Ένζυμο κατά της γήρανσης φέρνει την προοπτική επέκτασης της διάρκειας ζωής
Μια μελέτη από ερευνητές του KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) φέρνει στο προσκήνιο την προοπτική αντιγηραντικών θεραπειών που μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Το AMPK (adenosine monophosphate-activated protein kinase) είναι ένα ένζυμο που δρα ως μεταβολικός διακόπτης. Έχει περιγραφεί ως «μαγική» πρωτεΐνη, προσφέροντας ευρεία ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως την παράταση της διάρκειας ζωής. Ενεργοποιείται ως απόκριση σε χαμηλά επίπεδα κυτταρικής ενέργειας, όπως παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή περιόδους περιορισμού των θερμίδων.
Σχετικές έρευνες διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση του AMPK οδηγεί σε αξιοσημείωτες αυξήσεις στη διάρκεια ζωής, προκαλώντας έναν πολλαπλασιασμό των μελετών που διερευνούν αυτό το ένζυμο.
Η νέα μελέτη του KAIST επικεντρώθηκε σε έναν μικροσκοπικό σκουλήκι, το caenorhabditis elegans, που χρησιμοποιείται συχνά από ερευνητές ως μοντέλο για τη διερεύνηση της διάρκειας ζωής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ένζυμο που ονομάζεται VRK-1, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το AMPK για τη ρύθμιση των διεργασιών κυτταρικής ενέργειας.
Η ενίσχυση της δραστηριότητας VRK-1 επέτεινε τη διάρκεια ζωής του οργανισμού, διεγείροντας τη δραστηριότητα AMPK, ενώ η αναστολή του ενζύμου μείωσε τη διάρκεια ζωής του. Μεταβαίνοντας σε εργαστηριακές δοκιμές κυττάρων, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να συμβαίνει σε ανθρώπινα κύτταρα, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανό τα αποτελέσματα να μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπινα άτομα.
«Αυτό εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι το VRK-1 λειτουργεί επίσης ως παράγοντας που διέπει τη μακροζωία του ανθρώπου και έτσι ίσως μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε φάρμακα που προάγουν τη μακροζωία και αλλάζουν τη δραστηριότητα του VRK-1», εξηγεί ο Seung-Jae V. Lee, ο οποίος ηγείται της νέας έρευνας.
Με πληροφορίες από newatlas
Σχόλια