Και μετά την κρίση... τι; Η σημασία του mentoring
Είναι το mentoring πιο αναγκαίο και σημαντικό σήμερα από ποτέ; Κατηγορηματικά ναι. Το mentoring έχει να κάνει με την ηγεσία και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Και όλοι αυτό επιζητούμε.
Σε εποχές σαν την τωρινή, επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογική - και όχι μόνο - τόνωση των ανθρώπων, γνωρίζουν άνθηση. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι ψάχνουμε για διέξοδο στα όποια προβλήματα μας δημιούργησε η κρίση, είτε είναι προσωπικά είτε επαγγελματικά.
Για τις επιχειρήσεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς όλοι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θέλουν να έχουν κάποια στήριξη (έμμεση ή άμεση) από κάποιον τρίτο που είναι έξω από τη δική τους εργασία και βλέπει τα πράγματα με πιο ψυχρό μάτι.
Αυτήν την ανάγκη καλείται να καλύψει ο μέντορας. Δεν είναι σύμβουλος αλλά ένας άνθρωπος που στέκεται πλάι στον επαγγελματία, τον ακούει και εκφράζει τη γνώμη και την άποψη του. Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο μέντορας σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που διαθέτει και την κουλτούρα που έχει, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες σήμερα.
Στο σημερινό άρθρο – που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου - θα εξετάσουμε τις παραμέτρους που υφίστανται στην τωρινή κρίση - οικονομική, ιατρική, οικογενειακή - και πως ο μέντορας μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αναστροφή και επανίδρυση της προσωπικότητας, της δουλείας, της επιχείρησης. Δηλαδή, πως θα είναι ο άνθρωπος, ο επαγγελματίας, την επόμενη μέρα.
Στο πρώτο μέρος του προηγουμένου άρθρου τονίσαμε το γεγονός ότι η επιχείρηση, ο επαγγελματίας και όλοι μας γενικά, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Όχι να κάνουμε επανεκκίνηση. Αλλά επανέναρξη. Ένα νέο ξεκίνημα. Από τη βάση.
Γιατί αυτή η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία που μας δίνεται να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν το νέο μέλλον μας.
- Πως θα είμαστε πλέον σαν οντότητες, άτομα, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες;
- Τι είναι αυτό που πρέπει να ξανασκεφτούμε, να αλλάξουμε, να προσαρμόσουμε;
- Πως θα κάνουμε αυτές τις αλλαγές;
- Τι εργαλεία έχουμε και τι θα χρειαστούμε επιπλέον;
- Πως θα συγχρωτιστούμε με το περιβάλλον, με τους ανθρώπους γύρω μας, τους συγγενείς, τους φίλους, τους συνεργάτες;
Έτσι ώστε η νέα πραγματικότητα να μας βρει καλύτερα προετοιμασμένους για τη νέα αυτή κατάσταση.
Αναφέραμε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σχεδίου. Ενός πλάνου. Το ονομάσαμε Επιχειρηματικό σχέδιο (Ε.Σ.).
Δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο θα περιγράφει και θα απεικονίζει:
- Τις ιδέες και το όραμα μας,
- Τις σκέψεις μας,
- Τον τρόπο δουλειάς,
- Τα μέσα - εργαλεία που χρειαζόμαστε και είναι αναγκαία,
- Τον χώρο στον οποίο κινούμαστε,
- Τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε,
- Τον τρόπο υλοποίησης και ελέγχου.
Αλλά προσοχή. Ένα σχέδιο μικρό και πρακτικό. Που οπωσδήποτε να ακολουθήσετε. Ώστε να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα του στη πορεία.
Σ’ αυτήν την νέα πορεία, η βοήθεια και η συμμετοχή του μέντορα είναι σημαντική και έρχεται να καλύψει το κενό. «Τι και πως να το κάνω»;
Ο μέντορας είναι αυτός ο οποίος διαθέτει εμπειρίες και γνώσεις που σωρευθήκαν στα χρόνια και έχει την κατάλληλη πιστοποίηση (εκπαίδευση και κατάρτιση) να ακούσει, να δώσει ιδέες, να προτείνει λύσεις και να κατευθύνει τους ανθρώπους να περάσουν στα επόμενα στάδια της δημιουργίας.
Ο μέντορας θα ακούσει. Θα κάνει ερωτήσεις. Ώστε να αντιληφθεί ποιος στο βάθος είναι ο συνομιλητής του. Πως σκέπτεται, πως νιώθει, τι αντιμετωπίζει, πως θα ήθελε να είναι; Είναι ένα είδος εξομολόγησης και ο μέντορας είναι ο... εξομολογητής.
Ο μέντορας θα βοηθήσει τον επιχειρηματία μέσω της ανοικτής επικοινωνίας να;
- Αντιληφθεί πράγματα και καταστάσεις μέσα από το μάτι του τρίτου, του αντικειμενικού και εξωτερικού παράγοντα.
- Δώσει ιδέες, προτάσεις και λύσεις σε θέματα που ο ίδιος είτε δεν θέλει είτε αποφεύγει να αντιμετωπίσει
Οι μέντορες, με μια λέξη, είναι «σύμβουλοι ψυχής». Είναι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και το μεράκι να προσφέρουν. Να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες στη δύσκολη πορεία τους... μετά την κρίση. Αλλά και στη διάρκεια της.
Έχουν εκπαιδευτεί και έχουν κριθεί λαμβάνοντας αντίστοιχη πιστοποίηση ώστε να απολαμβάνουν τον σεβασμό του «πελάτη». Μεταφέρουν τη γνώση και εμπειρία τους με τρόπο κατανοητό και κατευθύνουν τον «πελάτη» προτείνοντας λύσεις και ιδέες απλές, πρακτικές και εφαρμόσιμες. Δεν πιέζουν για την εφαρμογή αλλά είναι δίπλα και παροτρύνουν στην εφαρμογή.
Ο μέντορας είναι έννοια σχετικά νέα στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο Έλληνας - είναι γνωστό αυτό - είναι ατομιστής και εγωιστής. Θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Μέσα του όμως και βαθιά, γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια από άλλους. Τους μέντορες ή άλλους εξωτερικούς συνεργάτες. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν άλλες παραστάσεις και είναι κατά κύριο λόγο αντικειμενικοί και άρα θα μας δείξουν άλλους δρόμους.
Αυτό δείχνει υγεία. Και φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ειδικότερα σήμερα. Στην εποχή της κυριαρχίας των social media. Που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται. Απλά διαβάζουν στο tablet ότι τους... σερβίρεται. Και το θεωρούν σωστό και πανάκεια.
Σχόλια