Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος: Ενδυναμώνουμε τον αγώνα των παιδιών με δύναμη, χαρά και ελπίδα
Το "Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος" είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, το έργο του οποίου αποτελεί αφορμή ανάτασης ψυχής για όλους μας, δείχνοντάς μας μέσα από τη δράση του πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να στηρίξεις και να κάνεις χαρούμενα τα σοβαρά άρρωστα παιδιά, αποδεικνύοντάς τους ότι όλα είναι δυνατά.
Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για τον Οργανισμό και την πορεία του, για τα παιδιά και τη δύναμη των ευχών, για το πώς ο Οργανισμός καταφέρνει και αντεπεξέρχεται σε αυτό το δύσκολο έργο και για το σημαντικό ρόλο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο έργο του Οργανισμού.
Πώς ξεκίνησε το "Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος" και ποια η εξέλιξή του μέχρι σήμερα;
Το Make a Wish ήρθε στην Ελλάδα το 1996 με την πρώτη ευχή να πραγματοποιείται το 1997 όταν ο μικρός Αντρέας γνώρισε την ομάδα του Ολυμπιακού και παράλληλα καθόρισε και τον σκοπό του Οργανισμού με τη φράση «όταν ένα απίστευτο όνειρό σου γίνεται πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να γίνεις καλά έρχεται πιο κοντά». Σαν παγκόσμιος Οργανισμός ξεκίνησε το 1980 στην Αμερική όταν ο μικρός Chris ο οποίος ήταν πολύ σοβαρά άρρωστος ήθελε να γίνει αστυνομικός και οι γονείς του σε συνεργασία με την αστυνομία έκαναν το όνειρό του πραγματικότητα για μία ημέρα. Ο μικρός Chris έφυγε από τη ζωή και στη συνέχεια οι γονείς του με κάποιον αστυνομικό φτιάξανε το Make A Wish. Στις 29 Απριλίου είναι η παγκόσμια μέρα ευχής, καθώς τότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευχή. Αυτή τη στιγμή το Make A Wish υπάρχει σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και κάθε 23 λεπτά εκπληρώνεται η ευχή ενός παιδιού σε όλο τον πλανήτη. Σε όλο τον κόσμο έχουν εκπληρωθεί πάνω από 300.000 ευχές. Κάθε δεύτερη μέρα στην Ελλάδα πραγματοποιείται μία ευχή. Το 2014 οργανωθήκαν οι περισσότερες ευχές, 152 ευχές. Πλέον μας γνωρίζει πολύ περισσότερος κόσμος. Το όραμά μας είναι να εκπληρώνουμε την πιο βαθειά επιθυμία κάθε παιδιού που αντιμετωπίζει μία απειλητική για τη ζωή του ασθένεια.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία της ευχής;
Ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του Οργανισμού, παίζει το τμήμα ευχών το οποίο δομείται από τρεις εργαζόμενους και πολλούς εθελοντές. Μας καλεί η οικογένεια ή μας συστήνει ο γιατρός. Ο γιατρός του Οργανισμού επιβεβαιώνει την κατάσταση του παιδιού και στη συνέχεια το τμήμα ευχών κανονίζει το ραντεβού με την οικογένεια και το παιδί είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι. Στέλνουμε τρεις εθελοντές, δύο εκπαιδευμένους και έναν εκπαιδευόμενο. Οι εθελοντές πάνε και συζητάνε με το παιδί και την οικογένεια ξεχωριστά, ώστε να καταφέρουν να εκμαιεύσουν αυτό που πραγματικά θέλει το παιδί, το οποίο και είναι το 80% έως 90 % της επιτυχίας. Οι κατηγορίες των ευχών είναι πέντε. 1) Θέλω να αποκτήσω κάτι 2) Θέλω να πάω κάπου 3) Θέλω να γνωρίσω κάποιον 4) Θέλω να γίνω κάποιος 5) Θέλω να ζήσω μία εμπειρία. Αφού οι εθελοντές καταφέρουν να εκμαιεύσουν αυτό που πραγματικά εύχεται το παιδί, τότε επιστρέφουν και γράφουν μία πλήρη αναφορά. Στη συνέχεια αρχίζει η οργάνωση της ευχής από το τμήμα ευχών. Όλες οι ευχές, ότι και να θέλουν τα παιδιά εκπληρώνονται με τη μορφή μίας εμπειρίας.
Είστε ευχαριστημένοι από την πορεία του οργανισμού; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ή να βελτιωθεί;
Είμαστε ευχαριστημένοι αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, γιατί στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ευχές όλων των παιδιών των οποίων η ζωή απειλείται από κάποια ασθένεια. Μέχρι στιγμής έχουν εκπληρωθεί οι ευχές όλων των παιδιών. Σε αυτό φυσικά χρειάζονται σύμμαχοι και για πόρους αλλά και στο επίπεδο της γνωστοποίησης του έργου του Οργανισμού και στα ίδια τα παιδιά που πάσχουν, με ενημέρωση στα νοσοκομεία και στον κόσμο. Πιστεύουμε πολύ στο "word of mouth" σαν τρόπο γνωστοποίησης του έργου μας. Επίσης κάνουμε πολλές εκδηλώσεις. Οι ευχές εκπληρώνονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Έτσι πάμε σε όλη την Ελλάδα για εκπαιδεύσεις των εθελοντών, των οποίων το έργο και στο κομμάτι της γνωστοποίησης είναι πολύ σημαντικό. Πηγαίνουμε στα νοσοκομεία σε όλα τα τμήματα που έχουν τέτοια περιστατικά και ενημερώνουμε για τον Οργανισμό. Επίσης βοηθούν πολύ και οι εταιρικές συνεργασίες.
Η εκπλήρωση των ευχών των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, πιστεύετε ότι μπορεί πραγματικά να τα βοηθήσει να παλέψουν με μεγαλύτερη δύναμη την ασθένειά τους; Το έχετε εισπράξει αυτό;
Σκοπός του Make a Wish είναι η εκπλήρωση της πιο βαθειάς επιθυμίας του παιδιού ώστε να ενδυναμώσει τον αγώνα του. Για να μιλήσουμε και με ποσοστά, στο 89% των παιδιών που εκπληρώθηκε η ευχή τους, το αποτέλεσμα ήταν να βελτιωθεί η ψυχολογική τους κατάσταση και η υγεία τους, κάτι που δηλώθηκε και από το 97% των γονιών. Τα παιδιά μετά από την εκπλήρωση της ευχής τους αντιμετωπίζουν με πιο θετικό τρόπο τη θεραπεία τους, έχουν όρεξη να φάνε και γενικά έχουν πιο θετική στάση, κάτι που επισημάνθηκε από το 81% των γονιών. Επίσης η ευχή και η όλη εμπειρία που ζουν τα παιδιά και οι γονείς δυναμώνει τις οικογένειες, οι οποίες περνάνε μεγάλη δοκιμασία μέσα από αυτό, κάτι που έχει δηλωθεί από το 96% των γονιών.
Είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι ευχές όλων των παιδιών; Αυτό από τι εξαρτάται;
Πραγματοποιούνται όλες οι ευχές των παιδιών που έρχονται σαν αίτημα. Απλά αυτό που εμείς θέλουμε να πετύχουμε είναι να μας μάθουν όλα τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν τέτοιες ασθένειες και όλοι οι γιατροί, ώστε να λαμβάνουμε τις ευχές όλων των παιδιών που έχουν τέτοιες ασθένειες. Προς το παρόν ότι μας έρχεται καταφέρνουμε και το εκπληρώνουμε.
Ποιοι τρόποι εξεύρεσης πόρων έχετε διαπιστώσει ότι είναι πιο αποτελεσματικοί μέχρι τώρα;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συγκινηθεί και από τους ιδιώτες και από τις εταιρείες. Έχει αλλάξει πλέον το "fundraising", δίνουν περισσότεροι άνθρωποι και εταιρείες, λιγότερα χρήματα. Πολύ αποτελεσματικός τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι το πρόγραμμα «το αστέρι της ευχής», το οποίο υιοθετείται από τα σχολεία και τις εταιρείες με το αντίτιμο των δύο ευρώ. Στα σχολεία η δράση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το μήνυμα είναι "τα υγιή παιδιά για τα άρρωστα παιδιά". Επίσης η «υιοθεσία ευχής», όπου μία εταιρεία, ένας φορέας ή και ένας ιδιώτης μπορεί να αναλάβει ολόκληρο το κόστος ευχής ή κάποιο μέρος του και να γίνει «Ανάδοχος Ευχής». Ακόμα, πολύ σημαντικό μέρος των πόρων μας έρχεται από βαφτίσεις και γάμους, μέσα από τα προϊόντα που διαθέτει προς πώληση ο οργανισμός, όπως οι μπομπονιέρες και οι προσκλήσεις καθώς ακόμα και οι δωρεές αντί δώρου. Είναι και ένας τρόπος γνωστοποίησης του έργου σε περισσότερο κόσμο. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση πόρων παίζουν οι εταιρικές συνεργασίες, οι οποίες μπορεί να έχουν διάφορες μορφές, όπως συνεργασίες μέσω προγραμμάτων ΕΚΕ, χορηγίες, δωρεές σε είδος, CRM (Cause Related Marketing), πρωτοβουλίες εργαζομένων και διαφημιστική υποστήριξη.
Ποια είναι η ανταπόκριση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο έργο σας; Είστε ευχαριστημένοι;
Είμαστε ευχαριστημένοι, όποιος μας γνωρίζει μένει κοντά μας. Θα θέλαμε απλά να γνωστοποιήσουμε το έργο μας σε περισσότερες εταιρείες. Στις εταιρείες προσπαθούμε να κάνουμε διάφορα προγράμματα για να τους εμπλέξουμε στο έργο μας. Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε στις εταιρείες την δυνατότητα να εκπληρώσουν οι ίδιες μία ευχή. Το λεγόμενο "Business Challenge". Να διαθέσουν δηλαδή μία ομάδα εργαζομένων που θα εμπλακεί σε όλο το κομμάτι της εκπλήρωσης της ευχής σε συνεργασία με το Make A Wish. Σκοπός είναι οι εταιρείες και κατ' επέκταση οι εργαζόμενοι να γίνουν κοινωνοί του έργου μας.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν τρόποι βελτίωσης του μοτίβου συνεργασίας των ΜΚΟ με τις εταιρείες, ώστε να γίνει πιο ωφέλιμο και αποδοτικό και για τους δύο;
Θα έλεγα ότι είμαστε σε αρχικό στάδιο. Η ΕΚΕ ξεκίνησε ως μόδα και εξελίσσεται σε υποχρέωση. Γενικά στις εταιρείες γίνονται μεμονωμένες ενέργειες και λόγω της κρίσης δεν υπάρχει ο χρόνος να δομηθεί σωστά και ολοκληρωμένα. Αυτό που χρειάζεται είναι να δομηθεί καλύτερα από τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Να γνωστοποιήσουν περισσότερο το έργο τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν τις δομές της συνεργασίας. Οι μεγάλοι ΜΚΟ θα μπορούσαν να οργανώσουν συνέδριο για τον εθελοντισμό και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται και οι επαφές με τις εταιρείες. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης.
Μία πρόταση για να γίνει πιο ωφέλιμο το πλαίσιο συνεργασίας ΜΚΟ και εταιρειών, θα ήταν για παράδειγμα οι εταιρείες στις οικονομικές τους συναλλαγές με τους πελάτες τους να δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρεται ένα μικρό ποσό σε κάποιον ΜΚΟ, που θα αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Ή σε θέατρα και σινεμά, να δημιουργηθεί η δυνατότητα προαιρετικής υποστήριξης από τον πελάτη με ένα μικρό ποσό πάνω στο εισιτήριο. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία δείχνει ότι έχει κοινωνικό πρόσωπο, διαφημίζεται και ο πελάτης κάνει μία καλή πράξη. Ακόμα σημαντική είναι η δημιουργία προϊόντων προς πώληση, που αφορούν την ενίσχυση κάποιου ΜΚΟ.
Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο σας και με ποιο τρόπο το αντιμετωπίζετε;
Η κρίση έχει κάνει πιο δύσκολη την προσέλκυση πόρων. Αφιερώνουμε πιο πολύ χρόνο και πόρους στο "fundraising". Ακολουθώντας την επιταγή της εποχής που λέει λίγα χρήματα από πολύ κόσμο, προσπαθούμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο να μας υποστηρίξει και να βρούμε καινούργιους τρόπους υποστήριξης του κόσμου.
Σχόλια