Τι δουλειά έχει ένα τέτοιο άρθρο εδώ; Εάν αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις, ώρα για ένα «σφηνάκι» απόδοσης τίτλων. Ο τίτλος πρέπει να τραβάει την προσοχή. Φανταστείτε δηλαδή να έγραφα «Περί πληρωμένων ενεργειών προσέλκυσης κοινού και διαγωνισμών στα social media» (χασμουρητό...).
Βέβαια περί αυτού πρόκειται αλλά και για μερικές προεκτάσεις.
Τα Social Media είναι σχέσεις. Και ήδη αν είμαστε πάνω των 10 (ετών) ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλών μορφών σχέσεις. Σχέσεις αγνές, συμφέροντος, πάθους, «κολλήματα», «ουσιαστικές» (ναι, εντός εισαγωγικών). Αλλά και σχέσεις πληρωμένες.
Οι πληρωμένες σχέσεις
Απλή συναλλαγή. Ο πελάτης βάζει το χέρι στην τσέπη, δίνει το αντίτιμο σε εκείνο/εκείνη που την έπεισε ότι το «προϊόν είναι καλό» το παίρνει και μαζί την απόλαυση που αυτό προσφέρει και χαίρεται. Σχέση δεν υπάρχει αλλά συναλλαγή.
Μια αναγωγή. Ο Θανάσης και η Καιτούλα βλέπουν έναν Online διαγωνισμό του Brand Y για να κερδίζουν το super ταξίδι. Αρκεί να κάνουν Like, Follow, Click, Πιν, Share κλπ σε κάτι. Το κάνουν, συμμετέχουν και όλα μια χαρά. Εάν κερδίσουν ακόμη καλύτερα. Αυτό είναι το μοντέλο «δεν σε ήξερα, αλλά σε άκουσα και είμαι εδώ επειδή απλά θέλω να κερδίσω ή ελπίζω να κερδίσω». Σχέση αμφίδρομα συμφεροντολογική (σπάνια είναι τέτοια όταν εμπεριέχεται κοινωνικός σκοπός).
Έτσι δόθηκαν χρήματα, αγοράστηκε κάτι. Ανταλλαγή. Είναι αυτό τα Social Media; Είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο. Εάν το κοινό που μάζεψες με μια πληρωμένη ενέργεια, δεν δει το λόγο που θα το κάνει να ξανάρθει, να συμμετέχει, να σχολιάσει (και έτσι να ανέβει και το EdgeRank) απλά θα εμφανιστεί την άλλη φορά που θα πληρώσεις (διαγωνισμός, υπόσχεση με ανταμοιβή).
Το θέμα είναι ότι μια που τον έφερες στη σελίδα σου πως θα τον μετατρέψεις (ή ένα ποσοστό από όλους) σε ένα ενεργό έμμεσο διαφημιστή σου αλλά και συμμέτοχο στη διαδικασία (που πρέπει να έχεις) για να εξελίξεις το προϊόν/υπηρεσία σου.
Το πληρωμένο δεν είναι κακό αρκεί να υπάρχει εξέλιξη. Τόσες ταινίες έχουν βγει που το παλικάρι βγάζει την κοπέλλα από το βούρκο (πάντα έτσι, η κοπέλα δεν βγάζει ποτέ κανέναν). Αφού πλήρωσες και τα προσόντα σου μαθεύτηκαν είναι ευκαιρία για να σε μάθουν περισσότεροι.
Βεβαιώσου ότι τα προσόντα σου είναι καλά ή έχεις περιθώριο βελτίωσης.
Τα One Night Stand
Σχεδόν πάντα χωρίς οικονομική συναλλαγή με αμφότερους να ξέρουν για ποιο λόγο παρευρίσκονται. Αφού ολοκληρωθεί ο λόγος θα φανεί και αν θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση. Εξαρτάται από τα τρέχοντα θέλω και των 2 ή ο ένας είναι τόσο καλός που ξέρει πώς να υπάρξει συνέχεια.
Έτσι γνωρίζεις και φέρνεις κόσμο στο σπίτι αλλά στο τέλος δεν μένει κανείς. Άντε με κάποιους να υπάρξει και επανάληψη κάποια στιγμή.
Θες να γίνει πιο ουσιαστική η σχέση; Πρέπει να ξέρεις τι θες και τι κόσμο τραβάς. Αυτό που θες αυτό θα τραβάς και αυτό θα μείνει λίγο πολύ στο τέλος.
Θες να δέσει πιο καλά «το γλυκό»; Αρραβώνες (παραδοσιακός), γάμους, παιδιά, κλπ; Τότε χρειάζεσαι περισσότερη ουσία αλλά και αρχές όπως το να βοηθάς, ο σεβασμός, ειλικρίνεια, να ακούς, να είσαι διαλλακτικός.
Έτσι, όπως και στη ζωή, έρχονται τα «δεσίματα» και οι καρποί αυτών. Είναι οι ίδιες αρχές γιατί απλά το online ακολουθεί αυτό που κάνουμε offline. Δεν ακολουθούνται διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτός που offline βοηθάει, θα κάνει το ίδιο online και με τη δουλειά του.
Τα Social Media είναι σχέσεις. Χτίζοντάς τες έρχεται αποτέλεσμα. Για αυτό και οι ουσιαστικές παίρνουν λίγο χρόνο και οι πληρωμένες/one night stand εξανεμίζονται γρήγορα.
Σχόλια