Την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω κορονοϊού (το γνωστό PEPP) έσπευσαν να αξιοποιήσουν Ασφαλιστικά Ταμεία και κρατικοί φορείς από το τέλος του Απριλίου 2020 μέχρι και τις 30/6/2020.
Στο συγκεκριμένο διάστημα, και παρά την μειωμένη ρευστότητα, οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου αλλά και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τοποθέτησαν πάνω από 25 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. Αξίζει να τονιστεί ότι από την αρχή του β’ τριμήνου, όταν ξεκίνησαν τα μέτρα στήριξης, τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και άλλοι δημόσιοι φορείς είχαν προχωρήσεις σε πωλήσεις ομολόγων προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στα ταμεία. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και ιδιωτικοί οργανισμοί όπως ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και επενδυτικά σχήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο από τον covid 19 από την αρχή του έτους ήταν αυτή των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο κλάδος έδειξε σημάδια ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με εισροές κεφαλαίων ύψους 38 δισ. ευρώ. Επίσης και σε επίπεδο αποδόσεων, τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού κατάφεραν μέσα σε ένα μήνα να ανακτήσουν τις παλαιότερες απώλειές τους και πλέον η μεσοσταθμική απόδοση του κλάδου από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται περίπου στο 3% αλλά μέσα από μεγάλη μεταβλητότητα.
Κέρδη και για τα ομολογιακά α/κ σε δολάριο ΗΠΑ
Κερδισμένα σε αποδόσεις κατά το α’ εξάμηνο 2020 είναι και τα ομολογιακά Διεθνή σε αμερικανικό δολάριο, τα οποία έχουν κερδίσει απόδοση τόσο από την άνοδο των τιμών των αμερικανικών treasuries όσο και από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Οι τράπεζες έστρεψαν τους επενδυτές προς τα αμοιβαία κεφάλαια
Μετά από μία δεκαετία που οι τράπεζες ουσιαστικά είχαν αδιαφορήσει για τα αμοιβαία κεφάλαια και έστρεφαν τους επενδυτές προς τις (δικές τους) προθεσμιακές καταθέσεις, από τις αρχές του 2019 και μέσα στο 2020 φαίνεται ότι η τάση αλλάζει. Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 0,2% για 100.000 ευρώ κατάθεση) και έτσι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναζητούν πλέον μεγαλύτερο ρίσκο για υψηλότερη απόδοση που μπορούν να βρουν στα ομολογιακά α/κ αλλά και στα μεικτά α/κ εσωτερικού, τα οποία στο συγκεκριμένο ενάμιση χρόνο (1/1/2019-30/6/2020) καταγράφουν υψηλότατες αποδόσεις. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μετοχικά α/κ εσωτερικού καταγράφουν (μεσοσταθμικά) μεγάλες απώλειες λόγω της υποχώρησης πάνω από (-20%) του Γενικού Δείκτη στο α’ εξάμηνο.
Άλλαξε η σύνθεση της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων
Η θεαματική ανάκαμψη του κλάδου των ομολογιακών α/κ στον ενάμιση χρόνο έχει αλλάξει τη σύνθεση της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Τα ομολογιακά α/κ κατέχουν πλέον το 39%, τα μεικτά α/κ το 23%, τα funds of funds (αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μερίδια άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων) έχουν μερίδιο αγοράς 15% και τα μετοχικά α/κ έχουν υποχωρήσει στο 14% σε μερίδιο αγοράς.
Σχόλια