ΟΤΕ: Η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί για όλους εμάς σταθερή δέσμευση
Η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στην Ελλάδα, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr, για το πώς η εταιρεία έχει ενσωματώσει την αειφορία στην επιχειρηματική της λειτουργία, για τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου, για την ανακύκλωση, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, για τον ρόλο των ενδιαφερόμενων μερών στη στρατηγική ΕΚΕ της εταιρείας και για τα συστατικά μίας επιτυχημένης στρατηγικής ΕΚΕ.
Τι σημαίνει για εσάς αειφόρος ανάπτυξη; Και πώς την έχετε ενσωματώσει στην επιχειρηματική σας λειτουργία;
Στον Όμιλο ΟΤΕ αποδίδουμε την ίδια σημασία στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις μας, επειδή πιστεύουμε ότι η αειφορία και η κοινωνική ευθύνη είναι βασικές προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική μας επιτυχία. Η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί για όλους εμάς σταθερή δέσμευση.
Πρακτικά μιλώντας, η βιωσιμότητα σημαίνει να λειτουργούμε ισόρροπα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων μας. Να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα επικοινωνίας και την εμπειρία των πελατών μας. Να προστατεύουμε τους πόρους μας. Να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας.
Ποιες δράσεις ΕΚΕ του ΟΤΕ θεωρείτε ποιο επιτυχημένες βάσει των αποτελεσμάτων τους;
Οι δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΤΕ και της COSMOTE με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και τη μεγαλύτερη εμβέλεια, είναι το πρόγραμμα υποτροφιών μας καθώς και η στήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων που φροντίζουν παιδιά.
Τα τελευταία δεκατρία χρόνια ο ΟΤΕ και η COSMOTE με το πρόγραμμα υποτροφιών κάθε χρόνο υποστηρίζουν πρωτοετείς φοιτητές από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε ανάγκη για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Από την έναρξη του προγράμματος, περίπου 500 παιδιά έχουν σπουδάσει με Υποτροφίες και Τιμητικές Διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τη χρονιά που πέρασε συμπληρώσαμε 15 χρόνια προσφοράς στο παιδί, έχοντας στηρίξει συνολικά περισσότερες από 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις με πάνω από 5.500.000 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της διαβίωσης παιδιών που έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.
Ποιος είναι ο στόχος του Προγράμματος Ανακύκλωσης ΟΤΕ-COSMOTE; Και ποια τα αποτελέσματά του μέχρι σήμερα;
Στον ΟΤΕ και την COSMOTE αναγνωρίζουμε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και θεωρούμε ότι η ορθολογική και αποδοτική χρήση τους συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό έχουμε υιοθετήσει την αρχή «Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση» με στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων από κάθε εταιρική μας δραστηριότητα. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κοινού προγράμματος ανακύκλωσης με τη συμμετοχή εργαζομένων του Ομίλου και πελατών συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 50 τόνοι μπαταριών, μελανοδοχείων καθώς και συσκευών κινητής & σταθερής τηλεφωνίας με τα αξεσουάρ τους, σε 500 σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενισχύονται σημαντικά και οι δράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Φιλοδασική Ένωση Αθηνών» και «Καλλιστώ». Για κάθε τόνο κινητών και σταθερών τηλεφωνικών συσκευών με τα αξεσουάρ τους που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια ενός έτους (συνολικά 7,6 τόνοι), €1.000 διατίθενται στους παραπάνω περιβαλλοντικούς φορείς.
Ποιες ενέργειες κάνετε για να προωθήσετε την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο; Και ποιος ο ρόλος του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ;
Για τον ΟΤΕ και την COSMOTE μαζί με τη γνώση και την πρόοδο έρχεται και η ευθύνη για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Για αυτό και αναπτύσσουμε συστηματικά ολοκληρωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση του κοινού σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, ενώ παράλληλα διαθέτουμε προϊόντα και υπηρεσίες για την ασφαλή πλοήγηση των πελατών μας στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρω τις ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιούνται τόσο στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ όσο και σε σχολεία σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς. Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση που φιλοξενείται τα τελευταία τρία χρόνια στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ είναι η θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Φάρμα του Διαδικτύου.
Επιπλέον, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, μοναδικό στο είδος του, παρουσιάζει μέσα από τις μόνιμες εκθέσεις του την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι την δορυφορική και κινητή επικοινωνία. Επίσης, πραγματοποιεί σε ετήσια βάση εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις έτσι ώστε παιδιά, γονείς και σχολεία να μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο. Η είσοδος και τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν.
Ποιος ο ρόλος των ενδιαφερόμενων μερών στη στρατηγική ΕΚΕ της εταιρείας;
Στον Όμιλο ΟΤΕ ενθαρρύνουμε σημαντικά το διάλογο και καταγράφουμε τη γνώμη εργαζομένων, μετόχων, πελατών μας και τοπικών κοινωνιών για τη στρατηγική και τις δράσεις μας. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών εξασφαλίζεται με διαφορετικούς τρόπους, όπως έρευνες, συναντήσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.λ.π. Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η στενή συνεργασία με την Ομάδα εταιρικής υπευθυνότητας ΟΤΕ-COSMOTE, που αποτελείται από 33 άτομα από διαφορετικές οργανωτικές μονάδες των εταιρειών μας, για τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση των δραστηριοτήτων Εταιρικής Υπευθυνότητας στον Όμιλο.
Ποια είναι τα συστατικά μίας επιτυχημένης στρατηγικής ΕΚΕ; Τι συμβουλές θα είχατε να δώσετε σε μικρές εταιρείες που προσπαθούν να γίνουν πιο υπεύθυνες;
Όλες οι εταιρείες που επιθυμούν να λειτουργούν υπεύθυνα, χρειάζεται να ενσωματώνουν την Εταιρική Υπευθυνότητα στην καθημερινή πρακτική τους, στις διαδικασίες τους, στον τρόπο που λειτουργούν. Για να μπορέσουν να προσφέρουν στην κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται, χρειάζεται πρώτα να αναπτύξουν την κουλτούρα της υπεύθυνης πρακτικής εντός της εταιρείας. Η πετυχημένη εταιρική υπευθυνότητα ξεκινά από την καρδιά της επιχείρησης, από την καρδιά των ανθρώπων της.
Σχόλια