φάση της ζωής μας όμως η τεχνολογία γίνεται ο συνδετικός μας κρίκος. Ας αγκαλιάσουμε τα εργαλεία που μας προσφέρει και ας συνεχίσουμε τη ζωή μας όσο πιο κανονικά μπορούμε, πάντα με χαμόγελο και αισιοδοξία. Ορίστε πώς η τεχνολογία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη:
Βίντεο
Όταν δεν μπορούμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις βιντεοκλήσεις και τα βίντεο για επικοινωνία. Messenger, Viber, WhatsApp, Zoom, Google Hangouts, Instagram, Skype και άλλες εφαρμογές ή πλατφόρμες προσφέρουν δωρεάν λύσεις για να βρεθούμε στην οθόνη πρόσωπο-με-πρόσωπο με ένα ή περισσότερα αγαπημένα μας άτομα. Μπορούμε να στείλουμε σύντομα βίντεο από καθημερινές στιγμές στην γιαγιά ή τον παππού ή στους φίλους μας, απαθανατίζοντας ωραίες ή σημαντικές στιγμές που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους.
Chats
Αυτή είναι μία ιδιαίτερα δημοφιλής λύση για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες που συνομιλούν με ομαδικά γραπτά μηνύματα. Αυτά τα μηνύματα προσφέρουν ποικιλία: συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, χιούμορ, ανταλλαγή πληροφοριών και, φυσικά, αμεσότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί κανείς να μπει ή να βγει από τη συζήτηση ανά πάσα στιγμή, χωρίς να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Και φυσικά, το ομαδικό στοιχείο και η αίσθηση ότι κάποιος είναι πάντα εκεί για εσένα είναι πολύ σημαντικά.
Χρόνος στην οθόνη και για τα παιδιά
Και ένα παράδοξο! Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να μειώσουμε τον χρόνο που τα παιδιά περνάνε μπροστά στην οθόνη, αλλά σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να τον… αυξήσουμε! Η οθόνη έχει γίνει το εργαλείο κοινωνικοποίησης των παιδιών, αφού προσφέρει ποιοτικό χρόνο συναισθηματικής σύνδεσης με συγγενείς και φίλους.
- Ένα παιδί μπορεί να μιλάει με Facetime με τη γιαγιά και τον παππού που είναι και αυτοί σε απομόνωση.
- Ένα άλλο παιδί μπορεί να κάνει βίντεο tik-tok με φίλες/φίλους.
- Ένας έφηβος μπορεί να είναι σε group chat στο Instagram και να χαλαρώνει με την παρέα του.
- Ένα άλλο παιδί μπορεί να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι για δύο διαδικτυακά.
- Μία παρέα εφήβων δίνει ραντεβού στο Netflix και βλέπουν μία ταινία όλοι μαζί και ταυτόχρονα καθένας από το σπίτι του, αλλά έχουν την ευκαιρία να γράφουν και να μοιράζονται στο γκρουπ τα σχόλιά τους σε ξεχωριστό chat δίπλα στην οθόνη, καθώς παίζει η ταινία, και να έχουν την αίσθηση ότι σχολιάζουν με τον διπλανό τους.
Οι συνδυασμοί είναι πάμπολλοι. Το όφελος τεράστιο: παιδιά και έφηβοι διατηρούν την κοινωνικότητά τους και δε χάνουν την επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Βοήθησε τους ανθρώπους που δεν έχουν εντάξει τα ηλεκτρονικά εργαλεία στη ζωή τους
Για τους νέους ανθρώπους η χρήση της τεχνολογίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Για τους ηλικιωμένους όμως δεν είναι κάτι που γνωρίζουν και ίσως φοβούνται να δοκιμάσουν. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να εγκαταστήσουν στο κινητό τους προγράμματα που υποστηρίζουν τις δωρεάν βιντεοκλήσεις, να τους δείξουμε πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς να συνδεθούν εκεί με τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Η μαμά μου και η κολλητή της φίλη, για παράδειγμα, από τότε που τους έδειξα τον τρόπο, με παρακολουθούν ανελλιπώς στο Live που κάνω στο Facebook.
Η συχνότητα είναι πολύ πιο σημαντική από τη διάρκεια
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν τηλεφωνήματα επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να πιάσουν την κουβέντα. Έτσι, αναβάλλουν να επικοινωνήσουν με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, περιμένοντας πότε θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους ή θα είναι ξεκούραστοι, ήρεμοι, κλπ, για να κάνουν το τηλεφώνημα. Στην πραγματικότητα όμως, δε χρειάζεται να περιμένει κανείς για τις «τέλειες» συνθήκες! Ένα σύντομο τηλεφώνημα, ένα μήνυμα, μία υπενθύμιση τύπου «εδώ είμαι, σε σκέφτηκα και σε πήρα για μία καλημέρα» που γίνονται συχνά και είναι μικρά σε διάρκεια είναι πιο σημαντικά από τα αραιά τηλεφωνήματα μεγαλύτερης διάρκειας. Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι επωφελούνται περισσότερο όταν έχουν συχνή επικοινωνία, και ας είναι σύντομη.
Δεν χρειάζεται να έχεις να πεις κάτι σημαντικό
Άλλοι πάλι άνθρωποι αποφεύγουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά θεωρώντας ότι δεν έχουν αρκετά πράγματα να πουν μια που είναι κλεισμένοι στο σπίτι. Μα δε χρειάζεται να έχεις να πεις «κάτι» σπουδαίο στον άλλον! Κάνε το τηλεφώνημα για μια «καλημέρα» ή «καλησπέρα», για να πεις τα απλά, τα καθημερινά- τι έφαγες, τι θα φας, πώς είναι ο καιρός, πώς κοιμήθηκες, πώς ξύπνησες… οτιδήποτε. Δε χρειάζεται να έχεις να πεις κάτι συγκλονιστικό! Απλώς μιλάς, λες δυο κουβέντες ανθρώπινα, «σε σκέφτομαι», «σε νοιάζομαι», «σε αγαπώ». Αυτή η αίσθηση της παρέας, η αίσθηση του «ανήκω» και είμαι σημαντικός για κάποια άτομα, ότι με νοιάζονται είναι πολύ πιο σημαντικό από το πιο «καυτό» νέο.
Δώσε μια νότα θετικότητας
Στην εποχή που τα ΜΜΕ μας κατακλύζουν με άσχημα νέα και αρνητικές προβλέψεις, που μαθαίνουμε για όσα πάνε στραβά και τις παγκόσμιες δυσκολίες, είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα χαμόγελο και μία καλή κουβέντα. Γίνε αυτός ο άνθρωπος! Δε σου λέω να ζεις στον κόσμο σου ή να μην είσαι ρεαλιστής, αλλά να θυμάσαι ότι η ζωή δεν είναι μόνο τα κακά νέα. Δώσε μια νότα θετικότητας και αισιοδοξίας, τόνωσε το ηθικό των αγαπημένων σου, γίνε αυτή η ηλιαχτίδα στα σκοτάδια της δύσκολης καθημερινότητας. Πώς; Πολύ απλά:
- Στέλνοντας στους αγαπημένους σου αστείες φωτογραφίες και βίντεο από τα παιδιά σου, τον σκύλο ή τη γάτα σου, το γλυκό σου που απέτυχε, κοκ.
- Στείλε φωτογραφίες από το περσινό καλοκαίρι, τα προπέρσινα Χριστούγεννα, τον γάμο της ξαδέρφης σου, μοιράσου ωραίες αναμνήσεις που είχες με τους αγαπημένους σου.
- Μοιράσουν ανέκδοτα ή αστεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
- Βάλε emojis και gifs στα μηνύματα που στέλνεις.
Μπορεί να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και να μη βρισκόμαστε πρόσωπο-με-πρόσωπο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να συνδεόμαστε συναισθηματικά καρδιά-με-καρδιά.
Αρχική δημοσίευση από Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια