Ευρωπαϊκή Πίστη: Βασικό μας μέλημα είναι η βιώσιμη λειτουργία και η αειφόρος ανάπτυξη
Ο Γιώργος Γκούσκος, Financial Analyst της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για την υπευθυνότητα στις επιχειρήσεις, για τον ρόλο των ενδιαφερόμενων μερών, για τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας και την ανάγκη για κοινωνική προσφορά και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.
Τι σημαίνει για την εταιρεία σας υπευθυνότητα και πώς την εφαρμόζετε στην πράξη;
H Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματος και των αξιών μας. Είναι μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την επιχείρηση που καλύπτει τις ανάγκες των κοινοτήτων, των ανθρώπων και των εργοδοτών τους. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μιας επιχείρησης είναι η υποχρέωσή της να λειτουργεί κατά τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, αν αναλογιστούμε ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν βασικό κομμάτι της κοινωνίας και ορισμένες φορές παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη καθιέρωση προτύπων συμπεριφοράς. Βασική μας νοοτροπία αποτελεί ότι ο βασικός σκοπός μιας επιχείρησης δεν είναι όπως λανθασμένα έχουν στο μυαλό τους πολλοί, η μεγιστοποίηση των κερδών και η άμεση διανομή τους στους μετόχους. Ο βασικός σκοπός μιας επιχείρησης είναι να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, να στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να συνεχίζει τη δραστηριότητα της νόμιμα και ηθικά. Το κέρδος είναι η ανταμοιβή μας για να το κάνουμε καλά και να συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εάν η επιχείρηση δεν εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, η κοινωνία δεν θα ανεχτεί τα κέρδη μας ή ακόμα και την ύπαρξή μας. Συνεπώς, εδώ και πολλά χρόνια βασικό μας μέλημα είναι η βιώσιμη λειτουργία και η αειφόρος ανάπτυξη µε πυξίδα τις οδηγίες του IS0 26000 και εργαλείο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Η επιχειρηματική σας δραστηριότητα, σας δίνει κάποια κατεύθυνση όσον αφορά τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζετε;
Ο ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ενισχύεται συνεχώς και κατά συνέπεια, η εταιρική υπευθυνότητα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην ασφαλιστική αγορά. Μέσα από την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του κλάδου µας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και της βαρύτητας των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών µας για την επίτευξη των επιχειρηματικών µας στόχων, βελτιώνουμε την απόδοσή µας και θεμελιώνουμε µια λειτουργία που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και προοπτική µας, λαµβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόµενων µερών.
Για την Ευρωπαϊκή Πίστη, τα ενδιαφερόµενα µέρη ορίζονται ως άτοµα ή κοινωνικές οµάδες οι οποίες επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Συνεπώς, τα ενδιαφερόµενα µέρη µας, ανήκουν είτε στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισµού (μέτοχοι, εργαζόµενοι, εµπορικό δίκτυο), είτε προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, ελληνικό ή και διεθνές (ρυθµιστικές αρχές, ΜΜΕ, τοπική αυτοδιοίκηση, προμηθευτές, συνεργάτες). Η Ευρωπαϊκή Πίστη αποδέχεται το χρέος της προς την κοινωνία και αναπτύσσει κοινωνικό διάλογο µε τους ενδιαφερόµενους φορείς. Πέρα και πλέον της όποιας προσέγγισης επιλέξει να υποδείξει η πολιτεία για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η εταιρία μας προχωρά εθελοντικά και µε διαφάνεια στην αυτορρύθμιση της εταιρικής της συµπεριφοράς, ακολουθώντας µια ισορροπηµένη και ολιστική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση συνυπολογίζει οικονοµικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά θέµατα και συµφέροντα, µε στόχο να θεµελιώνεται µια εταιρική λειτουργία που να διασφαλίζει τη µακροπρόθεσµη ανάπτυξη και προοπτική της εταιρίας, λαµβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των ενδιαφεροµένων µερών.
Ειδικότερα, για εμάς η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί την επιχειρηµατική συµπεριφορά της εταιρίας πέρα και πάνω από νοµικές απαιτήσεις. Την ΕΚΕ την αντιλαμβανόμαστε ως µέρος µίας στρατηγικής ανταποδοτικής επένδυσης που συνεισφέρει στη βιώσιµη λειτουργία της εταιρίας και την προσανατολίζει στην αειφόρο ανάπτυξή της, που διευκολύνει την εταιρία για την επίτευξη των µακροπρόθεσµων στόχων τόσο της ίδιας όσο και των ενδιαφερόµενων µερών της.
Ποιες δράσεις ή πρωτοβουλίες ΕΚΕ που κάνετε πιστεύετε ότι έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία;
Βασικοί μας άξονες στις δράσεις ΕΚΕ αποτελούν οι πυλώνες του ISO 2600. Αυτοί είναι: η Εταιρική Διακυβέρνηση, τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα, οι Εργασιακές Σχέσεις- Πρακτικές, το Περιβάλλον, η Υπεύθυνη και Δίκαιη Προσφορά Υπηρεσιών, τα Καταναλωτικά Ζητήµατα και η Κοινωνική Προσφορά. Όλοι οι παραπάνω πυλώνες αποτελούν το μεγάλο κύκλο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συνεισφέρουν ισόποσα στη μεγιστοποίηση του οφέλους προς την κοινωνία. Εμείς προσπαθούμε να προωθούμε και να ενισχύουμε δράσεις σε όλους τους παραπάνω πυλώνες. Σίγουρα η κοινωνική προσφορά αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο και συγκεκριμένα για τη χώρα μας, έναν άξονα ο οποίος επείγει ενίσχυσης.
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2015 έχουμε προβεί σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς όπως: Υποστήριξη των κοινωνικών δομών του δήμου Χαλανδρίου, η οποία αφορά την πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών σίτισης 215 συμπολιτών μας για 6 μήνες. Προσφέραμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων ενώ το προσωπικό μας συγκέντρωσε χρήματα για την ενίσχυση των δράσεων των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Καταπολέμησης της Φτώχειας. Συγκεκριμένα χρηματοδοτήσαμε και προσφέραμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία εξασφάλισαν την πλήρη σίτιση 80 συμπολιτών μας για 2 μήνες. Υποστηρίξαμε τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον «ECOCITY» καθώς και των παράλληλων εκστρατειών «ECOMOBILITY» και «FREEMOBILITY» στην Αθήνα.
Στόχος και των δύο ενεργειών ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδίως των μαθητών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και για θέματα που αφορούν στην ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις πόλεις. Για την ακρίβεια οι δράσεις μας είναι πάρα πολλές και όλες αποτελούν ένα λιθαράκι για το κτίσιμο μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας που θα καταστήσει αναγκαία την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις επιχειρήσεις. Όλες μας οι δράσεις δημοσιεύονται κάθε έτος στον ετήσιο απολογισμό βιωσιμότητας ο οποίος αποτελεί καθαρά την αναφορά μας προς το κοινωνικό σύνολο.
Πιστεύετε ότι η κοινωνικά υπεύθυνη δράση των εταιρειών, μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη;
Η βιώσιµη ανάπτυξη έχει έναν κύριο στόχο, που είναι η δημιουργία ισορροπίας µεταξύ των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονοµικών αναγκών µας, διατηρώντας παράλληλα την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Η βιώσιµη ανάπτυξη προσφέρει ένα µέσο για την αντιµετώπιση των κοινωνικών, οικονοµικών και περιβαλλοντικών αναγκών µας, παρέχοντας µια µακροπρόθεσµη προσέγγιση για τη διατήρηση των πόρων µας. Οι επιχειρήσεις και οι οργανισµοί µπορούν να ενθαρρύνουν θετικές πρωτοβουλίες και εναλλακτικές λύσεις, δηµιουργώντας ευκαιρίες και κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για µία βιώσιµη ανάπτυξη. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί µόνο µέσω της αλλαγής της νοοτροπίας, ιδίως µε την αύξηση ευαισθητοποίησης και την παροχή κινήτρων. Για να είναι ελκυστικές, οι εναλλακτικές λύσεις πρέπει να προσφέρουν ευκαιρίες που οδηγούν σε µια ίση ή καλύτερη ποιότητα ζωής. Προκειµένου λοιπόν η κοινωνία µας να αλλάξει νοοτροπία, επείγει να υπάρχει βούληση από τις κυβερνήσεις για την προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης. Από τη στιγµή που οι κυβερνήσεις θα έχουν τη θέληση να ενισχύσουν και να συμβάλουν στη βιώσιµη ανάπτυξη, τότε χρειάζεται συστράτευση των επιχειρήσεων και των οργανισµών. Οι επιχειρήσεις και οι οργανισµοί µπορούν αφενός µεν να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιµης ανάπτυξης και αφετέρου να προωθήσουν δράσεις και να ενηµερώσουν την κοινωνία σχετικά µε τα οφέλη και την αναγκαιότητα της βιώσιµης ανάπτυξης. Η κοινωνία µας άλλωστε είναι ο τελικός αποδέκτης. Έτσι, η βούληση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης, θα οδηγήσει και την κοινωνία στην αλλαγή νοοτροπίας και στην υιοθέτηση αρχών βιωσιμότητας.
Τι σημαίνει για εσάς η φράση «υπεύθυνος εταιρικός πολίτης»;
Ο υπεύθυνος εταιρικός πολίτης είναι αυτός ο οποίος έχει δεσμευτεί για την ηθική συμπεριφορά, την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και την ευημερία των εργαζομένων και των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Μια δέσμευση βέβαια από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει εμπράκτως τη συγκεκριμένη δέσμευση, με δράσεις στήριξης και κινητοποίησης της κοινωνίας. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος ύπαρξης των εκθέσεων-απολογισμών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που οι εταιρείες πρέπει να δημοσιεύουν. Η δημοσίευση της έκθεσης δεν αποτελεί ούτε διαφήμιση ούτε μια σύγχρονη μέθοδο marketing. Είναι η υποχρέωση ενός υπεύθυνου κοινωνικού πολίτη προς το κοινωνικό σύνολο να αποδεικνύει έμπρακτα τις δράσεις του.
Σχόλια