Οι πρώτες δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά μόλις αποφοιτήσουμε από το πανεπιστήμιο και στα πρώτα 5 χρόνια της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας, ασχέτως τι έχουμε σπουδάσει είναι περιληπτικά οι εξής: γραμματειακή υποστήριξη, τηλεφωνικό κέντρο, κειμενογράφηση, επιμέλεια ιστοσελίδων/social media, διοργάνωση εκδηλώσεων, συντονισμός έργων, ανάπτυξη επικοινωνιακού υλικού, διαχείριση λογιστικών και νομικών υποθέσεων, ομαδικότητα, ευγένεια, συναισθηματική νοημοσύνη, ευελιξία, ταπεινότητα, ευαισθητοποίηση, υπευθυνότητα, πρωτοβουλία κ.λπ.
Αυτές οι δεξιότητες απαιτούνται σε πολλαπλούς κλάδους. Ναι μεν είναι σημαντικό αυτό που έχουμε σαν «γνώση» και σαν «κατεύθυνση», αλλά είναι επίσης σημαντικό να μπορούμε να δούμε και εναλλακτικούς τρόπους να χρησιμοποιηθούν διότι στον χώρο εργασίας η «εναλλακτική» από κάποια στιγμή και μετά απαιτείτε. Πότε; Όταν ξεκινάει η αίσθηση της απαίτησης για «κάτι παραπάνω». Όχι απαραίτητα επειδή το ζητάει ο εργοδότης, αλλά επειδή νιώθουμε πως πέφτουμε σε «εργασιακή νάρκη» και σκεφτόμαστε 'δεν πάει άλλο!', 'δεν υπάρχει!', 'βαρέθηκα', 'δεν βγαίνει πουθενά' (γελάτε; σίγουρα έχετε κάποια σχετική εμπειρία!)
Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε από το απλά να βυθιζόμαστε σε αυτές τις σκέψεις; Μπορούμε να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας σε κάτι διαφορετικό. Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να μας ξανά φέρει σε αυτό που ακριβώς αναζητάμε. Μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ταλέντα που δεν ξέραμε πως είχαμε. Μπορεί να μας διδάξει πως να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα με διαφορετικούς τρόπους από ότι έχουμε συνηθίσει.
Και ερχόμαστε πάλι στο θέμα του εθελοντισμού. Όλοι πάνω κάτω έχουμε σκέψεις και ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα σε ζητήματα όπως: περιβάλλον, κοινωνία, υγεία, άνθρωπο, φύση, αθλητισμό, παράδοση, τέχνη, σπάνιες καλλιέργειες... (χαμογελάτε; σίγουρα έχετε να προσθέσετε!)
Όταν βρισκόμαστε στις αρχές τις εργασιακής μας σταδιοδρομίας, εκτός δουλειάς ή σε ένα σταυροδρόμι, με την εθελοντική εργασία μπορούμε να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας σε αυτό το κάτι διαφορετικό από το να παραμείνουμε βυθισμένοι σε σκέψεις. Αυτή η κίνηση μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν και ταυτόχρονα μας βοηθάει να αποκτήσουμε και νέες δεξιότητες. Γιατί;
Γιατί είμαστε τόσο πωρωμένοι με το ζήτημα που πρεσβεύουμε μαζί με την εθελοντική ομάδα που όλοι «δουλεύουν» για ένα κοινό αποτέλεσμα. Αυτό το «κοινό» που στοχεύει η ομάδα βοηθάει όλα τα μέλη να προοδεύουν και να εξελίσσονται σαν επαγγελματίες και πολίτες χωρίς στερεότυπα, ταμπέλες και διακρίσεις. Έτσι η ομαδική προσπάθεια καταφέρνει να δημιουργήσει ένα θετικό αποτέλεσμα για το ζήτημα. Γιατί;
Γιατί το σύνολο των δεξιοτήτων της ομάδας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των δεξιοτήτων ενός ατόμου - κάτι που όλο και περισσότερο έχει ανάγκη ένας χώρος εργασίας και ολόκληρη η αγορά.
Η εθελοντική εργασία είναι «δουλειά». Απαιτεί και αναπτύσσει «προσόντα» που είναι χρήσιμα και μεταβιβάσιμα σε πολλαπλούς κλάδους και τομείς – ιδιωτικούς και δημόσιους. Εμπλουτίζει γνώσεις, καλλιεργεί χαρακτήρα, εμπνέει ανθρώπους, ενθαρρύνει ομάδες, ανταμείβει προσπάθειες και εξοπλίζει μια χώρα με δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην εργασία και στην ζωή.
Μην ξεχνάμε πως η σχέση εργασία-ζωή είναι μια σχέση αλληλοσυμπλήρωσης. Είναι περιζήτητοι πλέον οι επαγγελματίες που έχουν ενδιαφέροντα για ζητήματα που ανέφερα προηγουμένως καθώς και χαρακτήρες που μπορούν να συνεργάζονται με άλλους για ένα κοινό αποτέλεσμα - πέραν από το θετικό οικονομικό κέρδος - για το «κάτι παραπάνο» που επίσης εμπνέει μία εναλλακτική, θετική αξία.
Σας εύχομαι μια αξέχαστη εμπειρία εθελοντισμού το 2013!
Σχόλια