Η επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί απλώς μία οικονομική συναλλαγή, αλλά συμπεριφορά και στάση ζωής, με πολλές και σημαντικές διαστάσεις. Διαστάσεις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές. Άλλωστε οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν μόνο βασικό πυλώνα της οικονομίας, αλλά και σημαντικό κίνητρο για τις κοινωνίες, το πολιτισμό, το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το ευαγγέλιο της ΕΚΕ, το ISO 26000, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμβάλει στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με την υιοθέτηση νέων προτεραιοτήτων στη φιλοσοφία τους. Η επανάσταση της εταιρικής υπευθυνότητας στις απαρχές του 21αι. που συνέβαλε στην αντιστροφή των επιχειρηματικών προτύπων, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό θαύμα - ένα θαύμα από το οποίο καλούμαστε να μάθουμε και να το επαναλάβουμε. Αληθεύει βεβαίως, ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ πολύ μεγαλύτερα φαίνονται να είναι και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αναφορικά με την κουλτούρα και την επιχειρηματική αλλαγή για την υιοθέτησή της. Δυστυχώς αυτά τα εμπόδια, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα ορθώνουν σήμερα μία χούφτα «ειδήμονες» που επιθυμούν να επιβληθούν στον τομέα της ΕΚΕ.
Συνδυάζοντας τα κρίσιμα διδάγματα της οικονομικής κρίσης με τις δυνατότητες της επιχειρηματικής επανεκκίνησης που μας παρέχει το ISO 26000, έχουμε έναν οδηγό για να δημιουργήσουμε μία μεγάλη στροφή και να ωθήσουμε τον κόσμο μας προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Αν ο στόχος είναι η στροφή προς τη βιωσιμότητα, η σύγχρονη εμπειρία λέει πως η ανακατεύθυνση των καταναλωτικών επιλογών φέρνει αποτελέσματα.
Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο καταστημάτων λιανικής Walmart στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, δέχθηκε έντονη κριτική για τις πρακτικές της σε ζητήματα περιβάλλοντος και αλυσίδων διανομής. Λόγω της αρνητικής εικόνας που είχε δημιουργηθεί, ένα ποσοστό περίπου 8% των πελατών της εταιρείας σταμάτησε να επισκέπτεται τακτικά στα καταστήματά της. Η εταιρεία συνειδητοποίησε ξαφνικά, ότι η στρατηγική των χαμηλών τιμών που την είχε φέρει στην κορυφή, δεν μπορούσε να της εξασφαλίσει την επιβίωσή της στο μέλλον, καθώς οι καταναλωτικές συμπεριφορές είχαν αλλάξει.
Το 2005, η εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει περιβαλλοντική συνείδηση και να συμμετάσχει ενεργά στη ζητούμενη από τους καταναλωτές, προσπάθεια προάσπισης του περιβάλλοντος. Έτσι μεταξύ άλλων, κατασκεύασε υπερκαταστήματα με εγκαταστάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αγόρασε φορτηγά με λιγότερες εκπομπές ρύπων, εμπορεύτηκε βιολογικά προϊόντα και κυρίως, ανάγκασε τους προμηθευτές της να επιλέγουν βιώσιμες πρακτικές στις διαδικασίες τους. Για όλες αυτές τις επενδύσεις και αλλαγές είχε υπολογίσει το κόστος, όπως επίσης την εξοικονόμηση πόρων και τα οφέλη που θα απολάμβανε.
Στις αρχές του 2006, δεσμεύτηκε να παραλαμβάνει προϊόντα αλιείας μόνο από προμηθευτές με πιστοποίηση βιώσιμης αλιείας από το Συμβούλιο για τη Διαχείριση των Θαλασσών (MSC). Επιπλέον, απαίτησε από τους προμηθευτές της να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές αλιείας. Πλέον η γαλάζια οικολογική ετικέτα του MSC, φιγουράρει σε περίοπτη θέση στα αλιεύματα ανοιχτής θαλάσσης των Walmart, αλλά σε αντίθεση με άλλες στρατηγικές ετικετών, η πιστοποίηση δεν έχει ως στόχο να πείσει τους αγοραστές να επιλέξουν αλιεύματα ανοιχτής θαλάσσης αντί των λιγότερων βιώσιμων επιλογών, καθώς η εταιρεία έχει παραμερίσει ολοκληρωτικά τις τελευταίες.
Η πρωτοφανής επιτυχία της εταιρείας, οφείλεται στο ότι εφάρμοσε το πρόγραμμά της ως κάτι περισσότερο από μία απλή σήμανση με ετικέτες. Η όλη προσπάθεια απέβλεπε στην αλλαγή σημαντικών στοιχείων της «αρχιτεκτονικής» των καταναλωτικών επιλογών. Η στρατηγική περιλάμβανε ταμπέλες, ετικέτες ραφιών, επικοινωνιακή εκστρατεία, εκπαιδευτικό υλικό, ιστοσελίδα, που όλα μαζί οδήγησαν στην ενίσχυση υγιεινών αγοραστικών συνηθειών. Η Walmart αναδιαμόρφωσε όλη την αγορά και υποκίνησε προμηθευτές, ανταγωνιστές και καταναλωτικό κοινό να συμβάλουν στον ίδιο σκοπό.
Εν τέλει, η εταιρεία δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις παραγωγικές της δομές με πιο περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές. Η απόφαση δεν ήταν απλή. Χρειάστηκε να συνεργαστεί με τους βασικούς ανταγωνιστές της, Wegmans και Whole Foods. Και οι τρείς μαζί, έγιναν συν-δημιουργοί σε μία διαδικασία που άλλαξε τα κοινωνικά πρότυπα.
Αυτές και πολλές άλλες αλλαγές των καταστημάτων Walmart, σήμαναν μία μεγάλη αλλαγή στην αγορά. Όσον αφορά στην εταιρεία, βελτίωσε τη φήμη της, μείωσε τους επικριτές της και ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές είναι πλέον είναι ευνοϊκά διακείμενοι προς την προσέγγισή της στην κοινωνική υπευθυνότητα.
Αυτά στη μεγαλύτερη εταιρεία καταστημάτων λιανικής στην Αμερική του 2006. Στην Ελλάδα του 2016 (για να πάμε πίσω στα εμπόδια που προαναφέραμε από τους «ειδήμονες»), θεωρούμε ακόμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη να φροντίζουμε το προσωπικό μας, να κάνουμε μανιωδώς χορηγίες και να εκπονούμε δράσεις υπό το φως των ΜΜΕ.
Σχόλια