Πώς να διαχειριστείς το χρόνο σου, όταν ο «χρόνος» έχει χάσει το νόημά του.
Παλιά, όταν επιστρέφαμε σπίτι μετά τη δουλειά, οι περισσότερες ομάδες είχαν ορισμένους κανόνες για το πώς τελειώνει η μέρα. Ίσως γύρω στις 5 μ.μ οι άνθρωποι άρχιζαν να φεύγουν και οι περισσότεροι έφευγαν στις 6 μ.μ. Με εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως εξαιτίας της Covid-19, πλέον αυτοί οι κανόνες είναι λιγότερο ξεκάθαροι.
Αν οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στο γραφείο, η μέρα δεν τελειώνει ποτέ, αν και φυσικά πρέπει να τελειώνει. Αλλά υπάρχει μια προσέγγιση που ξεπερνά το μέτρημα των ωρών και καθορίζει αν έχεις δουλέψει αρκετά.
Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι δεν μπορούν να διαχωρίσουν την προσωπική από την επαγγελματική ζωή και τείνουν να δουλεύουν και ώρες εκτός του ωραρίου τους. Το 66% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ήταν πιο πιθανό να δουλεύει βράδυ και Σαββατοκύριακα, συγκριτικά με πριν.
Ποια μέθοδος μπορεί να σε βοηθήσει
Για να καταφέρεις να διαχωρίσεις την προσωπική από την επαγγελματική σου ζωή, φτιάξε μικρές και στοχευμένες καθημερινές to-do lists. Μερικά θα είναι συγκεκριμένα καθήκοντα και κάποια άλλα πιο αφηρημένα, όπως το να σκεφτείς νέες ιδέες για ένα project ή να γράψεις κάποια άρθρο, και κάποια άλλα είναι πιο διοικητικά καθήκοντα, αλλά ό,τι και να υπάρχει στη λίστα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν σταματήσεις να δουλεύεις.
Μόλις φτιάξεις τη λίστα σου, σκέψου πότε θα ασχοληθείς με καθένα από αυτά, όπως συμβουλεύει ο guru αποδοτικότητας David Allen. Μόλις ολοκληρώσεις τη λίστα σου, μπορείς να σταματήσεις να δουλεύεις, είτε είναι 2 μ.μ., είτε 7 μ.μ.
Ακόμα κι αν ο χρόνος δεν είναι ο κύριος δείκτης αποδοτικότητας, είναι αναμενόμενο να περιμένεις ότι τα καθήκοντα μιας μέρας θα χρειαστούν 7-8 ώρες. Μια μέρα με καθήκοντα μιας ώρας θα σε κάνει να βαρεθείς και μια μέρα 13 ωρών εργασίας θα σε αφήσει εξαντλημένο. Το καλύτερο είναι να στοχεύεις κάπου στη μέση.
Αλλά ελλείψει ομαδικών κανόνων εργασίας, οι καθημερινές λίστες καθηκόντων σου επιτρέπουν να σταματήσεις να εργάζεσαι. Μπορείς να χαλαρώσεις το απόγευμα ή το Σαββατοκύριακο, γνωρίζοντας ότι ολοκλήρωσες τα καθήκοντά σου, ακόμα κι αν το γραφείο σου είναι στο σαλόνι.
Οι στοχευμένες λίστες καθηκόντων είναι επίσης πιο αποδοτικές. Οι άνθρωποι μπορεί να σπαταλήσουν 8 ώρες στην καρέκλα ενός γραφείου, κάνοντας στην ουσία τίποτα, αλλά νιώθοντας εντάξει γιατί είναι σωματικά εκεί. Η διαχείριση των καθηκόντων κι όχι του χρόνου σημαίνει εστίαση στα αποτελέσματα.
Αρχική δημοσίευση από Ελίζα Σακκά, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια