Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης: Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και τα εργαλεία αξιολόγησης
Η Λένα Μαμιδάκη μέλος Δ.Σ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης και Διευθύντρια Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Mamidoil-Jetoil, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για την εξέλιξη του Οργανισμού, για τους στόχους του, για τον Εθνικό Δείκτη ΕΚΕ (CR Index), για την υπευθυνότητα στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον και για το CRI Pass, το νέο εργαλείο που είναι σχεδιασμένο για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ποια είναι η εξέλιξη του Οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα; Είστε ευχαριστημένοι; Τι προσδοκάτε από το μέλλον;
Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που εκπροσωπεί αποκλειστικά το Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το BITC (το Βρετανικό Δίκτυο για την ΕΚΕ). Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι να παρέχει στις Ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεών τους σε θέματα ΕΚΕ, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στη στρατηγική και την πρακτική τους. Περισσότερες από 25 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, που απασχολούν στην Ελλάδα χιλιάδες εργαζομένους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, έχουν συμμετάσχει έως σήμερα στην αξιολόγηση του CR INDEX.
Ο CR Index υλοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά στη χώρα μας με τη συμμετοχή εταιρειών με σημαντικό έργο στον τομέα της ΕΚΕ. Οι εταιρείες που συμμετέχουν προσδοκούν τη βελτίωση των επιδόσεών τους, καθώς και την ενσωμάτωση υπεύθυνων πρακτικών στους εσωτερικούς τους μηχανισμούς.
Στόχος μας είναι βεβαίως η αύξηση της συμμετοχής επιχειρήσεων στη διαδικασία αξιολόγησης.
Ποιοι οι στόχοι του Ινστιτούτου και σε τι επίπεδο έχετε καταφέρει να τους επιτύχετε;
Οι κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου είναι:
- Η ανάπτυξη και διαχείριση πρωτοβουλιών για τη διάχυση, προαγωγή και υποστήριξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Αειφόρου Ανάπτυξης στην ευρύτερη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα
- Η ενημέρωση και η διάδοση της ΕΚΕ στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής τους στο CRI Pass
- Η συμμετοχή σε αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρο Ανάπτυξη
- Η ανάπτυξη συνεργασιών με δημόσιους οργανισμούς, ακαδημαϊκά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά δίκτυα άλλων χωρών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ωστόσο υπάρχει πάντα περιθώριο για συμμετοχή περισσοτέρων επιχειρήσεων στο Δείκτη αλλά και για την διείσδυση της ΕΚΕ στην ευρύτερη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Τι προσφέρει το CR Index (Δείκτης Εταιρικής Υπευθυνότητας) ως εργαλείο αξιολόγησης και σε ποια σημεία είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα εργαλεία;
Ο Εθνικός Δείκτης ΕΚΕ (CR Index) είναι ο πιο σημαντικός δείκτης μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της ΕΚΕ σε διεθνές επίπεδο και χρησιμοποιείται ως εθνικός δείκτης σε διάφορες χώρες. Ως ένα κορυφαίο εργαλείο αξιολόγησης, αποτελεί σημείο αναφοράς για την συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε τέσσερις επιμέρους τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι, Αγορά, ενώ τα επίπεδα διάκρισης είναι τέσσερα ανάλογα με τη βαθμολογία της εταιρείας (Platinum, Gold, Silver, Bronze).
H έρευνα αξιολόγησης εξετάζει τέσσερις βασικούς τομείς διαχείρισης (Κοινωνία, Περιβάλλον, Αγορά και Χώρος Εργασίας) και έξι βασικούς τομείς επιδράσεων (3 περιβαλλοντικούς και 3 κοινωνικούς). Η έρευνα χωρίζεται σε πέντε ενότητες κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία: (1) Εταιρική Στρατηγική, (2) Ενσωμάτωση, (3) Διαχείριση, (4) Τομείς επίδρασης, (5) Δημοσιοποίηση.
Στη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεωρούν με βάση τα παραπάνω κριτήρια τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στους συγκεκριμένους τομείς. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν αναλυτικό feedback και συγκριτικά αποτελέσματα κλάδου.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα από την συμμετοχή στον CR Index είναι ότι τα αποτελέσματα μπορούν να παρέχουν περισσότερο ουσιώδεις και ακριβείς αποδείξεις για την ποιότητα διοίκησης μίας επιχείρησης, είναι εμπιστευτικά, συγκεκριμένα για κάθε εταιρεία, γίνεται σύγκριση με τον κλάδο, καθώς και σύγκριση με το σύνολο των εταιρειών του CR Index, υπάρχει λεπτομερής ανάλυση ελλείψεων (gapanalysis) για ανάληψη δράσεων, αναγνώριση περιοχών προς βελτίωση, προσδιορισμός περιπτώσεων ρίσκου και ευκαιριών και πολλά άλλα.
Από το 2008 που ξεκινήσατε τη λειτουργία σας μέχρι τώρα, πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά την εδραίωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις;
Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει επιφέρει σημαντικές και ριζικές αλλαγές οι οποίες έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού επιχειρηματικού τοπίου που έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους στην αγορά, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα. Οι εταιρείες ως ενεργό μέρος της κοινωνίας έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν τον κοινωνικά υπεύθυνο χαρακτήρα τους στα ενδιαφερόμενα μέρη. Υπό αυτήν την έννοια έχουμε δει τα τελευταία χρόνια εταιρείες να δρουν κάτω από το πρίσμα της εταιρικής υπευθυνότητας, αναγνωρίζοντας ότι η ίδια η κοινωνία (εργαζόμενοι, πελάτες, τοπική κοινωνία, μέτοχοι, κ.α.) είναι αυτή που θα τις κρατήσει στην αγορά επιβραβεύοντας τη συνεισφορά τους ή «τιμωρώντας» τες και οδηγώντας τες εκτός αγοράς. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι το ασταθές οικονομικό κλίμα , η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας δυσκολεύουν καθημερινά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη την υιοθέτηση πρακτικών ΕΚΕ από ένα ευρύ φάσμα ελληνικών επιχειρήσεων.
Τι προσφέρει το CRI Pass ως διαγνωστικό εργαλείο; Και ποιες οι διαφορές του από το CR Index;
Tο Ινστιτούτο Εταιρικής Υπευθυνότητας (CRI) σε συνεργασία με ανεξάρτητους ειδικούς και με στόχο την διάδοση της εφαρμογής της Εταιρικής Υπευθυνότητας σύμφωνα με τα διεθνή Standards και πρακτικές παρουσιάζει φέτος για πρώτη φορά το CRI Pass, ένα εργαλείο σχεδιασμένο για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα ολοκληρωμένα βήματα στην Εταιρική Υπευθυνότητα. Τα Feedback reports που θα αποσταλούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τόσο τα δυνατά τους σημεία όσο και τους τομείς που χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.
Ουσιαστικά, μέσω της συμμετοχής στο CRI Pass, οι εταιρείες προετοιμάζονται κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχουν στον απαιτητικό CR Index (Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Υπευθυνότητας), καθώς και τα 5 επίπεδα διάκρισης (Silver, Bronze, Gold, Platinum, Diamond). Πιο συγκεκριμένα, το εργαλείο αποτελεί μία απλοποιημένη εκδοχή του CR Index ενώ αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά και χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το CRI Pass.
Το CRI Pass πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενσωματώσουν την ΕΚΕ στην επιχειρηματική τους λειτουργία; Σε τι επίπεδο έχουν ανταποκριθεί;
Το CRI Pass αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση με στόχο να αναγνωριστούν για την εφαρμογή της Εταιρικής Υπευθυνότητας, άρα είναι και το πλέον κατάλληλο εργαλείο για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο χρόνος για τη συμπλήρωσή του (μόνο 1 μήνας) και το χαμηλό κόστος για τη συμμετοχή των εταιρειών στην αξιολόγηση του CRI Pass είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ελκυστικό για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση και το έντονο ενδιαφέρον από τις τελευταίες.
Σχόλια