Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως πολύ συχνά βλέπουμε και ακούμε από μεγάλες εταιρείες, γίνονται διάφορες δράσεις, συνήθως με φιλανθρωπική ή χορηγική μορφή με απώτερο σκοπό εταιρείες, κοινωνία και περιβάλλον να αποτελέσουν ιδανικά ένα αλληλένδετο σύνολο.
Μέσα από αυτές τις δράσεις και τις όποιες ωφέλειες αποκομίζουν κάθε φορά οι εμπλεκόμενοι, θα ήθελα να ξεχωρίσω το κομμάτι του εθελοντισμού και ειδικά του εταιρικού εθελοντισμού. Να εστιάσω δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη εθελοντικής κουλτούρας.
Ο εθελοντισμός θεωρώ πως αποτελεί κουλτούρα προσφοράς χωρίς απτό όφελος, με την οποία ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν είναι εξοικειωμένη. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν φέρει μία αύξηση στην προσφορά και στον εθελοντισμό, ίσως γιατί αυξήθηκε το αίσθημα του ανθρωπισμού, αυξήθηκε η ανεργία και τελικά αυξήθηκε ο χρόνος που ο καθένας διαθέτει όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους. Ο λόγος που πιστεύω πως χρειάζεται εκπαίδευση στην έννοια του εθελοντισμού και πως αποτελεί κουλτούρα, είναι γιατί πολλοί εργαζόμενοι που δεν έχουν «μυηθεί» σε αυτή την έννοια δεν καταλαβαίνουν το όφελος για τους ίδιους, εφόσον η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις δεν συνδέεται με οικονομικές απολαβές ή κάποιο άλλο ανταποδοτικό κίνητρο.
Μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης όλα αυτά να φαντάζουν πολυτέλεια αλλά δεν είναι. Ανεξάρτητα από το όφελος που έχουν οι επιχειρήσεις από τέτοιες ενέργειες, οι ίδιοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν αποκομίζουν τεράστιο όφελος καθώς και η κοινωνία ακόμα και τα παιδιά τους μακροπρόθεσμα.
Ο εταιρικός εθελοντισμός αποτελεί ένα κύριο στοιχείο εταιρικής υπευθυνότητας και επιτρέπει στους εργαζόμενους να προσφέρουν και να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, να συνεργαστούν και να νιώσουν πραγματικά ομάδα. Οι δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι εστιάζουν κυρίως στους πυλώνες της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι η συγκέντρωση και προσφορά τροφίμων, η συνεργασία με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) και φορείς για την οργάνωση δράσεων, η παροχή βοήθειας σε οργανισμούς που δεν έχουν τα μέσα και το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στο έργο τους και άλλες ενέργειες.
Παραδείγματα εθελοντικών δράσεων είναι π.χ. η συμμετοχή της «Vodafone» στο ποδηλατικό ταξίδι «Global Biking Initiative». Στην ελληνική ομάδα συμμετείχαν 300 εργαζόμενοι και συνεργάτες από τις εταιρείες του ομίλου, με αποτέλεσμα τελικά να συγκεντρωθούν 147.000 ευρώ για 23 κοινωφελείς οργανισμούς. Άλλο παράδειγμα είναι η πλατφόρμα «πράττειν» της εταιρείας «Κωτσόβολος», η οποία περιλαμβάνει ομαδοποιημένες πρωτοβουλίες και δράσεις ΕΚΕ. Μέσω της πλατφόρμας παρέχεται συστηματική στήριξη σε φορείς και οργανώσεις που επιτελούν κοινωνικό έργο. Στο ίδιο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς, η εταιρεία «Diageo» πραγματοποίησε δύο εθελοντικές δράσεις στηρίζοντας τους ΜΚΟ «Η Κιβωτός του Κόσμου» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτοντας τους υπαλλήλους της για εργασίες δενδροφύτευσης, καθαρισμού και τακτοποίησης ειδών. Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι η συμμετοχή της «Alpha Bank" στην εκστρατεία του «Δικτύου Μεσόγειος» με σκοπό τον καθαρισμό παράκτιων περιοχών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός πέντε ελληνικών ακτών. Μία συνεργατική δράση ανάμεσα σε εταιρείες, είναι αυτή της εταιρείας «ΤΝΤ» η οποία συνεργάστηκε με την «Kellogg´s» και τον ΜΚΟ «QualityNet Foundation» στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωινά Γεύματα για καλύτερες Ημέρες». Το πρόγραμμα αυτό λαμβάνει χώρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με σκοπό την παροχή πρωινού σε παιδιά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εργαζόμενοι της «TNT» έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών στην τράπεζα του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
Όλα αυτά είναι παραδείγματα εταιρικού εθελοντισμού στον ελλαδικό χώρο και παρόλο που μπορεί να μην έχουν την έκταση που έχει ο εταιρικός εθελοντισμός σε μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, αποτελούν αξιόλογες προσπάθειες με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους.
Σχόλια