NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κορονοϊός: Ο θεσμός της τηλεργασίας - Οφέλη και μειονεκτήματα

Κορονοϊός: Ο θεσμός της τηλεργασίας - Οφέλη και μειονεκτήματα

Πολλοί εργοδότες σκέφτονται όλο και περισσότερο τα μέτρα που ίσως χρειαστούν ή θέλουν να λάβουν για να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της πανδημίας στο χώρο εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωρινών ρυθμίσεων τηλεργασίας. Το αν και πώς ένας εργοδότης εφαρμόζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, είτε σε στοχευμένη είτε σε πλήρη κλίμακα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους υπαλλήλους, τις εγκαταστάσεις και τις ανάγκες του.

Η τηλεργασία επιτρέπει σε έναν υπάλληλο να ασκεί, κατόπιν αιτήματός του ή του εργοδότη, τη δραστηριότητά του εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, χάρη στις τεχνολογίες επικοινωνίας. Τηλεργασία σημαίνει «κάθε μορφή οργάνωσης της εργασίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να είχε εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, να εκτελείται από έναν εργαζόμενο εκτός αυτών των εγκαταστάσεων, σε εθελοντική βάση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (σταθεροί και φορητοί υπολογιστές, Διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία, tablet, φαξ κτλ). Ο υπάλληλος που εκτελεί τηλεργασία χαρακτηρίζεται ως τηλεεργαζόμενος»

Η τηλεργασία αντιστοιχεί πρωτίστως σε μια μέθοδο οργάνωσης της εργασίας. Επομένως, η άσκηση της τηλεργασίας δεν επηρεάζει τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου εργασίας. Η υλοποίηση της τηλεργασίας απαιτεί προσαρμοσμένη διαχειριστική πρακτική και εργασιακή σχέση μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Εάν η περίοδος περιορισμού που συνδέεται με την επιδημία Covid-19 οδήγησε σε έκρηξη της ad hoc τηλεργασίας στις εταιρείες που το επέτρεψαν, αυτή η πρακτική δεν ήταν πραγματικά διαδεδομένη μέχρι τότε.

Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και στη Δημόσια Υπηρεσία

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα που επιθυμεί να εργαστεί εξ αποστάσεως, θα πρέπει να μπορεί να το ζητήσει από τον εργοδότη του. Αυτή η λογική αφορά επίσης το προσωπικό που απασχολείται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό τους όρους του ιδιωτικού δικαίου. Η τηλεργασία πλαισιώνεται από την ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο της 16ης Ιουλίου 2002.

Η τηλεργασία ισχύει για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Γεγονός παραμένει ότι εάν είναι εύκολο για τις εργασίες λογιστικής, πωλήσεων κτλ, φυσικά δεν είναι δυνατόν για έναν ιδιοκτήτη γκαράζ, έναν αρτοποιό ή ακόμη και έναν ρεσεψιονίστ. Είναι σαφές ότι δεν είναι όλες οι συναλλαγές ή οι σταθμοί εργασίας «τηλεργάσιμοι».

Εντός της ίδιας εταιρείας, είναι πιθανό το προφίλ μιας θέσης να αποτρέπει την εφαρμογή της τηλεργασίας, ενώ άλλες θέσεις μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Έτσι, οι δραστηριότητες που απαιτούν ελάχιστη φυσική παρουσία εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους εξαιρούνται γενικά από την τηλεργασία, στο όνομα της σωστής λειτουργίας της επιχείρησης ή της υπηρεσίας.

Η άσκηση της τηλεργασίας σχετίζεται γενικά με την τηλεργασία στο σπίτι. Ωστόσο, τίποτα στο νόμο δεν εμποδίζει να πραγματοποιηθεί, υπό όρους, τηλεργασία σε επαγγελματικούς χώρους ξεχωριστούς από αυτούς του ιδιωτικού ή δημόσιου εργοδότη. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο τόπος όπου πραγματοποιείται η τηλεργασία, καθώς αυτό μπορεί να έχει συνέπεια στην εμφάνιση ατυχήματος. Το τελευταίο θα θεωρηθεί εργατικό ατύχημα εάν συμβεί στην καθορισμένη τοποθεσία. Η τηλεργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τηλεργασία: πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

Τα Οφέλη

Για τον υπάλληλο

  1. Λιγότερος χρόνος ταξιδιού,
  2. Λιγότερη κόπωση και άγχος,
  3. Μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης.

Για τον εργοδότη

  1. Αύξηση της παραγωγικότητας,
  2. Μείωση της απουσίας,
  3. Αύξηση των κινήτρων και συμμετοχή των εργαζομένων,
  4. Συνέχιση της δραστηριότητας παρά τις εξαιρετικές περιστάσεις (πανδημία, κακές καιρικές συνθήκες) ή προσωρινή (θεραπευτική μερική απασχόληση, επιστροφή από άδεια μητρότητας...),
  5. Μείωση των ατυχημάτων που συνδέονται με ταξίδια στο σπίτι / εργασία.

Τα Μειονεκτήματα

Για τον υπάλληλο

  1. Απώλεια κοινωνικού δεσμού στην εργασία (αίσθημα απομόνωσης),
  2. Δύσκολος διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής,
  3. Κίνδυνος αναβλητικότητας,
  4. Κίνδυνος καθιστικού τρόπου ζωής.

Για τον εργοδότη

  1. Δυσκολία διαπραγμάτευσης της δημιουργίας τηλεργασίας με τους κοινωνικούς Εταίρους,
  2. Κίνδυνος η τηλεργασία να θεωρηθεί από τους υπαλλήλους ως δικαίωμα ή επίκτητο πλεονέκτημα, και όχι ως νέος τρόπος οργάνωσης,
  3. Κίνδυνος υπερβολικής χρήσης της τηλεργασίας (υπάλληλοι που θα εκμεταλλευτούν την τηλεργασία για τη φύλαξη των παιδιών τους, για παράδειγμα).

Ο θεσμός της τηλεργασίας έπαιξε ένα καθαριστικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού , διευκόλυνε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Η εργασία εξ αποστάσεως στο σπίτι επέτρεψε στις εταιρείες να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ποια από τις διαδικασίες παραγωγής και τις δραστηριότητές τους μπορούν να παρέχονται, μέσω τηλεργασίας.

Πηγές

  • Loic Farge(2020) Télétravail : les règles du travail à distance, www.toutsurmes finances.com/vie-pratique/a/teletravail-les-regles-du-travail-a-distance
  • Kara M. Ariail(2020) Temporary Teleworking During COVID-19 Outbreak: Guidelines for U.S. Employers, www.hklaw.com/en/insights/publications/2020/03/temporary-teleworking-during-covid19-outbreak.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr