TechReport: Κυβερνοεπιθέσεις και διαταραχές, στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς
Στο TechReport αυτής της εβδομάδας, ταξιδεύουμε μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, «βλέπουμε» μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση και στη συνέχεια επιστρέφουμε εντός συνόρων και βάζουμε το κινητό μας να «παίξει» σε δίκτυα πέμπτης γενιάς. Και από εκεί, παρακολουθούμε τις νομικές διαμάχες τεχνολογικών εταιρειών, τις κοιτάζουμε να «τσακώνονται», να προσπαθούν να φτιάξουν τα δίκτυα τους και να διαθέτουν στην αγορά προϊόντα που προκαλούν προβληματισμό.
Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με την αποκάλυψη πως μια σειρά αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνοεπίθεσης μέσω κακόβουλου κώδικα που εντοπίστηκε σε λογισμικό της SolarWinds, η οποία έχει πελάτες από μεγάλους κρατικούς οργανισμούς μέχρι εταιρείες του Fortune 500. Τα διεθνή μέσα «δείχνουν» την Ρωσία, κάτι που η ίδια αρνείται. Το θέμα έλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, και πολιτικές διαστάσεις, με τον Biden να λέει πως η κυβέρνηση του θα έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Τεχνολογικό θέμα της εβδομάδας, στα της εσωτερικής αγοράς, είναι φυσικά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το φάσμα 5G (με το συνολικό τίμημα που κλήθηκαν να πληρώσουν οι τρεις εταιρείες να φτάνει στα 372 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και την αρχική ενεργοποίηση των δικτύων 5G από τους παρόχους, με την Cosmote να κάνει την αρχή (λόγω και της φασματικής περιοχής που είχε ο ΟΤΕ στη διάθεση του για τα δημόσια αγροτικά δίκτυα) και την Wind να ακολουθεί μετά από λίγο. Ο «κόκκινος» πάροχος στοχεύει σε εμπορική διάθεση από τον Ιανουάριο.
Οι πληροφορίες του epixeiro.gr δείχνουν πως η Ericsson φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα στα ελληνικά δίκτυα (σε κάποιες πτυχές αυτών, τουλάχιστον), με την Cosmote να αναφέρει πως ο εξοπλισμός του δικτύου πρόσβασης φέρει την υπογραφή της σουηδικής κατασκευάστριας. Για την Wind, έχει ήδη γίνει γνωστό, μέσω ανακοίνωσης, πως η κατασκευάστρια επελέγη ως ο προμηθευτής της για το δίκτυο κορμού κινητής 5G, τόσο αυτόνομης όσο και μη αυτόνομης αρχιτεκτονικής. Για την Vodafone, ο όμιλος, που αγοράζει εξοπλισμό για κάθε χώρα, έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία. Το υπάρχον δίκτυο κορμού είναι της Ericsson.
Την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι αγωγές και οι διάφορες νομικές διαμάχες που φέρνουν την τεχνολογική αγορά στο επίκεντρο (όπως εκείνη από τις δέκα πολιτείες που καταγγέλλουν τη διαφημιστική συνεργασία Google - Facebook, το πρόστιμο των 450.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην Twitter κ.α.), με τα νομοθετικά πλαίσια να συνεχίζουν να «εκσυγχρονίζονται», όπως με την μεταρρύθμιση του ψηφιακού χώρου που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πρόστιμα που περιμένουν τις τεχνολογικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία.
Ενδιαφέρον έχει και η κόντρα Facebook - Apple, με την πρώτη να αγοράζει ολοσέλιδες διαφημίσεις στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες για να επικρίνει δημοσίως τις επερχόμενες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της εταιρείας με σήμα το δαγκωμένο μήλο. Ο λόγος, φυσικά, για τις αλλαγές στο mobile λειτουργικό σύστημα της, που δεν θα επιτρέπουν την εύκολη συλλογή δεδομένων χρήστη, κάτι που θα δυσχεράνει την διαφημιστική στόχευση. Η ίδια η Facebook σημειώνει πως οι αλλαγές θα αποτελέσουν πλήγμα για τις μικρές επιχειρήσεις. Είναι σίγουρο πως θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες εξελίξεις στην διαδικτυακή διαφήμιση, έναν τομέα που επηρεάζει ολόκληρη την αγορά.
Κάτι άλλο που επηρεάζει την αγορά είναι το να βγαίνουν offline οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Όπως, για παράδειγμα, το περιστατικό με τις υπηρεσίες της Google την περασμένη Δευτέρα, με τους χρήστες να μην έχουν πρόσβαση, για αρκετή ώρα, σε Gmail, Docs κτλ. Πριν από μερικές ώρες, η εταιρεία έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς προέκυψε το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας, επί της ουσίας, πως «πίσω» από αυτό βρίσκονται εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο σύστημα πιστοποίησης των χρηστών, το οποίο η ίδια μετέφερε τον περασμένο Οκτώβριο, αφήνοντας σε αυτό κομμάτι και της παλιάς υποδομής.
Αφήνοντας αυτά τα παλιά στοιχεία στη θέση τους, τους επετράπη λανθασμένα να επιστρέψουν με ένα σφάλμα σχετικά με μηδενική χρήση. Η διακοπή θα είχε συμβεί νωρίτερα, αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή μια περίοδο χάριτος. Εντούτοις, αυτή η επιδιόρθωση έληξε και τα αυτοματοποιημένα συστήματά της άρχισαν να συμπεριφέρονται με λανθασμένο τρόπο, κάνοντας ανέφικτη την πρόσβαση. Η Google αναφέρει πως διέθετε δικλείδες ασφαλείας για να αποτρέψει αυτούς τους τύπους προβλημάτων, αλλά δεν είχαν αναπτυχθεί για να χειριστούν αυτό που συνέβη την Δευτέρα, πλήττοντας χρήστες και από την Ελλάδα.
Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε, με αφορμή παρόμοιο περιστατικό σε υπηρεσίες της Facebook, πως «στην εποχή της τηλεεργασίας, τρεις ώρες δυσλειτουργίας σε μια υπηρεσία επικοινωνίας που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι ή 4 ώρες προβλημάτων σε μια πλατφόρμα project management, μπορεί να σημαίνει απόλυτη καταστροφή. Πόσο μάλλον όταν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην αυξημένη ζήτηση, αλλά σε bugs, τεχνικά προβλήματα κ.α.» Το επαναλαμβάνουμε. Σε αυτήν την εποχή, είναι σοβαρό σφάλμα να βγει εκτός λειτουργίας μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί... η μισή Γη. Και όχι λόγω υπερφόρτωσης, αλλά λόγω λανθασμένων επιλογών και σφαλμάτων. Και δεν είναι μόνο το συμβάν με την Google. Έχουμε δει κι άλλα, και μάλλον θα δούμε κι άλλα.
Στην αγορά του gaming, προβληματισμό προκαλεί το Cyberpunk 2077 της πολωνικής CD Projekt Red, για το οποίο οι Microsoft και Sony προσφέρουν επιστροφές χρημάτων (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόνο η Sony το έχει αποσύρει από το ηλεκτρονικό της κατάστημα). Στο επίκεντρο, τα προβλήματα που φαίνεται πως αντιμετωπίζει το παιχνίδι στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς. Και είναι μάλλον μια ιδιαίτερα «ατυχής» εξέλιξη (για την οποία, φυσικά, φταίει μόνο η ίδια η εταιρεία), καθώς η Projekt Red είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερα καλή φήμη στην αγορά, κυρίως μέσω της επιτυχίας του Witcher 3 αλλά και της φιλοσοφίας του ηλεκτρονικού καταστήματος παιχνιδιών GOG (όπου δεν χρησιμοποιείται προστασία DRM).
Η «κακή τύχη» (ή επιλογές) για την εταιρεία συνεχίστηκε μετά την απόφαση να μην φιλοξενήσει το ταϊβανέζικο video game Devotion στο ηλεκτρονικό της κατάστημα. Σημειώνεται πως αυτό είχε αφαιρεθεί από το Steam της Valve το 2019 λόγω αρνητικών αναφορών που φέρεται να περιείχε και που έβαζαν στο στόχαστρο τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping. Τόσο αυτή η απόφαση όσο και τα προβλήματα που προέκυψαν γύρω από το Cyberpunk 2077 - ένα από τα πιο ακριβά και πολυαναμένομενα games των τελευταίων ετών - δείχνουν να προκαλούν πλήγμα στην «gamer-friendly» εταιρεία, που τον περασμένο Μάιο γινόταν η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια video games με την μεγαλύτερη αξία.
Και κλείνουμε μια μια εξέλιξη από την αγορά της κινητής: η Samsung επιβεβαίωσε από επίσημα χείλη ότι θα διαθέσει πενάκι σε περισσότερες συσκευές της. Το εάν αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η σειρά των Galaxy Note είναι ένα άλλο θέμα, όμως η υιοθέτηση του συγκεκριμένου feature είναι κάτι θετικό και ακόμη περισσότεροι κατασκευαστές θα πρέπει να εξετάσουν κάτι παρόμοιο, καθώς, σήμερα, οι συσκευές που φέρουν πενάκι και που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο είναι μάλλον μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού...
Σχόλια