Τι κοινό έχει το ατύχημα του Τιτανικού με το ευτύχημα μίας μικρής επιχείρησης που μόλις κατάφερε να κλείσει μια επικερδή συμφωνία με ένα σημαντικό πελάτη που ίσως δε φανταζόταν ποτέ πως θα αποκτούσε; Και οι δύο περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα μίας συμβουλής που είτε δεν έφτασε στα αυτιά που έπρεπε να φτάσει, είτε έφτασε!
Υπάρχουν ατελείωτα παραδείγματα που μας αποδεικνύουν καθημερινά το πόσο και πως μπορεί να επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων, η κατάλληλη συμβουλή, στον κατάλληλο χρόνο και από τον κατάλληλο άνθρωπο. Αυτή ακριβώς είναι και η δουλειά του Συμβούλου κατά τη συνεργασία του με μία επιχείρηση. Να μετουσιώσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει, σε συμβουλές. Ναι, σε συμβουλές που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη θετική διαφορά στην οργάνωση, στην εξέλιξη, αλλά και στα οικονομικά δεδομένα μίας επιχείρησης. Μην μπερδεύετε τη δύναμη των αποφάσεων που έχετε σαν επιχειρηματίας, με τη δυνατότητα των σωστών συμβουλών για την επιχείρησή σας. Πολλές φορές χρειάζεστε ένα σύμβουλο, ο οποίος ενώ νοιάζεται για την επιχείρησή σας, παράλληλα έχει και την ψύχραιμη εξωτερική ματιά, ώστε να αξιολογήσει καταστάσεις, συνθήκες και τελικές αποφάσεις που από μόνος σας ίσως δεν μπορείτε. Με τη δύναμη της κατάλληλης συμβουλής μπορείτε όχι μόνο να κάνετε τις σωστές επιλογές για την επιχείρησή σας αλλά να αποφύγετε και τις λανθασμένες. Να βρείτε εναλλακτικές πορείες που ίσως υπάρχουν στο δρόμο σας αλλά να ανακαλύψετε και “βαρίδια” που ίσως σας κρατούν μακριά από τους στόχους σας. Όλα αυτά βέβαια για να υλοποιηθούν, πρέπει πρώτα εσείς ο ίδιος να έχετε τη θέληση να ακούσετε εκείνη τη δεύτερη φωνή που θα σας βοηθήσει.
Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο;
Υπάρχει μία σειρά αδιαπραγμάτευτων χαρακτηριστικών που θα πρέπει να αξιολογήσετε πριν αποφασίσετε για τον άνθρωπο με τον οποίο θα μοιραστείτε και θα του εμπιστευθείτε τις βλέψεις και τους στόχους σας.
Ειδικότερα:
- Θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένες γνώσεις του αντικειμένου του, κάτι το οποίο αποδεικνύεται εύκολα από το βιογραφικό του και το portfolio των εργασιών που έχει αναλάβει για άλλους πελάτες.
- Θα πρέπει να έχει πείρα αλλά και εμπειρία. Το σωστό Timing είναι εξίσου σημαντικό με τη συμβουλή που θα σας δώσει. Ένας έμπειρος σύμβουλος έχει τις εμπειρίες που τον οδηγούν στο πότε πρέπει ή δεν πρέπει παρθεί μια απόφαση.
- Θα πρέπει να έχει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και τη διάθεση να αντιμετωπίσει την επιχείρησή σας με έναν “φρέσκο” τρόπο προσέγγισης, χωρίς να βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες ιδέες και προκατασκευασμένες λύσεις.
Τα τρία παραπάνω κριτήρια συμπυκνώνονται στην πρόταση που σας προανέφερα στην αρχή: «...η κατάλληλη συμβουλή, στον κατάλληλο χρόνο και από τον κατάλληλο άνθρωπο».
Πολλές φορές, όπως και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους, θεωρούμε πως μπορούμε να υποκαταστήσουμε αλλά και να αντικαταστήσουμε το ρόλο και τις συμβουλές ενός επιχειρηματικού συμβούλου, με τις συμβουλές ενός προσώπου από το οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία σύμβουλο (mentor) και σε ένα φίλο - σύμβουλο είναι η εξής απλή. Ο επαγγελματίας έχει το θάρρος να σου δώσει μία σαφή συμβουλή πριν ενεργήσεις χωρίς συναισθηματισμούς. Ο φίλος τις περισσότερες φορές, θα στη δώσει «θολά» είτε πριν, είτε αφού το πράξεις, αλλά με συναίσθημα λόγω της προσωπικής σας σχέσης. Έτσι η συμβουλή του ίσως να μην είναι αντικειμενική και να μην σας βοηθήσει ουσιαστικά. Να θυμάστε πάντα πόση δύναμη έχει... μια σωστή... συμβουλή!
Σχόλια