Είναι παντού, σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη. Κυκλοφορούν online, όμως πλέον εμφανίζονται και σε τηλεοπτικά spots, αφίσες και έντυπα. Κυριαρχούν στα social media, ειδικά στο twitter και στο instagram. Και παρόλα αυτά, ακόμη δεν έχουμε μάθει καλά καλά πώς χρησιμοποιούνται, και γιατί και πώς μπορούν να είναι χρήσιμα στο marketing.
Τα βασικά των #hashtags
Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που πατάτε πάνω σε ένα hashtag, πραγματοποιείτε μια αναζήτηση, για κομμάτια περιεχομένου που έχουν δημοσιευτεί στα social media για το θέμα αυτό. Επομένως, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε εσείς ένα hashtag, προσθέτετε κάτι στη συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτό το θέμα. Από αυτή την απλή περιγραφή προκύπτουν ήδη δύο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, με προεκτάσεις που αφορούν πολύ το marketing:
- Χρησιμοποιώντας ένα hashtag το περιεχόμενό μας εμφανίζεται στο κοινό που έχει ενδιαφέρον γι αυτό, ανεξάρτητα αν είναι ήδη fans ή followers της σελίδας μας. Δηλαδή, για το marketer αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει σημαντικά μεγαλύτερη απήχηση μέσω των hashtags (θα δούμε παρακάτω πώς) αφού το περιεχόμενό του θα εμφανιστεί σε νέο κοινό.
- Για να συμβεί όμως όλο αυτό, το hashtag θα πρέπει να έχει νόημα, ώστε κάποιος χρήστης να σκεφτεί να αναζητήσει βάση αυτού. Με άλλα λόγια, είναι από άσκοπο μέχρι αστείο να συμπληρώνουμε στα posts μας #tokefalimoupaeinaspaseiallaantexogiatietsieimaiego. Μάλιστα, την επόμενη φορά που θα δείτε κάτι ανάλογο (σε όποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι αν είναι) και θα πατήστε επάνω, θα παρατηρήσετε το εξής: δεν υπάρχει κανένα άλλο post κάτω, δηλαδή η αναζήτηση θα έχει φέρει ένα και μόνο αποτέλεσμα, το post που έτσι κι αλλιώς διαβάσατε. Και μόλις θα έχετε γίνει μάρτυρες μιας κακής χρήσης αυτής της τεχνικής.
Να σημειώσουμε επίσης, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ότι τα hashtags δεν αναγνωρίζουν κενά ανάμεσα στις λέξεις, ούτε σημεία στίξης, επόμενως το πολύ διαδεδομένο #Don’ts είναι απλά ένα πολύ διαδεδομένο λάθος. Τα ελληνικά, λόγω των τόνων, έχουν εξ’ορισμού μια ιδιομορφία, χωρίς όμως να είναι λανθασμένη η χρήση με ή χωρίς αυτόν. Απλώς καλύτερα πριν το γράψουμε, να δούμε ποια από τις δυο εκδοχές είναι η πιο διαδεδομένη ώστε να συμμετέχουμε στη σωστή συζήτηση.
Για το digital marketer που θέλει να εντάξει το εργαλείο αυτό στη στρατηγική περιεχομένου πάντως, υπάρχουν 4 διαφορετικοί, συμπληρωματικοί και ενδιαφέροντες τρόποι:
Τα Hashtags των brands
Ο πιο προφανής και απλός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τα hashtags στο marketing είναι εντάσσοντάς τα σε καμπάνιες, όπως το #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ (#Likeagirl) της Always. Αν το hashtag είναι εύκολο, απλό και έξυπνο, θα αποκτήσει δική του online ζωή (μεταφρ: θα γίνει viral) και θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται σε διάφορα πλαίσια, διευρύνοντας τη συζήτηση και έξω από τα όρια του brand, διατηρώντας το όμως αυτό στο επίκεντρο. Αν για παράδειγμα το #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ αρχίσει να χρησιμοποιείται σε διάφορες συζητήσεις, που δεν αφορούν την Always αλλά στα κορίτσια γενικά, ενώ παράλληλα το brand συνεχίζει να το εντάσσει στα posts του, θα αναπτυχθεί ένας πλούσιος διάλογος γύρω απο το θέμα, με τη συμμετοχή του brand, αλλά με την ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών επίσης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο marketer σε κάθε post θα πρέπει να προσθέτει το hashtag της καμπάνιας και το hashtag του brand του. Αν μάλιστα το post αφορά το Facebook, αυτά αρκούν, αφού περισσότερα από τρία hashtags έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην επιτυχία του post.
Τα trending hashtags
Στα social media εμφανίζονται trending/ δημοφιλή θέματα, τα οποία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν μεγάλη απήχηση και τραβούν την προσοχή των χρηστών. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική για την αναγνωρισιμότητα και την εικόνα των brands να μπαίνουν στις συζητήσεις αυτές, χρησιμοποιώντας το hashtag, αφού το post τους θα εμφανιστεί σε πολλούς χρήστες, άμεσα. Το κλειδί της επιτυχίας εδώ, βέβαια, και θέλει πολλή προσοχή αυτό, είναι το post να συνδέεται όντως με το θέμα της συζήτησης. Σίγουρα πολλοί θα σκεφτούν να εκμεταλλευτούν το trend για να προωθήσουν τα δικά τους μηνύματα, όμως, με βεβαιότητα, οι χρήστες δε θα εκτιμήσουν την παραβίαση και θα υποστηρίξουν την προσπάθεια- μάλλον το αντίθετο.
Τα hashtags των συζητήσεων
Σε περιπτώσεις events ή εξειδικευμένων θεμάτων, προκύπτουν hashtags που οριοθετούν μια συγκεκριμένη συζήτηση, όπως το #BelgianGP για το Grand Prix της Formula 1 για τον αγώνα στο Spa ή το #AskTheDoctor για ιατρικές ερωταπαντήσεις. Με την ίδια λογική που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή το post να είναι σχετικό με τη συζήτηση, είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τα brands να μπαίνουν σε αυτά τα θέματα, που ανεξάρτητα από το πόσο πολύ κόσμο συγκεντρώνουν, από φύση είναι πολύ στοχευμένα. Επομένως, έχει νόημα για ένα φαρμακείο για παράδειγμα, να μοιραστεί μια πληροφορία σχετικά με την επίδραση ενός φαρμάκου στο #AskThedoctor κι εφόσον στο post συμπεριλαμβάνεται και το απαραίτητο call to action, για παράδειγμα ένα link για άμεση παραγγελία, αυτή η δημοσίευση μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμη.
Τα hashtags του περιεχομένου
Τέλος, τα hashtags που σχετίζονται με το περιεχόμενο, εξασφαλίζουν ότι το post θα εμφανιστεί σε αναζητήσεις που αφορούν το θέμα, για παράδειγμα #marketing_tips για ένα άρθρο σαν αυτό. Ειδικά στο instagram και στο twitter, που τα hashtags είναι πιο διαδεδομένα, οι χρήστες κατ’ εξοχήν αναζητούν περιεχόμενο έτσι, επομένως πέραν από χρήσιμο είναι και λογικό οι δημοσιεύσεις να συνοδεύονται από ανάλογα # ώστε να ταξινομούνται σωστά. Σημειώνουμε ότι μπορεί για το Facebook ο μέγιστος αριθμός ανά δημοσίευση να είναι 3 hashtags, για το twitter είναι 2, για το Instagram όμως , ο ελάχιστος αποδοτικός είναι 11. Αυτή η πληροφορία είναι χρήσιμη, γιατί έτσι αυξάνεται η απήχηση των δημοσιεύσεων ανά μέσο, δημιουργεί όμως μια μικρή ταλαιπωρία, αφου ουσιαστικά μας αποτρέπει από την απευθείας δημοσίευση στο Facebook των Instagram posts μας.
Πέραν απο τη χρησιμότητα των hashtags αυτό που έχει σημασία να κρατήσει κανείς ότι τα νέα μέσα, είτε γιατί εμπλέκεται η τεχνολογία, είτε γιατί έχουν διαμορφώσει νέες καταναλωτικές συμπεριφορές, έχουν κατά συνέπεια και νέους κανόνες. Επομένως, πριν ξεκινήσουμε δια της μιμητικής να υιοθετούμε ένα νέο εργαλείο, είναι καλό να κατανοήσουμε τη στρατηγική αλλά και την τεχνική του χρήση, αν μη τι άλλο για να αποφύγουμε τα κραυγαλέα λάθη. #Do
Σχόλια