Το περισκόπιο της ασφάλισης: Αγωγές για εργοδοτικές ευθύνες, νέες τάσεις, νέα δεδομένα
«Η φιλανθρωπία χαρίζει ψίχουλα από το τραπέζι. Η δικαιοσύνη προσφέρει θέση στο τραπέζι». Τα λόγια ανήκουν στον Bill Moyers, 1934-, Αμερικανό πολιτικό σχολιαστή. Ογδόντα έξι χρόνια μετά, 2020 προς 2021, τι σχέση μπορεί να έχουν τα λόγια αυτά σήμερα, επί των ημερών της πανδημίας;
Πέφτουν βροχή οι αγωγές για εργοδοτικές ευθύνες, μαθαίνουμε από τους μεσίτες ασφαλίσεων. Ο λόγος γιατί οι εργαζόμενοι, λόγω της απομακρυσμένης εργασίας δουλεύουν από το σπίτι, σε συνθήκες μη ενδεδειγμένες. Πριν λίγους μήνες έπεφταν βροχή οι δωρεές οπτικοακουστικών μέσων για την διευκόλυνση της εργασίας, όλοι κάτι μοίραζαν από φιλανθρωπία. Για να κάτσεις στο «τραπέζι» θέλει δικαιοσύνη, αλλά και νομοθεσία που να εφαρμόζεται. Εκδίδονται οι αποφάσεις, αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές κάποιους, κάποιους πάλι, όχι. Ανοίγουν δουλίτσες.
Περιγράψαμε λίγο πριν μία νέα τάση για την ελληνική πραγματικότητα. Πάμε και για άλλη μία;
Η τάση των αγορών για αυξήσεις ασφαλίστρων που ξεκίνησε το 2019, συνεχίστηκε μέσα στο 2020 και όλα δείχνουν ότι θα γίνει ακόμη πιο προφανής μέσα στο 2021. Οι περισσότερες από τις δυναμικές από πλευράς capacity και τεχνογνωσίας αγορές μιλούν για αυξήσεις ασφαλίστρων που θα ξεπεράσουν το 20%. Αν και ακόμη δεν διαθέτουμε ούτε τα στοιχεία του 2020 για να διαπιστώσουμε κατά πόσο υλοποιήθηκε αυτή η τάση, ΜΟΝΟ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ πως είναι βέβαιο ότι η χρονιά θα κλείσει με διψήφια αύξηση στα ασφάλιστρα για τους περισσότερους από τους ηγετικούς παίκτες της διεθνούς αγοράς.
Πριν γίνεις γενναιόδωρος, ας γίνεις δίκαιος, μετράει στο τραπέζι
Οι αγορές, παράλληλα δείχνουν να έχουν μεγάλη επάρκεια σε επίπεδο αποθεμάτων και άρα ανάληψης κινδύνων. Ήδη οι Lloyd’s ανακοίνωσαν αύξηση του πολυκλαδικού stamp capacity κατά 6,4%, για το 2020, δηλαδή στα 33 δισ. λίρες, ενώ παράλληλη είδαμε να ασκείται σημαντική πίεση από πολλούς ασφαλιστές σε ό,τι αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις ασφάλισης, καθώς και στα εκπιπτόμενα, κυρίως γιατί ο στόχος των ασφαλιστών είναι η βελτίωση του τεχνικού αποτελέσματος πέρα και πάνω από την όποια αύξηση των ασφαλίστρων. Εμ, δεν θέλει προσοχή στο τι μπορείς να δώσεις πραγματικά πριν ξεκινήσει το μοίρασμα;
Πρέπει να στέκεσαι όρθιος, όχι να σε κρατάνε όρθιο για να σε δείξουν
Βλέπουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευνοημένες, εφόσον στην τοπική αγορά μέχρι, στιγμής τουλάχιστον, τα ασφάλιστρα έχουν παραμείνει σταθερά σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα, κυρίως λόγω των προηγούμενων όρων των αντασφαλιστικών συμβάσεων (treaty). Βεβαίως, και καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και άρα η ανανέωση των συμβάσεων αυτών, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα ότι και για το 2021 η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει κινδύνους με τα ίδια rates. Για να σταθούν όρθιοι οι πελάτες, θα πρέπει να σταθούν στο ανάστημά τους και οι ασφαλιστικές.
Να και μία ακόμα τάση, που ήρθε από τα παλιά
Νάσου μπροστά μας και πάλι τα βερεσέδια. Ο κορονοϊός θα μας τα αφήσει κληρονομία, ή άλλιως πεσκέσι. Το κακό με αυτή την κληρονομιά στην Ελλάδα είναι ότι είναι «ατελείωτη». Τα είχαμε βιώσει επί της οικονομικής κρίσης, είδαν και έπαθαν οι ασφαλιστές πιστώσεων να την πετάξουν από πάνω τους, την ξαναφορτώθηκαν. Είναι από αυτές τις κληρονομιές που σε κάνουν να βαρυγκωμάς και να ασφυκτιάς.
Τι μας λέει λοιπόν o χρησμός της Πυθίας;
Ενώ, οι επιχειρήσεις ακούστηκε ότι επωφελούνται των κυβερνητικών μέτρων, οι ασφαλιστές πιστώσεων θα παραλάβουν πακετάκια με πολλές εκπλήξεις. Τέτοιες εκπλήξεις που δεν καμουφλάρονται ούτε με πολύχρωμες κορδέλες και περιποιημένες συσκευασίες. Μα τι λέτε να είναι; Πάντως όχι σε τέτοιο σημείο ώστε να χρειαστούν «ωτοασπίδες» , οι κρότοι δεν θα είναι τόσο μεγάλοι, θα όμως αρκετοί ώστε να τους κάνουν να «αμπαρωθούν» και πάλι για να ανακτήσουν και πάλι δυνάμεις.
Και επειδή τον ρόλο της Πυθίας τον έχουν αντικαταστήσει οι οίκοι αξιολόγησης για να διαβάσουμε τι λέει ο χρησμός της Moody’s. Με περίσσια προσοχή διαβάζουμε να λέει ότι τα κυβερνητικά μέτρα, μπορεί να βοήθησαν κάπως τις επιχειρήσεις, οι ασφαλιστές πιστώσεων, όμως, θα έχουν να διαχειριστούν υψηλότερες απαιτήσεις στους μήνες που μας έρχονται. Οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν με τον ρυθμό που πάνε τα μέτρα, οδηγώντας σε λουκέτα και σε στάσεις πληρωμών.
Οι τρεις Κυρίες είναι εκτεθειμένες, όπου και να πάνε
Euler Hermes, Atradius και Coface είναι εκτεθειμένες απέναντι σε πολλούς κλάδους, «φλερτάρουν» ιδιαίτερα με τον κλάδο της φιλοξενίας και των ταξιδιών. Για να δούμε τα αποτελέσματα των κοινωνικών αποστάσεων και τις επιδράσεις που θα έχουμε εδώ. Εδώ, έχουμε να κάνουμε και με έναν κορονοϊό ο οποίος γεωγραφικά έχει απλωθεί και παντού. Πού να πας και πού να κρυφτείς, όπου και να πας σε βρίσκει. Ας μην πιάσουμε όμως πόσο εκτεθειμένες σε λουκέτα είναι οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού που δεν είχαν εμπιστευτεί μία από τις τρεις, ήτοι την Euler Hermes, την Atradius ή την Coface ή κάποιον από τους εξειδικευμένους μεσίτες ασφαλίσεων στις πιστώσεις. Και να φανταστείτε πριν κάνα χρόνο ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός προέτρεπε συνεχώς τον κλάδο να έχει καλύψεις έναντι κακοτοπιών. Αφορμή τότε ήταν η Thomas Cook.
Τέλος χρόνου τώρα
Χτυπά από παντού το καμπανάκι για την Εθνική Ασφαλιστική. Ό,τι ήταν να γίνει έγινε; Ό,τι ήταν πάρουμε, το πήραμε; Ή θα υπάρξει συνέχεια και μέσα στο 2021. Για κάποιους μεγάλους τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Αν θα έρθει η CVC, το παραμύθι θα βγάλει Δράκο.
Σχόλια