Προγράμματα υγείας και ευεξίας στους εργασιακούς χώρους έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν θετικότατα και αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που προέρχονται από τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε να κάνουμε.
Η πορεία προς την υλοποίηση πρωτοβουλιών στους χώρους εργασίας με στόχο την ευεξία και την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές, μπορεί να φαίνεται μια σχετικά εύκολη υπόθεση, όμως θέλει σωστή μελέτη, σχεδίαση, οργάνωση και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθόδων και δυνατοτήτων.
Πώς υπολογίζεται το ROI;
Πολλά εμπόδια υπάρχουν στον υπολογισμό και στη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων corporate wellness, όπως αλλιώς έχει επικρατήσει να λέγεται ROI (Return On Investment). Για τον υπολογισμό του ROI χρειάζεται να γνωρίζουμε το όφελος (επιστροφή) μιας επένδυσης και να το διαιρέσουμε με το κόστος της επένδυσης.
Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να αναγάγουμε το μετρήσιμο όφελος από μια επένδυση σε προγράμματα corporate wellness, γιατί πρώτον προκύπτουν σοβαρές ποιοτικές αλλαγές, μη μετρήσιμες με αξιοπιστία και δεύτερον, εξαρτώνται από τους ειδικούς στόχους, τις συγκριτικές μελέτες και τις διάφορες μεθοδολογίες αξιολόγησης που συχνά παρουσιάζονται ως αμφιλεγόμενες.
Αυτός είναι και ο λόγος που διάφορες μελέτες (κυρίως στις ΗΠΑ), που προσπαθούν να υπολογίσουν το ROI έχουν μια ποικιλία στις εκτιμήσεις τους που ξεκινούν από $1,65 έως $9,70 δολάρια απόδοση, για κάθε δολάριο που δαπανάται σε επενδύσεις corporate wellness.
Όφελος 327% στις επενδύσεις για corporate wellness!
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ μετά από αυστηρή αξιολόγηση 36 μελετών, προσδιορίζει τον μέσο όρο απόδοσης της επένδυσης ενός δολαρίου σε προγράμματα υγείας και ευεξίας στα 3,27 δολάρια ΗΠΑ, [Baicker, K., Cutler, D., & Song, Z. (2010)].
Σοβαρές αναλύσεις δείχνουν ότι τα ROI μπορεί να διαφέρουν λόγω διαφόρων παραγόντων, για παράδειγμα: από τον τόπο που εφαρμόζεται το πρόγραμμα wellness, από τα κίνητρα που παρέχονται, από την κουλτούρα της εταιρείας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, μέλη της οποίας είναι όλοι οι εργαζόμενοι.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων σε προγράμματα corporate wellness, έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ αντίστοιχα αποτελέσματα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, αξιοποιώντας ένα μοντέλο υπολογισμού για 10.000 εργαζόμενους, το κόστος της επένδυσης $8 ανά εργαζόμενο ανά μήνα, θα αποδώσει ένα συνολικό δυναμικό ROI από 390 έως 755 %, ανάλογα με την τοποθεσία (World Economic Forum, 2010 ).
Συνεπώς, η επένδυση στην υγεία και την ευεξία των εργαζομένων μας, επιφέρει θετικότατες προοπτικές και στην υγεία της επιχείρησής μας. Με τα προγράμματα corporate wellness εισπράττουμε πραγματική αξία από δύο πηγές: α) από τη μείωση του κόστους και β) από τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Επίσης, η βελτίωση της ατομικής υγείας του κάθε εργαζόμενου συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου ζωής του, της οικογένειάς του και επηρεάζει θετικά και τη ζωή της κοινότητας όπου δραστηριοποιείται.
Όπως καταγράφηκε στα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του έτους 2008 που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η βιώσιμη εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων υγείας και ευεξίας, καθώς και η υποστήριξη με τη παροχή κινήτρων για την παρακολούθηση αυτών των δράσεων».
Σχόλια