Viewsonic VG2755-2K: Business monitor με προχωρημένη εργονομία [review]
Η οθόνη είναι ένα σχετικά «παραμελημένο» χαρακτηριστικό σε κάποια γραφεία. Αρκεί ένα monitor «να κάνει τη δουλειά», ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνει δυσκολότερη την πραγματοποίηση... της δουλειάς. Σε αυτήν την κατηγορία συσκευών, εκείνες δηλαδή που τις αγοράζεις χωρίς να περιμένεις να προσφέρουν πολλά, σίγουρα δεν ανήκει το monitor που βλέπουμε σήμερα: η Viewsonic VG2755-2K των 27 ιντσών.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα business/office monitor. Αυτό σημαίνει πως τα χαρακτηριστικά του στοχεύουν στην ικανοποίηση κάποιου που εργάζεται πολλές ώρες στο γραφείο και τον υπολογιστή του (πόσο μάλλον τώρα με την τηλεργασία, τα απομακρυσμένα meeting και όλες τις σχετικές διαδικασίες), χωρίς αυτό να δείχνει πως δεν θα μείνουν ικανοποιημένες και άλλες ανάγκες ή απαιτήσεις - ή ακόμη και άλλα καταναλωτικά κοινά, όπως εκείνα που στοχεύουν στο gaming, τη θέαση υπηρεσιών τύπου Netflix κ.α.
Και αυτή η επικέντρωση στην βελτίωση της παραγωγικότητας του χρήστη κάνει την εμφάνιση της από την πρώτη στιγμή που ανοίγουμε τη συσκευασία: η οθόνη έρχεται εξοπλισμένη με μια βάση που δεν εντοπίζεις εύκολα σε ανταγωνιστικά προϊόντα, επαγγελματικά ή μη. Αποτελείται από δύο κομμάτια τα οποία συναρμολογούνται και ενώνονται πολύ εύκολα με την οθόνη, υιοθετώντας έναν μίνιμαλ, μαύρο/γκρι σχεδιασμό, που ταιριάζει σίγουρα σε οποιοδήποτε setup.
Και είναι αυτή η βάση που δίνει τα πρώτα θετικά «points». Σε αντίθεση με τις περισσότερες οθόνες εκεί έξω (που είναι «καρφωμένες» σε ένα κομμάτι πλαστικού και δεν... κουνιούνται από αυτό, εκτός αν πάρεις εξωτερική βάση), η συγκεκριμένη, μέσω της βάσης που προαναφέραμε, μπορεί να κινηθεί πάνω-κάτω, να περιστραφεί (ακόμη και σε πλήρως κάθετη διάταξη), αλλά και να γυρίσει αριστερά - δεξιά. Και λόγω των γωνιών θέασης που προσφέρει, η εικόνα δεν θα επηρεαστεί στα μάτια του χρήστη.
Οι περισσότερες οθόνες που χρησιμοποιούμε στα γραφεία μας, δεν προσφέρουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις σε αυτό το θέμα. Έτσι, οι χρήστες είτε καταλήγουν να αγοράζουν μια ξεχωριστή βάση, είτε να βάζουν την οθόνη πάνω σε βιβλία ή άλλα αντικείμενα - δημιουργώντας μια καθόλου επαγγελματική εικόνα. Εδώ, η Viewsonic έρχεται από «το εργοστάσιο» με ένα stand το οποίο προσφέρει κάθε δυνατότητα που λείπει από τα απλά monitor. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με το cable management σύστημα γίνεται και μια καλύτερη διαχείριση των καλωδίων, ώστε αυτά να μην μπερδεύονται.
Και δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη οθόνη με μια απλή ματιά. Η συσκευή φέρει μια σειρά υποδοχών: HDMI, DisplayPort, USB Type-C, μια USB 3.1 (με δυνατότητα upstream - το σχετικό καλώδιο υπάρχει στη συσκευασία) και τρεις USB 3.1 (με δυνατότητα downstream). Αυτό σημαίνει πως ο κάτοχος μπορεί να συνδέσει σε αυτές τις τρεις θύρες USB συσκευές (όπως ένα stick ή ένα ποντίκι) και να τις χρησιμοποιήσει κανονικά στον υπολογιστή του.
Πρέπει να σταθούμε όμως και σε μια συγκεκριμένη θύρα: την USB Type-C. Τι συμβαίνει με αυτήν; Πολύ απλά, η οθόνη μπορεί να συνδεθεί με ένα laptop και αυτή, όχι μόνο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εικόνας και ήχου, αλλά και να φορτίσει τον υπολογιστή (όπως και οποιαδήποτε άλλη συσκευή διαθέτει τέτοια, πχ smartphone), δημιουργώντας ένα πλήρες workstation. Σημειώνεται πως χρειάζεται προσοχή, καθώς θα πρέπει και το laptop να διαθέτει σχετική συμβατότητα, αλλά να είναι συμβατό και το καλώδιο, ώστε να χρησιμοποιηθεί η οθόνη για έξοδο εικόνας (USB Type-C video streaming).
Όλα τα παραπάνω, όμως, είναι έξτρα καλούδια και μια οθόνη πρέπει να προσφέρει - πάνω από όλα - καλή εικόνα. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, είναι αυτό που περιμένει κανείς, προσφέροντας μια εξαιρετικά ποιοτική εικόνα. Άλλωστε, στα βασικά τεχνικά της χαρακτηριστικά εντοπίζεται - μεταξύ άλλων - η μέγιστη ανάλυση των 2560 x 1440 pixels, το refresh rate των 60Hz, το response time των 5ms και οι γωνίες θέασης των 178 μοιρών. Σημειώνεται ότι δεν διαθέτει ανάλυση 4K (κάτι που απαιτεί και το ανάλογο hardware για να υποστηριχθεί). Στα θετικά και τα λεπτά περιμετρικά περιθώρια.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο μέγεθος των 27 ιντσών. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να δουλεύει σε μικρότερα monitor (22-23 ίντσες) και όχι σε τεράστιες αναλύσεις (περίπου στα 1600 x 900 pixels). Οι 27 ίντσες είναι, λοιπόν, ένα μέγεθος που μάλλον θα «φοβόμουν» να επιλέξω. Δουλεύοντας όμως τώρα σε αυτές, για τους σκοπούς του review, βλέπω ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα. Και είμαι βέβαιος πως, αν και βρίσκονται κοντά στο «άκρο» του τι θα επέλεγα (σίγουρα όχι παραπάνω), βρίσκονται και στο άκρο της βελτίωσης της παραγωγικότητας. Πόσο μάλλον αν κάποιος έχει μάθει να δουλεύει ούτως ή άλλως σε μεγάλες αναλύσεις και οθόνες.
Φυσικά, το monitor προσφέρει έξτρα χαρακτηριστικά (όπως Flicker Free και Blue Light Filter), είναι ενεργειακά αποδοτικό, διαθέτει διάφορες ρυθμίσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τα ενσωματωμένα πλήκτρα (τα οποία είναι φυσικά και κλικάτα, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα απλό στην χρήση μενού) αλλά και ενσωματωμένα ηχεία. Τα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν με εντυπωσίασαν, έχοντας συνηθίσει στο τεράστιο woofer που υπάρχει δίπλα μου. Αλλά δεν είναι μάλλον και ο ρόλος τους να εντυπωσιάσουν, είναι ηχεία οθόνης. Στα αξιοσημείωτα και το λογότυπο στο εμπρόσθιο μέρος, που είναι χαραγμένο ώστε να μην «ενοχλεί» και να τραβάει την προσοχή.
Στα έξτρα η εφαρμογή vDisplay Manager που είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν. Μέσω αυτής, προσφέρεται άμεση πρόσβαση σε διάφορες ρυθμίσεις, αλλά ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα Screen Split. Αυτή χωρίζει την οθόνη σε διάφορα τμήματα (κατ' επιλογή του χρήστη) ώστε σε κάθε ένα από αυτά να μπορεί να τοποθετηθεί ένα παράθυρο. Η εφαρμογή προσφέρει επιλογές που μπορούν να εντοπιστούν και αλλού (και με άλλες λύσεις, όπως τα PowerToys για split screen), αλλά δεν είναι κακό να υπάρχουν συγκεντρωμένες σε ένα app.
Κλείνοντας, η Viewsonic VG2755-2K είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται: ένα «Advanced Ergonomics Business Monitor». Προσφέροντας ανάλυση 2560 x 1440 pixels και μια ποιοτική εικόνα σε ένα πακέτο με τόσα χαρακτηριστικά εργονομίας, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο. Σε μια εποχή που η εργασία εξ αποστάσεως έχει γίνει ο κανόνας και που πολλοί περνούν ώρες μπροστά στον υπολογιστή, τέτοια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα. Και θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους κατασκευαστές.
Σχόλια