Το 70% του επιχειρηματικού τζίρου της χώρας εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή της διακοπής λειτουργιών τους. Ο αστάθμητος παράγοντας στην οικονομία που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω έγινε από εξαίρεση, ο κανόνας. Στην παρούσα φάση ο αστάθμητος παράγων είναι η πανδημία.
Στο επιχειρείν οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες. Πρωτιά κατέχουν οι ευρύτερες υπηρεσίες τουρισμού, λιανικού και χονδρικού εμπορίου, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα για την εγχώρια και διεθνή οικονομία.
Είναι δύσκολο από τώρα να προβλεφθεί με ακρίβεια το συνολικό κόστος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο οι οικονομολόγοι της Allianz μιλάνε για μία συρρίκνωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ 4,7% το 2020. Το χαμένο έδαφος θα ανακτηθεί και η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο το 2021, λόγω του διαφορετικού τρόπου που τα κράτη αντιμετωπίζουν την πανδημία.
Τα επακόλουθα της πτώσης εισοδημάτων, κατανάλωσης και έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης - Τι ακούσαμε στην Γ.Σ. της Interlife στην Περαία Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Βοτσαρίδη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Interlife, στον κλάδο ζωής, οι εξαγορές συμβολαίων ήταν λίγες. Στον κλάδο υγείας η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης ήταν περιορισμένη όσον αφορά τις αποζημιώσεις, καθώς το κόστος της αντιμετώπισης του κορονοϊού επιβάρυνε κυρίως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Στον κλάδο ασφάλισης περιουσίας έχουν καταγραφεί ζημιές, κυρίως λόγω διακοπής εργασιών, επίσης ζημιές από ακυρώσεις εκδηλώσεων, συνεδρίων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, ζημιές στην εστίαση, στον τουρισμό, στην εκμετάλλευση ακινήτων και άλλα. Ελλείψει ασφαλιστικής συνείδησης, στην πλειοψηφία τους, οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώθηκαν από τις ασφαλιστικές καθώς ήταν ανασφάλιστες. Στον αντίποδα οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις για διακοπή λειτουργιών αποζημιώνονται ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου.
Το διαφορετικό στο αυτοκίνητο
Στον κλάδο αυτοκινήτου οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Μειώθηκαν οι ζημιές, άρα και οι αποζημιώσεις, εφόσον μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι ασφαλιστικές από την άλλη ήλθαν αντιμέτωπες με πτώση τζίρου από τη μη ανανέωση των συμβολαίων, αλλά και από την μείωση της μείωση παραγωγής νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Ο κίνδυνος και οι ευκαιρίες. Προς αναζήτηση απαντήσεων
Το καλό που προέκυψε από τον Covid-19 είναι το ότι σήμερα διαγράφονται σημαντικές προοπτικές βελτίωσής στο ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, λόγω της εμπειρίας που αποκτήθηκε με τον COVID-19, της αναβάθμισης των υγειονομικών εγκαταστάσεων, των μαζικών προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, αλλά και της αναμενόμενης επιπλέον χρηματοδότησής του, μεσοπρόθεσμα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Με τα δεδομένα αυτά, ίσως, πρέπει να αναρωτηθούμε, τονίζει ο Ι. Βοτσαρίδης, εάν η στροφή του πληθυσμού προς τη Δημόσια Υγεία που σηματοδοτήθηκε λόγω της πανδημίας, αποτελεί κίνδυνο ή ευκαιρία για τις ασφαλιστικές. Είναι θέμα προς συζήτηση, οι απαντήσεις στο οποίο θα δοθούν σύντομα στο μέλλον.
Προβλέψεις για την μετά - Covid εποχή στον ασφαλιστικό κλάδο
Το μέγεθος της συρρίκνωσης των ασφαλιστικών θα είναι παρόμοιο με αυτό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2008 - 2009. Το 2020, η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί 6%, στην Ευρώπη κατά 8% και στην Ελλάδα κατά 10%.
Και όμως ο κλάδος είναι έτοιμος να αφήσει πίσω ό,τι συνέβη και να προχωρήσει. Σύμφωνα με τη Swiss Re παράλληλα με την οικονομία θα επανέλθει και η παραγωγή των ασφαλιστικών. Οι αναδυόμενες οικονομίες, με πρώτη την Κίνα, θα ενισχύσουν την επιστροφή της ασφαλιστικής αγοράς. Με προϋπόθεση τον έλεγχο της πανδημίας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη σχήματος V στην Παραγωγή Ασφαλίστρων.
Τα του οίκους μας εν δήμω
Το πλαίσιο των αρχών και κανόνων «Φερεγγυότητα 2» προστάτεψε τις ασφαλιστικές εταιρίες. Σύγχρονοι κανόνες αποτίμησης που υπολογίζουν, κάτω από ακραία σενάρια, περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις, βοήθησαν τις εταιρίες να δούνε, τις πραγματικές τους θέσεις. Η εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας και η συνεχής εβδομαδιαία αναφορά προς τον επόπτη, την ΤτΕ, για την αξιολόγηση της λειτουργικής ετοιμότητας και πιθανών επιπτώσεων λόγω COVID-19, βοήθησαν τα μέγιστα.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχοντας την εμπειρία της βαθιάς οικονομικής κρίσης 2009 - 2018 γνώριζε, πως μπορεί να διαχειριστεί και μια υγειονομική κρίση με σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις. Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα ακόμα και με τη μείωση της παραγωγής η οποία ακολουθεί την πορεία της οικονομίας.
Έχουν οι ασφαλιστικές τη δυνατότητα να ασφαλίζουν τις πανδημίες;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ δεν έχουν. Η πανδημία δεν είναι ασφαλίσιμο προϊόν διότι πλήττει ταυτόχρονα όλον τον πλανήτη και όλους τους τομείς. Συνεπώς δεν υφίστανται τα μοντέλα διασποράς και διαφοροποίησης του κινδύνου που στηρίζεται η ασφαλιστική επιστήμη Και κάτι ακόμα, δεν υπάρχει προβλέψιμο χρονικό όριο διάρκειας μιας τέτοιας καταστροφής. Άρα δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς το μέγεθος του κινδύνου, καθώς και το ύψος του απαιτούμενου ασφαλίστρου.
Λύση;
Η λύση μοιάζει να είναι μονόδρομος. Αυτό που ακούγεται για σειρά ετών, τουλάχιστον μία 10ετία. Είναι η Σύμπραξη Δημοσίου και Ασφαλιστικών Εταιρειών, υπό την μορφή των ΣΔΙΤ. Ένας μονόδρομος, που όμως έχει, ως αφετηρία την ανάλογη κουλτούρα που υπάρχει στο εξωτερικό και η οποία, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα μας και πρέπει να καλλιεργηθεί.
Έναρξη διαλόγου
Οι επιπτώσεις από το κλείδωμα της οικονομίας στις επιχειρήσεις και η υπέρμετρη επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας, καλούν για την έναρξη διαλόγου για τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την Ασφάλιση Πανδημιών, με στόχο την προστασία των πολιτών και την θωράκιση της Οικονομίας.
Σχόλια