NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Οι μεγάλες ανατροπές του 2021. Πρίγκιπες ή Δράκοι μας περιμένουν

Οι μεγάλες ανατροπές του 2021. Πρίγκιπες ή Δράκοι μας περιμένουν

Τι είναι πιο ενδιαφέρον να ξέρεις από πού προέρχεσαι, ή να ξέρεις πού πας; Και, αν χάσεις τον προσανατολισμό, τον σύνδεσμο σου, τον στόχο, τι κάνεις, που θα βρεις άκρη σε ένα απέραντο σύμπαν; 1η Ιανουαρίου 2021, σήμερα, ένας χρόνος, πέρασε από την ημέρα που χάσαμε τον κόσμο μας και, ακόμα δεν έχουμε βρει το συνδυασμό που οδηγεί στην έξοδο από το λαβύρινθο.

Το ενδιαφέρον δεν είναι να ξέρεις από πού προέρχεται ο κόσμος, αλλά πού πάει, είπε ο Αργεντινός σκιτσογράφος Quino. Όσο για το Σύμπαν, ο συνδυασμός του βρίσκεται κλειδωμένος σε χρηματοκιβώτιο ασφαλείας.

Σύνολο γεγονότων το σύμπαν όχι πραγμάτων

Μάθαμε να αντιγράφουμε ο ένας τον άλλον και να λέμε μετά την κρίση, παρουσιάζονται ευκαιρίες, ή η κρίση να γίνει ευκαιρία. Πολύ ευκαιριακές συμβουλές. Οι ευκαιρίες στην διάρκεια μίας κρίση είναι για τους μεγιστάνες, οι οποίοι έβγαλαν αντισώματα στην κρίση του κορονοϊόύ σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τάξεις. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών γράφει σε ανάλυση της η Allianz διευρύνθηκε. Ο αριθμός των μελών της μεσαίας τάξης πλούτου μειώθηκε από το 1 δισεκατομμύριο άτομα το 2018 στα 800 εκατομμύρια σήμερα στην μετά-κορονοϊό εποχή. Το 10% των πλουσιότερων στον κόσμο κατέχει το 84% του συνόλου των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Το 1% των πλουσιότερων το 44% των περιουσιακών στοιχείων. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Allianz, κατέχει την 30η θέση των πλουσιοτέρων χωρών.

Κατά την Credit Suisse το 2020 το σύνολο της αξίας του χρηματοοικονομικού και μη χρηματοοικονομικού πλούτου υπέρ-τριπλασιάστηκε από το 2000 φτάνοντας τα 400 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κατά την Wealth - X οι δισεκατομμυριούχοι τον Ιούλιο του 2020 αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ η UBS εκτιμά ότι το 2020 ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 25% ξεπερνώντας τα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Χρήσιμο είναι ένα βιβλίο που μπορούμε να διαβάσουμε

Ο κορονοϊός γέννησε μία σειρά γεγονότων, τα οποία συνθέτονταν από μέτρα, απαγορεύσεις, άδειες για νέες λειτουργίες. Τα γεγονότα αυτά θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος δημιούργησαν συνθήκες έκρηξης παγκόσμιου πλούτου. Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, οι ασφαλιστές ξεκίνησαν να σκαλίζουν για να βρουν μεγάλες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε πράσινες υποδομές, πράσινους τίτλους, στο μηδενικό αποτύπωμα, σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην τεχνολογία, η οποία το περασμένο καλοκαίρι απογείωσε τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ας μην ξεχνάμε και τις προκλήσεις που έχουν το 2021 οι ασφαλιστές να μειώσουν/κλείσουν θέσεις σε προϊόντα άνθρακα και να περιορίσουν τις καλύψεις που δίνουν.

Η περιουσία του ιδιοκτήτη της Amazon εκτοξεύτηκε στα 185 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τον μήνα που διανύουμε από 11 δισεκατομμύρια που βρίσκονταν τον Μάρτιο του 2020. Η Amazon έκανε πολλές προσλήψεις για να αυξήσει τα κέρδη της. Στην Ευρώπη από την άλλη πλευρά χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας που δεν θα ανοίξουν ποτέ πια, το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα. Μεγαλώνουν οι διαφορές και μεταξύ εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και μη. Μεγαλώνουν οι αντιθέσεις, μεγαλώνει και ο κοινωνικός θυμός σε σημείο που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Ένα βιβλίο είναι χρήσιμο όταν μπορεί κάποιος να το διαβάσει, βοηθά στο να κατανοήσει το μέλλον συνδέοντας το με το παρόν. Ισχύει για όλους μας, και τους ασφαλιστές. Ας δουν τις τάσεις για να τραβήξουν το χαρτί που μαζί με τα άλλα φύλλα που κρατούν θα ισούνται με 21! Η συνέχεια επί της οθόνης για το μηδενικό αποτύπωμα, έχουν δίπλα τους σε κάθε ενέργεια και τα στηρίγματα των αντασφαλιστών.

Βελόνα και κλωστή

Αυτό που δεν ασφαλίζεται εύκολα ούτε με τις προσωπικές ασφαλίσεις είναι το μέγα προϊόν από τον κορονοϊό. O κορονοϊός γεννά βαριές ψυχώσεις σε ανθρώπους που δεν είχαν ανάλογο ιατρικό ιστορικό γράφουν οι New York Times. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι άτομα με ψυχικές διαταραχές κινδυνεύουν περισσότερο.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα το έχουμε τους επόμενους έξι μήνες, ενώ προς τα τέλη του 2021 θα υπάρξει επάρκεια ποσοτήτων για όλο τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις με βελόνα και κλωστή ράβουν το σχέδιο των εμβολιασμών, αφού το κόστος της πανδημίας στοίχισε το 8% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Εδώ για να δούμε τα πράγματα κατάφατσα, οι ασφαλιστές δεν έχουν μεγάλο ρόλο, ίσως να είναι και ανύπαρκτος, το ρόλο τον έχει το κράτος. Τα σώματα ασφαλείας ξέρουν να υποδυθούν το ρόλο του ασφαλιστή;

Ποιος θα κυβερνήσει τον κόσμο το 2021

Η Αμερική καθιερωμένη δύναμη, ή η Κίνα ανερχόμενη δύναμη; Ο Τραμπ πήρε την εντολή να παρατήσει τα του Λευκού Οίκου και άφησε πίσω του συντρίμμια. Διεθνείς συμφωνίες στις καλένδες όπως η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν, χαλώντας δουλειές πολλών ασφαλιστών συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των ηγετών, θα τραβήξουν το σχοινί, ή θα το αφήσουν πιο χαλαρό; Οι απειλές παγκοσμίως πάντως πολλαπλασιάζονται με κύριους συντελεστές την πανδημία και το κλίμα. Το πρώτο ρόλο τον έχει η διπλωματία το 2021. Τον επόμενο η πολιτική και το παρεπόμενο οι ασφαλιστές που καλούνται να στηρίξουν την οικονομία.

Ξεχάστε την υγεία, αν δεν υπάρχει οικονομία

Το κόστος της υγείας είναι πολύ υψηλό σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και της οικονομίας υψηλότερο αν κλειδώνει από τα μέτρα που βάζουν οι κυβερνήσεις για να μην δημιουργήσουν κραδασμούς στα συστήματα υγείας που έχουν. Ο Covid-19 ήταν αυτός που ταρακούνησε εκ βάθους τα θεμέλια του συστήματος υγείας. Αποδείχτηκε για κάποιους ότι τα θεμέλια ήταν σαθρά. Ποτέ άλλοτε δεν υπαγορεύτηκε η ανάγκη για άμεσες αλλαγές στο σύστημα υγείας. Στην Ελλάδα η ανάγκη αδήριτη, το σύστημα υγείας παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και χρόνια και παρά τον Covid-19 αλλαγές δεν έχουν γίνει. Αν θέλουμε λοιπόν υγεία πρέπει να φτιάξουμε την οικονομία και αν θέλουμε οικονομία πρέπει να βγάλει το κράτος από τα συρτάρια τα σχέδια που υπαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Και ενώ τα σαθρά δεν έχουν απομακρυνθεί, ήλθε την εβδομάδα αυτή η μελέτη του ΙΟΒΕ που λέει ότι το κόστος των αποζημιώσεων που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές σε υπηρεσίες υγείας αυξήθηκε το 2019 κατά 10,9%, κυρίως λόγω των νοσοκομειακών αποζημιώσεων προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι αιτίες ξεκινούν κυρίως από τους κερδοσκοπικούς στόχους των ιδιωτικών νοσοκομείων και τις υπερτιμολογήσεις και από την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε μεγάλο εύρος νοσοκομειακών πράξεων. Ετοιμάζονται, λοιπόν οι ασφαλιστικές για να περάσουν αυξήσεις σε ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Στο κατώφλι μίας χρυσής εποχής

Δεν θα μπορούσαν να γίνουν ούτε σε πέντε χρόνια από τώρα, και όμως έγιναν σε 5 μήνες. Η διευρυμένη εφαρμογή της τεχνολογίας οδήγησε την ανθρωπότητα στο κατώφλι μίας νέας εποχής. Αγορές από ηλεκτρονικά σούπερ μαρκετ, αγορές ρούχων, εκπαίδευση, συναντήσεις, ραντεβού, φιλικές συζητήσεις, αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, τηλεδιασκέψεις, τηλέ-υγεία, τηλέ-σεμινάρια, τηλέ-τουρισμός, πάρτε κόσμε. Άνοιξαν οι ουρανοί για τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι εταιρείες που έχουν υπηρεσίες στο cloud θα βγουν πιο γερές, κάποιες άλλες δεν θα δουν καν την πύλη εξόδου. Όλες πάντως οι εταιρείες μικρές οι μεγάλες ψάχνουν για να αναβαθμιστούν και να αγοράσουν νέα εργαλεία.

Τίναξαν την μπάνκα στον αέρα

Διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Wimbledon, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συνεδριακός τουρισμός, εκθέσεις, μουσικά φεστιβάλ, πολιτισμός έχουν παγώσει. Ακυρώσεις και αναβολές τίναξαν τις μπάνκες των ασφαλιστικών στον κόσμο. Τόσο που θα χρειαστούν πολλούς γύρους στο τραπέζι και να τραβούν καλό χαρτί για να πιάσουν 21.

Red Alert - η διαφθορά καραδοκεί απέναντι από την χρυσή εποχή

Θα μπορούσε να ήταν και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι. 750 δισεκατομμύρια ευρώ χαρτιά αμοιβαίου χρέους εκδόθηκαν για πρώτη φορά για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πιο δύσκολο είναι τώρα να επιτευχθεί η συμφωνία για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα. Υπάρχει έντονος σκεπτικισμός στην Ευρώπη. Πολωνία, Ουγγαρία σηκώνουν τείχη, Βουλγαρία, Μάλτα, Ρουμανία προβληματίζουν την ΕΕ. Το οικοδόμημα της ΕΕ χτίστηκε υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς, η Ένωση θα είχε αδιάφθορους πολιτικούς, ελευθερία στον Τύπο, και αδιάφθορο δικαστικό σύστημα. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, το παραμύθι εδώ βγάζει δράκους πολλούς. Το κατώφλι της χρυσής εποχής δεν μπορούμε να το διαβούμε αν δεν σκοτώσουμε τους δράκους.

Προσοχή μην κόψουμε με λάθος «μαχαίρι»

Κακό να κόβουμε λάθος με λάθος «μαχαίρι». Κρατικά πακέτα διάσωσης σε αεροπορικές, κρατικοί διασώστες, οι κυβερνήσεις απλώνουν παντού τα πλοκάμια τους και σε όλα τα επίπεδα. Ευκαιρία βρήκαν να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο και να αναλάβουν και πάλι ρόλο του επόπτη και μαζί να επιβάλουν και νέους φόρους. Για 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στο 22% από 33%. Σήμερα τα δείγματα γραφής φέρεται να υπαγορεύουν άνοδο του συντελεστή. Ασφαλίζονται οι κυβερνήσεις άραγε για λάθη και παραλείψεις, κάτι έχουμε ακούσει ότι τα Lloyds του Λονδίνου πιθανά να έχουν τέτοια προγράμματα.

Να μην φάνε οι προσκεκλημένοι ο ένας τον άλλον

Μέχρι να ισορροπήσουν τα πράγματα δεν φαίνεται να επανέρχονται οι διαδικασίες εξαγορών ιδίων μετοχών. Το συνηθίζουν οι ασφαλιστικές. Οι εταιρείες που τελούν υπό πιέσεις δεν γίνεται να μεριμνούν μόνο για τους μετόχους της και τα άλλα να τα αφήνουν στο σύμπαν. Η τάση είναι φροντίστε τους εργαζόμενους και έπονται οι μέτοχοι.

Ένα στα επτά σε ένα χρόνο είναι αποτυχία

Μέσα στο 2020 το Περισκόπιο μίλησε για ΣΔΙΤ στην υγεία και τις φυσικές καταστροφές, για πυλώνες ασφάλισης για ΤΕΑ, για την συγχώνευση της ΑΧΑ Ελλάδος με την Generali, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το μόνο που έγινε και ανακοινώθηκε χτες είναι η πώληση της ΑΧΑ Ασφαλιστικής στην Generali. Ήταν μία μεγάλη επιτυχία για την ασφαλιστική αγορά. Και ιδιαίτερα για την Generali που υπέγραψε και αποκλειστική συνεργασία με την Alpha Bank στο τομέα των τραπεζοασφαλειών.

Θα χρειαστούν πολλά ριμπάουντ για την εγχώρια αγορά για να ευθυγραμμιστεί ο βηματισμός της με τους Ευρωπαίους ομότιμους. Αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης το οποίο εκφράζεται αλλά δεν πραγματοποιείται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr